Pokračování Z očí do očí z čísla 3/2010

V letním čísle časopisu Korálki 3/2010 jsme vám představili Terezu O. a zde najdete pokračovaní reportáže, kde se dočtete více o Galerii na Rynku i o Terezy rodičích Marii a Ladislavu Olivových.

Galerie na Rynku 1

Galerii na Rynku v Železném Brodě nám již představila paní Kortanová v čísle 1/2010 v Otázkách a odpovědích, kdy nám přišel dotaz od čtenářky, kterou zajímalo, jak náročné je otevřít si v této době vlastní galerii a co vše je k tomu zapotřebí. Paní Kortanová popsala veškeré útrapy a radosti, které souvisejí s tím, když se do takového krásného projektu pustíte, a tak jsem při své návštěvě v Železném Brodě Galerii na Rynku navštívila, abych se tam setkala s Terezou O. (rozhovor najdete v letním čísle časopisu Korálki 3/2010) a jejím tatínkem Ladislavem Olivou, který vede tuto galerii společně se svojí manželkou Marii Olivovou.

Galerie na Rynku 2

Marie Olivová je absolventkou Střední uměleckoprůmyslové školy v Železném Brodě. Tvoří nádherné a složité Tiffany vitráže, umělecká díla, které zkrášlí vaše okno. Šperkům se věnuje od roku 2000 a ráda kombinuje různé techniky, například tiffany, fusing, malování na sklo a ketlování. Typickým rysem jejich šperků je geometričnost a velká barevná pestrost.

Galerie na Rynku 3

Ladislav Oliva vystudoval sklo na UMPRUM a má zkušenost s tvorbou u vlastní pece i v sádrovně u elektrické pece. Sklo je materiál, který mu přirostl k srdci a v různých podobách ho provází životem. Poslední čtyři roky i v podobě tvorby skleněných šperků, které jsou opravdu krásnou dominantou a z každé ženy udělají dámu. O sklu říká pan Oliva, že je to nádherný materiál, který dovede člověka odměnit, ale zároveň i pěkně potrápit. Používá různé technologie, které jsou velmi často jeho vlastní, až alternativní, ale vždy ctí materiál a sklářské řemeslo. V poslední době se věnuje také skleněné mozaice, kdy míchá jednotlivé odstíny a barevné efekty přímo do každé skleněné kostičky zvlášť. Celkový dojem pak působí jako krásně namalovaný a vytónovaný obraz.

Galerie na Rynku 4

Více z tvorby Marie a Ladislava Olivových najdete, jak na Fleru http://www.fler.cz/ladislav-oliva, http://www.fler.cz/marie-olivova, kde působí pod svými vlastními jmény, tak i v Galerii na Rynku, kde je možné se s nimi i osobně setkat. Rádi vám představí i ostatní výtvarníky, kteří mnohdy tvoří technologií, která je již skoro zapomenuta nebo něčím výjimečná. Takže pokud se chystáte do Českého Ráje a budete si chtít udělat výlet do Železného Brodu, tak se nezapomeňte v Galerii na Rynku zastavit, dýchne na vás kouzelná atmosféra ze světa skla, dřeva, výšivky a jiných technik. Více o galerii na www.galerienarynku.wbs.cz .

Komentáře


Pokud chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí