Náušnice a náhrdelník: Věčně čerstvé maliny a ostružiny

Obtížnost: 2

Hlavním prvkem této šperkové sady jsou maliny a ostružiny vyrobené z hmoty Fimo. K výrobě tohoto šperku mě inspirovalo prostředí, ve kterém momentálně žiji – jižní Kalifornie. Slunečno a Kalifornie jsou téměř synonyma a tak není divu, že vnikl tento svěží, šťavnatý a barevný šperk. Je neskutečně variabilní díky tomu, že vlastně vyrábíte korálky a ty pak můžete použít, jak se vám zlíbí.

FIMO nově v našem e-shopu

Materiál a pomůcky:
červená a zelená (na jednu malinu ve velikosti, kterou jsem dělala já, padne trochu méně než jeden dílek Fima)
nůž na polymer nebo řezák, popřípadě
dlouhá jehla nebo
návlekový materiál jako např. ,
a na náušnice
zelený

Začněte výběrem či namícháním barev polymerové hmoty. Jelikož se jedná o maliny a ostružiny, použila jsem odstíny červené a fialové, nicméně nic vám nebrání trochu si pohrát a vybrat jiné, méně realistické barvy.

Abyste ovoci dodali šťavnatější vzhled, můžete je smíchat s průsvitnou bílou, v tom případě počítejte s tím, že barva po pečení výrazně ztmavne.
Pokud chcete mít všechny plody stejně velké, doporučuji v této fázi změřit kolik hmoty použijete na základ maliny. Nejjednodušším způsobem je použít strojek na nudle, projet polymerovou hmotu na vybranou šířku a z daného plátu následně vykrojit libovolným vykrajovátkem kus hmoty tolikrát, kolik základů potřebujete.

Z jednoho vykrojené tvaru poté uválejte kuličku a z té vytvarujte jeden základ maliny.

Základ maliny propíchněte špedlíkem nebo jehlou. Je lepší to udělat již teď, abyste si posléze nezdeformovali už skoro hotovou malinu a zároveň se nám malina při práci takto lépe drží.

Ze zbylé hmoty si uválejte hada.

a nakrájejte ho na malé kousky. Není potřeba, aby byly všechny stejně velké, vždyt na opravdové malině jsou také rozdílné.

A teď přichází ta zdlouhavá část – válení kuliček. Z každého ukrojeného kousku vyválejte kuličku. Pro upozornění, na jednu malinu je potřeba kolem sedmdesáti kuliček.

Kuličky začněte skládat kolem širšího konce maliny – tam, kde pak budou listy.

Dávejte je co nejblíže k sobě a vypomáhejte si různými velikosti kuliček.

Když už je základ skoro celý okuličkovaný, posuňte si malinu až na konec, aby jehla nevyčuhovala a doplňte kuličky shora. Potom opatrně rovnoměrně přitiskejte kuličky po celé malině tak, aby nebyly někde kulaté a někde zase úplně sploštělé. Propíchněte dírku ve vršku maliny vysunutím jehly ven.
Nezapomeňte, že všechny otisky prstů jsou nežádoucí. Teď je poslední možnost, jak je jednoduše zahladit. Můžete pracovat v gumových rukavicích, ale mě osobně nevyhovuje, jak tím prsty ztrácí cit.

Poskládejte pět listů na malinu.

a znovu zevnitř propíchněte.

Opakujte (s jinými barvami, pokud chcete) dokud nemáte tolik malin, kolik chcete použít. Na mé původní sadě jich bylo devět plus polovina na prstýnku.
Potom co máte všechny maliny hotové, dejte je upéct najednou (šetřete energii a své peníze) do trouby na 20 minut, na 120°C. Pokud jste použili průsvitnou polymerovou hmotu, neprodleně po pečení hoďte maliny do ledové vody, efekt průsvitnosti se tím zdůrazní.

Teď už máte hotové korálky a stačí je jen navléct s rokajly hodících se barev, dle vaší libosti. Jako navlékací materiál můžete použít ocelové lanko, vlasec, nebo pruženku.

Na náušnice můžete použít ketlovací nýtek, anebo, pokud nechcete aby byl nýtek zespoda vidět, můžete ustřihnout ketlovací jehlu tak, aby končila vně maliny a zajistit ji uvnitř vteřinovým lepidlem.

Prstýnek vyrobíte stejným postupem, jen na začátku základ maliny přepůlíte a kuličky skládáte pouze na tento poloviční. Poté tuto půlku maliny přitisknete na předpečený kroužek z polymerové hmoty, nebo na kovový bižuterní základ.

Projekt vyhrál 2. místo v soutěži Ovocný koktejl, vyhlášené časopisem Korálki.


text a foto: Lída Marečková

více je toho (k vidění i já k zastižení) na facebookové stránce Liem (šperky-jewelry) (), kde uvítám každý komentář, názor i příspěvek na zdi

Lídě je 17 let. Odjakživa se ráda učí novým věcem a to je přesně to, co ji baví na tvoření a vyrábění, že je stále co objevovat. Momentálně poznává život v zahraničí, ale zanedlouho se vrátí do rodné Prahy. (Informace je z dubna 2012).

blog.rooya.cz