Náramek: Procházka po pláži

"Makramé" je slovo arabského původu a označuje třepení, třáseň nebo obrubu. Svůj původ má ve vázání třásní k okrajům tradičních koberců, k němuž se později přidalo i vytváření samostatných uzlových vzorů. Nakonec vznikaly celé drhané textilie, které sloužily pro okrasu ubrusů, oltářních rouch a církevních ornátů.

Existují důkazy, že už od 15. století bylo drhání rozšířeno ve Francii a Itálii. Postupně se dostávalo do celého světa. V 19. století bylo velice populární mezi námořníky, kteří touto technikou vytvářeli nejen dekorativní ale i funkční variace uzlů. S pronikáním techniky do námořní dopravy začal ústup makramé i z této oblasti, ale objevuje se jako umělecké řemeslo. V počátcích minulého století se začaly objevovat různé užitkové předměty, jako opasky, kabely, vodítka, stahovadla, či stínítka, drhané v tradičním provedení a stylu. Vázání uzlů přichází vždy čas od času do módy, protože to není technika zvlášť složitá, ale efektní a vděčná.

 

text, foto a schémata: Barbora Chovancová

Z archivu časopisu Korálki 4/2012


Pomůcky :

10 g zlatého rokajlu Preciosa 8/0

10 g tyrkysového rokajlu Preciosa 8/0

10 g průhledného rokajlu se zlatým průtahem Preciosa 6/0

2 m tyrkysové voskované šňůry o průměru 1 mm

2 m hnědé voskované šňůry o průměru 1 mm

2 zlaté spojovací kroužky 10 mm

zlatá karabinka 10 mm

vazelína, špendlíky, molitanová podložka


Nastříhejte si od každé barvy dvě voskované šňůry, každou minimálně metr dlouhou. Pro úplné začátečníky i o něco delší. Šňůry upevníte na spojovací kroužek frivolitkovým (poutkovým) uzlem takto: Přeložte šňůry napůl a uvažte je tak, že ohyb v půlce provlečete vnitřkem spojovacího kroužku a vzniklé očko protáhněte volnými konci šňůry. Dbejte na to, abyste všechny šňůry protáhly stejným způsobem. Šňůry uvažte na kroužek, aby na okrajích byly tyrkysové a mezi nimi hnědé.

Kroužek s navlečenými šňůrami připevněte k podložce pomocí špendlíků.

Vezměte si do ruky levou krajní šňůru. Ta bude sloužit jako vodící šňůra, kolem které budete vázat žebrové uzly. Začněte uzly vázat do poloviny z levé i pravé strany. Uzly pořádně utahujte, aby byly stejné.

V polovině udělejte uzel na levé vodící šňůře.

Postupně na pravé straně udělejte další dvě řady, jejichž vodící šňůry budou pak připevněny žebrovým uzlem na levou vodící šňůru.

Nyní navlékněte na šňůry korálky. Na šňůrách zprava doleva: na 1. šňůrku 1 zlatý, 1 šňůrka zůstane volná, na 3. šňůrku 3 tyrkysové, 1 volná, na 5. 8 zlatých, 1 volná, na 7. 10-12 tyrkysových, na 8. 11-12 průhledných s průtahem.


Tip: Pokud korálky na šňůru nejdou lehce navléknout, potřete konec šňůry vazelínou, opatrně sestřihněte ostrými nůžky do špičky a opět přidejte vazelínu. Konce šňůr se pak nebudou tolik třepit. Pozor na přílišné stříhání, aby se šňůry moc nezkrátily.



Vezměte si pravou krajní šňůru a použijte ji jako vodící. Žebrovými uzly přivažte ostatní šňůry. Ty, které na sobě nemají korálky, utahujte opatrně, aby vznikl oblouček. U předposlední a poslední šňůry se ujistěte, že korálky dělají hezký oblouček a nijak nedeformují tvar. Jestli se to stane, uberte nebo přidejte korálky.

Opět navlečte korálky na šňůry zleva doprava: 1 zlatý, 1 volná, 3 tyrkysové, 1volná, 8 zlatých, 1 volná, 10 -12 tyrkysových, 11-12 průhledných s průtahem.


Tímto postupem uvažte 9 výsečí s korálky.


Ukončení provedete následovně: Vezměte pravou krajní šňůru jako vodící a uvažte na ni 3 šňůry.

Vezměte další pravou krajní a navažte na ni 2 šňůry. Ještě jednou vezměte pravou krajní a tentokrát navažte jen jednu šňůru. Tímto vznikne konec ve tvaru V.

Volné konce šňůr se přivážou na spojovací kroužek frivolitkovými uzly.

Začíná se prostředními šňůrami. Uzly by měly sedět těsně u již hotových uzlů. Volné konce šňůr veďte na spodní stranu náramku a pořádně utáhněte. Uzly jemně zakápněte vteřinovým lepidlem a přebytečné konce odstřihněte.


 

blog.rooya.cz