Náhrdelník: Věneček z kvítí

Řeknu vám, že navodit si pocit jara v zimě, kdy jsem pro vás měla napsat návod do jarního čísla, bylo nejprve trochu těžké. Začala jsem tím, že jsem si představila, jak půjdu na procházku. Ve zmrzlé trávě uvidím, jak se začínají klubat první kvítky - sněženky, bledule a možná i prvosenky, na zahradě pak narcisy a tulipány. Na nose mě pošimrá rozverné jarní sluníčko. Vzduch tak nějak hezky, čistě a svěže voní. JE JARO! Hned je mi tepleji a příjemněji na duši. Už se na něj moc těším a proto i návod je kytičkový a svěže jarně zelený. 

Projekt přiravila: Ziminka

Z časopisu Korálki 2O12/02

Pomůcky :

Materiál a pomůcky:

15 g zelený rokajl 11/0

15 g bílý rokajl 11/0

5 g žlutý rokajl 11/0

kytka z FIMO hmoty, nebo větší korálek na zapínání

keramická květina jako přívěsek

nit Nymo, jehla


Šňůra se šije jedním koncem nitě technikou síťování.


Navlékněte si přibližně 3 metry dlouhou nit, nechte si 30 cm dlouhý konec a navlékněte na ni osm zelených korálků. Svažte je do kruhu na uzlík a nit provlékněte vedlejším korálkem. Navlékněte tři nové zelené korálky, vynechejte dva z prvních osmi navlečených a provlékněte dalším korálkem (obr. 1bod 1 a 2).

Navlékněte tři nové zelené korálky, opět vynechejte dva korálky z prvních osmi navlečených korálků a provlékněte vedlejším korálkem (obr. 1 bod 3). Navlékněte další tři zelené korálky a nit veďte do prostředního korálku z první nově navlečené trojice (obr. 1 bod 4). Další kroky jsou stejné – vždy navlékněte tři nové korálky a nit provlékněte středovým korálkem z předchozí trojice (obr. 1 bod 5 a 6).

Tento postup můžete opakovat libovolně dlouho, pokud budete chtít mít delší část bez kytiček. Třeba u náhrdelníku nemá smysl dělat kytičky i za krkem :-)


Pokud budete šít nejprve náramek jako já, pokračujte bodem 7 a ušijte kytičku. Navlékněte tedy jeden zelený a šest bílých korálků. Nit veďte prvním, druhým a třetím bílým korálkem (vznikne kytička) přidejte žlutý korálek, provlékněte šestým, prvním a druhým bílým korálkem. Přidejte jeden zelený korálek a nit provlékněte středovým korálkem z bodu 5 (obr. 1 bod 7). Navlékněte tři zelené korálky a provlékněte je středovým korálkem z bodu 6.


Nyní budete šít další kytičku. Navlékněte jeden zelený a šest bílých korálků. Nit veďte prvním, druhým a třetím bílým korálkem, přidejte žlutý korálek a nit provlékněte šestým, prvním a druhým korálkem. Přidejte jeden zelený korálek a nit veďte přes pátý a čtvrtý korálek z první kytičky (obr. 1 bod 9). Navlékněte tři nové korálky a nit provlékněte středovým korálkem z bodu 8.

Tento postup opakujte tak dlouho, dokud nebudete mít náramek dostatečně dlouhý. Pokračujte jak je naznačeno na obrázku 2 přidáváním pouze tří korálků a pak už jen dvou korálků a ukončením šňůry. Nit zatím nestříhejte, přišijte kytičku z FIMO hmoty, nebo větší korálek, který bude sloužit jako zapínání. Nit zauzlujte, zapošijte a ustřihněte.


Na druhý konec nitě navlékněte několik korálků, které budou tvořit očko pro zapínání. Mělo by jich být tolik, aby jimi natěsno prošla kytička nebo korálek. Nit zauzlujte, zapošijte a ustřihněte.


Náhrdelník jsem ušila ze tří částí. Navlékla jsem dva stejně dlouhé náramky, které jsem sešila konci k sobě a zároveň k nim přišila keramickou květinu jako přívěsek.

blog.rooya.cz