Náhrdelník: Mojito

Stejně jako na Mochito potřebujete několik ingrediencí a každé chutná malinko jinak podle toho, kdo ho míchá, i tento projekt je koktejlem fantazie. A přestože Mochito i tento projekt má svůj recept, každý z vás zcela určitě vytvoří své jedinečné a neopakovatelný mátový, ledem zastřený náhrdelník.

Text a foto: Soňa Glumbíková
Archiv časopisu Korálki 2016/02

 

Pomůcky :

lanko

Toho round vel. 11/0, 10 g – dále v textu TR 11

Toho round 8/0, 5 g - dále v textu TR 8

zapínání

dvě kaloty

DURAthreard / S-lon

korálkovací jehla

dva spojovací kroužky 5 mm

dva zamačkávací rokajly

Superduo, 10–20g – dále v textu SD

dřevěná kulička nebo korálek vel. 14 cm

nůžky

ploché kleště

Ustřihněte si nit asi 90 cm dlouhou. Navlečte ji do jehly a na ni navlečte střídavě 16 kusů SD a 16 kusů TR 11.

Svažte korálky na niti do kroužku třemi uzlíky a kroužek znovu prošijte. Teprve poté odstřihněte koneček niti.

Nit vychází ze spodní dírky SD. Všijte jehlu do horní dírky stejného SD, ze kterého vychází nit, navlečte jeden korálek TR 11 a všijte jehlu do horní dírky vedlejšího SD.

Stejně pokračujte až do konce řady, tj. všijte jedno TR 11 mezi horní dírky SD. Vzniklý kroužek dobře utáhněte, můžete prošít celý horní kroužek ještě jednou. Poté provlékněte jehlu tak, aby vycházela z TR 11.

Mezi korálky TR 11 všijte jeden korálek TR 8 v celém horním kroužku.

Prošijte jehlu na druhou stranu kroužku.

Nit vychází z korálku TR 11. I na této straně kroužku všijte mezi korálky TR 11 vždy jeden korálek TR 8.

Nit vychází z korálku TR 8. Do první mezery mezi TR 8 všijte jedno SD.

Do druhé mezery všijte jeden korálek TR 11.

Postupujte stejně do konce řady. Provlečte jehlu do horní dírky SD a mezi horní dírky SD všijte jedno SD.

Prošijte jehlu do horní dírky SD, které jste všili v předchozí řadě.

Prošijte jehlu horními dírkami všech SD a stáhněte je k sobě do kroužku.

Celý kroužek ještě jednou nebo dvakrát prošijte a pevně stáhněte. Poté prošijte jehlu přes SD tak, abyste se dostali do spodní dírky SD, které je vedle TR 8.

Navlečte dva korálky TR 11 a všijte jehlu do spodní dírky vedlejšího SD.

Postupujte stejně do konce řady. Nyní máte ušitou první polovinu kuličky. Prošijte jehlu do korálku TR 8, který je ve spodní, otevřené části kuličky a vložte dovnitř dřevěný korálek.


Dále postupujte opět podle instrukcí k obrázkům 10 – 17. Dejte pozor, aby SD, které všíváte podle obrázků 10 – 11 zrcadlově kopírovalo SD, které již máte všito v první části kuličky. Nakonec udělejte dva uzlíky a vtáhněte je do nejbližšího korálku.

Rondelky


střihněte si nit asi 70 cm dlouhou a navlečte na ni střídavě 6 kusů SD a 6 kusů TR 11.

Svažte korálky do kroužku třemi uzlíky a celý kroužek jednou či dvakrát prošijte a odstřihněte koneček niti.

Nit vychází z SD. Provlečte jehlu do horní dírky SD, ze kterého vychází nit a mezi horní dírky všijte jeden korálek TR 11.


Pevně utahujte a znovu celý kroužek prošijte. Vznikla vám první, jednoduchá rondelka. Ušijte si ještě jednu stejnou. Dvě složitější rondelky začínají stejně.

Dále postupujte tak, že nit vychází z korálku TR 11. Navlečte si tři kusy TR 11 a všijte jehlu do následujícího korálku TR 11 a postupujte stejně do konce řady.

Ozdobili jste první stranu rondelky.

Provlečte jehlu na druhou stranu rondelky.


Mezi TR 11 všijte tři korálky TR 11. Postupujte stejně do konce řady. Je dobré trojici přidaných korálků znovu prošít a to na obou stranách, celá práce se tím zpevní. Nakonec udělejte dva uzlíky a vtáhněte je do nejbližšího korálku.

Navlečení na lanko


Ustřihněte si lanko tak dlouhé, jak dlouhé chcete mít náhrdelník. Na obě strany lanka navlečte ke korálkům kalotu a za ni zamačkávací rokajl.

Provlékněte lanko zamačkávacím rokajlem ještě jednou a vytvořte co nejmenší očko.

Plochými kleštěmi stiskněte zamačkávací rokajl a poté odstřihněte přebytečný koneček lanka.

Vtáhněte očko do kaloty.

Pomocí plochých kleští kalotu zavřete.

Teď vám bude lanko v kalotě pevně držet a nevyklouzne ani při větší zátěži lanka. Očko na kalotě také zavřete pomocí kleští. Navlečte na něj z jedné strany kroužek se zapínáním a z druhé strany jen kroužek. Pozor, kroužek otevíráme a zavíráme do strany, udržíme tak jeho kulatý tvar.


Vzhled výsledného náhrdelníku bude záležet jen na vaší fantazii. Než navlečete kalotu i z druhé strany, navlečte na lanko korálky TR 8, vaše ušité rondelky a mezi ně jakékoliv ladící skleněné, dřevěné či kovové korálky. Obšitá kulička by měla tvořit střed náhrdelníku. Můžete si však obšít více kuliček, například pět a střídat je s rondelkami a skleněnými či dřevěnými korálky.


 


TIP


Častou otázkou při šití šperku je správné napětí niti. Na obrázku vidíte, jak si nit držím já – mám ji obtočenou svrchu kolem ukazováčku a zespodu kolem prostředníčku a přidržuji ji mezi prsty až do chvíle, kdy všívám další korálek. Pak ji uvolním v momentě, kdy nit už svou délkou nestačí.


 


Text a foto: Soňa Glumbíková

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí