Náramek: EBRU mramorování

EBRU marbling

Malování na vodě je velice starobylá technika. Indie, Čína, Sibiř, Turkmenistán, Persie, Pákistán a dokonce starověký Egypt navzájem soupeří o právo původu.

Jeden z názvů Ebru je turecké mramorování papíru, přestože mramorové vzory představují pouze malou část tohoto hlubokého a nádherného umění.

Umění Ebru si předávali mistři svým žákům po celé generace, od listopadu 2014 je Ebru zapsáno do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO

Pojďme si spolu ukázat základy této techniky a její různé použití.

Pomůcky :

medium pro mramorování (buď hotové nebo v prášku), vanička, barvy Ebru pro mramorování, štětce, hřeben, papír, noviny, dřevěný náramek, skleněný lak Cleopatre


Nejprve si připravte médium. Jedná se o zahuštěnou vodu, jejíž povrchové napětí je důležitou součástí samotného procesu vzniku obrázku. 


Můžete si koupit v lahvi.


Nebo Prodává se po jednom litru, nařeďte ho dvěma litry vody, dobře promíchejte a nechte několik minut ustát. Potom znovu promíchejte.


Další možností je použití . Prodává se v baleních o různé hmotnosti. Večer před samotnou prací smíchejte prášek s vodou. Poměr: 12,5 ml (3 malé kávové lžičky) na jeden litr vody.

Mixujte 20 minut a pak nechte 12 hodin v chladu odstát. Před samotným malování opět znovu dobře promíchejte. Poslední míchání se mi osvědčilo rukou. 

Těsně před prací nalijte roztok do vaničky a odstraňte všechny bubliny.


Nachystejte si barvy a všechny pomůcky a můžeme začít! 

Opatrným poklepáváním štětcem cákejte na vodní hladinu jednotlivé barvy. Doporučujeme nanést 5 vrstev, barvy můžete opakovat. Všímejte si, jak jednotlivé barvy rozdílně reagují a poslední vrstva už se do stran rozjíždí mnohem pomaleji. Rychleji pracuje žlutá, oranžová a červená, velmi pomalu např. bílá či metalické barvy. 

Nyní použijte hřeben, projeďte jedním směrem. Otřete o zástěru nebo hadr. 

Můžete projet stejným hřebenem i kolmo k původnímu směru. 

Pokud použijete hřeben s hustšími hřeby, budete mít vzor jemnější. 

Jehlou si můžete vytvořit například spirálky. Před každým ponořením jehlu otřete. 

Dřevěný náramek opatrně vložte asi centimetr pod hladinu a sejměte na něj otáčivým pohybem vzor z hladiny. 

Takto vypadá hotový, ale mokrý náramek. Vzor budete mít i uvniř. 

Námek nechte uschnou, nepokládejte ho. 

Po uschnutí je náramek matný, můžete tak zůstat.


Chcete-li ho mít krásně leský, naneste na něj tři vrstvy skleněného laku Clepopatre. Každou vrstvu nechte před nanesením další vrstvy pečlivě zaschnout tak, aby nelepila.

Tento náramek se při prvním pokusu nepodařilo potáhnout pěknou vrstvou a tak jsme mu po zaschnutí přidali další. Je i tak krásný, co říkáte? 

blog.rooya.cz