Láhev: Koštovačka

Nesmíme zapomínat, že pro mnohé z nás znamená pohled na zrající ovoce jediné. Vzbuzuje krásnou představu, jak se letní slunce promění v lahodnou tekutinu, která má tu moc zlepšit nám v pošmourných zimních dnech náladu. Jestlipak si takový dar nezaslouží krásnou odrátovanou lahvičku?

Text a foto: Marta Qítko Nevrlá


Archiv časopisu Korálki 2013/05

Pomůcky :

kulaté, štípací a ploché kleště

černý pálený tažený drát – pr. 0,6 mm a 1 mm

rokajl – fialový a zelený

láhev

bavlněný hadřík

papírová lepící páska

 

Dráty, se kterými budete pracovat, si protáhněte bavlněným hadříkem a vyrovnejte je. Odměřte kousek silného drátu tak, aby vyšel kolem hrdla lahve, přidejte na každém konci cca 1,5 cm a uštípněte. Na obou koncích udělejte kleštěmi kulatá očka a spojte je do sebe pevným spojem.

Naštípejte 10 tenkých drátů o délce 1 metr. Jeden konec (15 cm) přehněte přes obvodový kroužek a následně oba konce zamotejte do sebe.

Zamotané dráty rozmístěte rovnoměrně kolem celého obvodu lahve a přilepte je papírovou lepicí páskou k lahvi, aby vám při práci neujížděly. Kratší konce ohněte směrem nahoru k hrdlu a dlouhé vyrovnejte dolů.


Jeden z dlouhých drátů ohněte do pravého úhlu, překřižte přes nejbližší vedlejší a udělejte dvě otočky.

Jeden konec stáhněte směrem dolů a druhým pokračujte k vedlejšímu a opět dvakrát otočte. Stejným způsobem udělejte celou řadu. Na konci provlékněte drát z vrchu dvakrát kolem prvního oka na začátku řady a konec natáhněte směrem dolů. Pokračujte další řadou. V přiměřené vzdálenosti od první řady ohněte jeden z drátů do pravého úhlu a opět dvakrát omotejte kolem nejbližšího volného drátu směřujícího dolů.

Dbejte na to, aby velikost oka byla pravidelná. Dodělejte celou řadu a na konci opět dvakrát protáhněte poslední drát prvním okem, které zůstalo volné. Pokračujte stejně ještě další řadou.


Ze silného drátu si udělejte „etiketu“ se švestkami. Pomocí plochých kleští vytvarujte rámeček a spojte konce pevným spojem dvěma očky. Rámeček by měl mít takovou velikost, aby odpovídala celým okům výpletu (například přes 3 celá oka široký a přes 4 oka vysoký). Potom vytvarujte švestky s lístečkem. Začněte spirálou uprostřed první švestky, pokračujte přes lístek a zakončete spirálou uprostřed druhé švestky. Pokud se vám nedaří tvarovat drát jen tak z ruky, můžete si obrázek nejprve namalovat fixou na papír a tvarovat podle šablony. Velikost švestek přizpůsobte velikosti rámečku.

Ke kostře švestek následně přišívejte rokajl. Začněte opět u středové spirály jedné ze švestek a pokračujte přes lísteček ke druhé švestce. Korálky přidávejte při každém otočení. V místě, kde končí švestka a drát přechází k lístečku, sešijte oba silné dráty k sobě bez korálků, aby byla celá konstrukce pevnější a nerozjížděla se.

Nakonec můžete střed spirál u švestek prsty malinko vytlačit směrem ven, aby vypadaly plastičtěji.


Jedním ze svislých drátů výpletu začněte z rohu přišívat rámeček.

Tenký drát omotejte pouze k vedlejšímu oku, tam jej uštípněte a pokračujte v přišívání dalším tenkým drátem, který směřoval dolů. Opět dojeďte pouze k vedlejšímu oku, uštípněte a pokračujte dalším drátem, kterým přišijte v rohu k rámečku lísteček od švestek.

Drát, kterým obšíváte, v tomto případě neštípejte, ale pokračujte v omotávání rámečku směrem dolů. Jakmile omotáte dostatečnou vzdálenost, abyste mohli začít oplétat láhev další řadou ok.

Ohněte drát do pravého úhlu, překřižte přes nejbližší vedlejší tenký drát a opět dvakrát otočte. Vznikne tak základ pro další řadu, kterou doděláte stejně jako ty předchozí. Řadu ukončete omotáním zbytku drátu kolem rámečku směrem nahoru k hrdlu a konec uštípněte.

Uštípněte si nový tenký drát (cca 50 cm) a připevněte jej k rámečku ihned pod začátkem předchozí řady. Omotejte opět stejnou vzdálenost jako předtím a vznikne vám tak základ pro další řadu.

Zakončete ji stejně jako tu předchozí omotáním drátu směrem nahoru.

Stejným způsobem udělejte ještě jednu celou řadu.


Na spodní stranu rámečku připevněte 4 nové tenké dráty o délce 30 cm. První přidejte do rohu a další omotejte vždy směrem doprava do vzdálenosti, která odpovídá velikosti ok výpletu.

Kratší konce uštípněte a přitlačte k rámečku. Umotejte další řadu začínající stejně jako na obr. 5. Poslední řada končí na dně láhve. Zahněte jeden z tenkých drátů do pravého úhlu a smotávejte společně s vedlejším.

Jakmile se dostanete k dalšímu tenkému drátu, jeden z původních uštípněte a znovu pokračujte ve smotávání. Stejným způsobem objeďte celý kruh, přičemž poslední drát musíte omotat kolem prvního volného oka.


Nakonec z tenkých drátků, které trčí kolem hrdla, umotejte malé ploché spirálky a přitlačte je ke sklu. Ostatní dráty, které zůstaly trčet, uštípejte a zapravte.


 

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí