Náhrdelník: Slunovrat

Obtížnost: 1

 

Mám ráda výrazné šperky, které upoutávají pozornost a myslím, že tenhle rozhodně nikdo nepřehlédne. Je to souprava pro vášnivou tanečnici v noci slunovratu, v rudé barvě krve a bílé barvě znovunalezené čistoty. Souprava vypadá na první pohled složitě, ale doufám, že můj pokus napsat návod co nejsrozumitelněji bude úspěšný.

text a foto: Ludmila Kramerová

www.fler.cz/ryn17

hlavní foto: Konstantin

Archiv časopisu Korálki 03/2012

Pomůcky :

4 x minerál howlit placka o velikosti 26 mm

116 drobných červených korálků o průměru 5 mm

282 větších rokajlů o průměru 5 x 4 mm

3 druhy drobného rokajlu červených odstínů

32 x 15 cm vlasce o průměru 3 mm

16 x 10 cm vlasce o průměru 3 mm

70 cm vlasce o průměru 3 mm

68 cm stříbrného lanka

100 zamačkávacích rokajlů

4 ketlovací nýty

4 kaplíky o průměru 5 mm

4 spojovací kroužky o průměru 5 mm

1 kroužek o průměru 10 mm

1 karabinka

2 uzavírací náušnicové zapínání

kleště kulaté, štípací a ploché

Nejdříve si připravte přívěsky. Použijte 32 kousků vlasce o délce 15 cm na náhrdelník a 16 kousků vlasce o délce 10 cm na náušnice.


Na každýém vlasci si z jedné strany utvořte očko tak, že navlečete zamačkávací rokajl, konec uchopíte plochými kleštičkami a otočíte zpět do rokajlu, který zmáčknete. Očko má velikost 4 mm.

Z druhé strany navlečte dva bílé rokajly a tři odstíny červeného rokajlu. Zakončete červeným korálkem a zamačkávacím rokajlem. Délka přívěsků záleží na vašem vlastním uvážení, konce vlasce zastřihněte.

Náhrdelník


Jeden konec lanka si zabezpečte proti vyvlečení korálků sponou nebo beadstopperem. Navlečte 34 červených korálků, 2 bílé, * 1 placka howlitu, 3 bílé korálky * Mezi hvězdičkami opakujte celkem čtyřikrát a jako poslední navlečte dva bílé korálky. Dále následuje 34 červených korálků, které zajistíte sponou proti vyvlečení.


Vezměte připravený 70 cm dlouhý vlasec a provlečte ho prvním bílým korálkem z pravé strany prvního návleku. Dále navlékněte 2 bílé korálky, * 1 přívěsek, 1 bílý korálek * mezi hvězdičkami opakujte celkem osmkrát, ukončete dvěma bílými korálky a vlasec provlečte prostředním bílým korálkem mezi howlity.

Takto opakujte vše až po poslední minerál a vlasec provlečte druhým bílým korálkem prvního návleku. Na oba konce vlasce navlečte na vnitřní straně náhrdelníku větší bílý rokajl. Náhrdelník si položte na stůl, obě strany návleků zahněte do oblouku, jako kolem krku. Vnitřní návlek musí být kratší, aby se řady nekřížily. Vlasec a lanko spojte společným bílým korálkem na obou stranách náhrdelníku. Za korálek navlečte zamačkávací rokajl, který po dotažení návleků zamáčkněte. Přečnívající konce lanka a vlasce uštípněte. Společným korálkem protáhněte ketlovací nýt, na něj navlečte kaplík a na konci ketlovacího nýtu pomocí kulatých kleští vytvořte očko.

Na levou stranu náhrdelníku navlečte malý kroužek s velkým kroužkem na zapínání. Na pravou stranu navlečte malý kroužek s karabinkou.

Náušnice


Na vlasec dlouhý 12 cm navlečte 6 bílých korálků, dále střídejte přívěsek s jedním bílým korálkem. Po osmém přívěsku navlečte 6 bílých korálků.

Oběma konci vlasců provlečte společný bílý korálek a těsně za ním zamáčkněte rokajl. Zbytky odštípněte. Společným korálkem provlečte ketlovací nýt, kaplík a vytvořte očko. Na něj přijde kroužek a náušnicové zapínání.

#Náhrdelník Materiál #Korálky Náročnost #Lehká Technika #Šití s korálky
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí