Mozaiková podlaha: Rady ptáka Loskutáka 23. 9. 2017

V tom skladu vzadu by mohla být krásná dílna, špitla jsem jedno zimní ráno mému muži do ouška. A už to jelo :) Podívejte se na stručnou fotoreportáž rekonstrukce jedné místnosti na chalupě. Lepení mozaikové podlahy zachytila také kamera TV Nova do pořadu Rady ptáka Loskutáka. Vysílá se 23. 9. 2017. 

Pomůcky :

Stará dlažba, flexibilní lepidlo, mrazuvzdorná spárovací hmota, špachtle, zednická lžíce, kbelík, kladivo, spousta trpělivosti, času a dobré hudby :)


Kdo má fantazii, viděl už na jaře v této místnosti plné starých krámů, potenciál. Jeden květnový víkend se sešla rodina a třídila, stěhovala, přesunovala a vyhazovala, až byla místnost prázdná. 

Díry v podlaze zůstat nemohou, to by se mozaika lepila špatně. 

Ale nejdřív přijde na řadu elektrifikace! 

Truhlář si vyměřil parapety a polici. 

A teď už si mohl vzít do parády místnost mistr zedník. Starými cihlami darovanými přáteli Zdeňkem a Markétou vyzdil rozpadlé místo pod okny a zazdil parapety a polici od šikovného mistra truhláře. 

Potom všechno parádně začistil omítkou. 

Očistil cihlové klenby, na jednu zeď doplnil polystyrenovou izolaci a natáhl ji omítkou (to je vidět na předchozí fotce) a dobetonoval podlahy. A v ten moment jsem si myslela, že můžu začít lepit, ale kdepak! 

Přece, aby to schlo, musí se topit! Takže se sešli přátelé a zrekonstruovali stará krbová kamna. Přinesli nový plát z nerezu (zvýšil kamnům vvýkon o pětinu), vyplnili je novými šamotovými cihlami, zamazali šamotovou hmotou a napojili pomocí kouřovodu na komín. A já se při objednávání nových součástí naučila úplně nová slovíčka jako třeba sopouch. 

A jak se tak na to kouknul můj muž, prohlásil, že kamna nemůžou být tak nízko, přece se k nim nebudeme ohýbat! Ze starých cihel darovaných přítelem Jirkou vyzdil krásný soklík. Nutno podotknout, že se mu to parádně povedlo i když zdil poprvé v životě! 

A už mozaikujeme? Kdepak! Teď natřu kolejnice, co drží stropní klenbu, krásnou, kladívkovou modří Hammerite. Tahle barva je prostě parádní! 

V mezičase (asi za týden) jsme rejžákem, Savem a wapkou očistili všechny kamenné zdi. Potom jsme je penetrovali Sokratem. 

Vybílení všech omítnutých částí také svépomocí :)

Mno, a co budeme lepit? Nejprve jsem oslovila své přátele a ti mi nasbírali spoustu krásných zbytků dlažby a kachliček. Jak se mi to tak scházelo, došlo mi, že to nebude tak snadné. Různé tloušťky a dekory bude těžké zkombinovat.


V tvůrčím hnutí mysli  (a taky trošku ze zoufalství) jsem zadala heslo mozaiková dlažba do aplikace Letgo a jupí! Tenhle poklad jsem si dovezla za hubičku od paní Kateřiny z Berouna. Jsou to kousky dlažby nalepené lícem na papír. To mi ušetří spoustu práce. 

Nejprve jsem rozetřela flexibilní lepidlo na podlahu speciální, zubatou stěrkou. 

Pak postupně lepila čtverce na papíře a mezery vyplňoval jednotlivými kousky dlažby. 

Před krbovým soklem a vedle dveří jsme vylepili nepravidelné půlkruhy, aby se narušila monotónnost vzoru. Od kamarádky se nám podařilo sehnat mozaiku ve dvou barvách, které byly ve čtvercích. Neuvěřitelná souhra okolností! Žádné kleště na tuhle starou, kvalitní dlažbu nefungovaly, takže jsem vzala prostě kladivo :)

Při vylepování jednotlivých kousků se mi více osvědčilo nanášet lepidlo přímo na lepený kousek, než si natírat lepidlem podlahu. 

Už topíme, aby lepidlo dobře schlo. 

Barevně obrácený onament u dveří. 

Práce postupuje pomalu, přátelé pomáhají. V tuhle chvíli mi to připadalo nekonečné...nepořádek, nedolepené detaily a díry, prostě chaos. 

Jupí, po 12 dnech konečně dolepeno!!!

A takhle vypadá mozaika očištěná od všech papírů (voda rejžák si přišly na své), suší se a je a nachystaná na spárování. To nás čeká příští týden :)

Při natáčení reportáže pro pořad Rady ptáka Loskutáka nás poctila návštěvou kamarádka Monika Brýdová. Moderoval skvělý herec Petr Rychlý. 

A celý štáb. 


Reportáž se bude vysílat 23. 9. 2017 těsně po poledni. 

Že já vám neřekla, k čemu vlastně dílna bude? Přece k vinutí skleněných perlí. A taky k posezení s přáteli. 

blog.rooya.cz