Vinutky s čistou dírkou?

Jak poznáte ručně vinutou perli? Podle šedobílé dírky? Nemusí to být pravda!

Porovnejte...

Separátor

Běžně známé vinuté perle mají dírku šedobílou, zůstává v ní totiž separátor. Ten se nanáší na ocelový mandrel, na němž se perle v plameni formuje, aby šel korálek po vychladnutí z mandrelu sundat. Je to v principu kaolín.

Měděný mandrel

od roku 1935 se díky bratrům Morettiům z benátského Murana začaly používat duté měděné mandrely. Důvodů je hned několik - dutý mandel umožňuje sklu se při chladnutí smršťovat téměř bez omezení, nehrozí prasknutí a dírka po rozpuštění mědi zůstává čistá. To má výhodu zvláště u transparentních korálků.

Rozpuštění mědi

Měděný mandrel se na rozdíl od ocelového hned za hotovým korálkem uštípne a po vychladnutí je na řadě rozpuštění mědi. To se provádí pomocí kyselin v přístroji, který vidíte na obrázku.

Čistá dírka

na obrázku vidíte korálek Eleny Rosso z Murana, který má čistou dírku. Její korálky můžete koupit zatím pouze v pražském obchodě Rooya. Tento blog je také na Fleru, kde pod ním můžete i diskutovat: http://www.fler.cz/blog/vinutky-s-cistou-dirkou text a foto: Šárka Rooya, archiv Literatura: Gianni Moretti: Ercole Moretti - Un secolo di perle veneziane e di prestigiosi manufatti in vetro, 2009

Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí