Náramek: Vůně švestek

Zrání všech plodů je pro mě vždycky malý zázrak léta, vyvrcholení celoročního cyklu, ke kterému  se příroda připravuje rok a pak během pár dnů uzrají její sladké plody k užitku mnoha tvorů, nejen člověka. Sama si užívám tu energii ze Sluníčka a nabíjím baterky na zimu. Ke konci léta pro mě patří i koš plný švestek i vůně, které se potom linou z kuchyně…

I když se náramek na první pohled může zdát složitý, určitě se nenechte odradit! Nemá přesný design, jde o fantazijní hru se vzory a nedokonalosti tentokrát stojí na naší straně.


 

Text a foto: Eva Hašková

 

www.evahaskova.cz

 

www.fler.cz/e-h-design

 

www.flickr.com/photos/e-h-design

 

 

 Archiv časopisu Korálky 2013/05


 

Pomůcky :

Mix hmot č.1: 6 dílů z 56 g bal. Fima classic – fialová č. 6 + 2 díly tmavě modrá č. 34

Mix hmot č. 2: 2 díly zlatá Fimo effect č. 11 +2 díly průsvitná bílá č. 014 + 1/3 dílu teracota č. 74

1 díl hmoty v průsvitné bílé (zvlášť)

zbytková hmota (cca 50 g)

zlatá kovová folie

zlatý pudr (PearlEx)

tekutý polymer, hrubý smirek (č. 80-100), možno použít zdravotnické rukavice

lak na závěr

stroj na nudle

podložka (sklo, dlaždice)

čepel ohebná i neohebná

skalpel

extrudér s nástavcem ve tvaru „D“

texturovací houbička

kovové pravítko

různé velikosti kulatých stylusů

náramková forma

kulaté vykrajováno nebo plechovka velikosti obvodu zápěstí

kus krajky na otisk, můžete použít i sadu pro sítotisk


TIP: Pokud nemáte doma Fimo, nevadí. Můžete použít i samotvrdnoucí polymerovou hmotu WePam.



Zpracujte zbytkovou hmotu na nejtlustší nastavení stroje, zarolujte na váleček velikosti extrudéru a s jeho pomocí si vytlačte dlouhého hada tvaru „D“ , což je ideální tvar a jednoduchý základ na náramek.

Jeden konec šikmo seřízněte a od tohoto konce obtočte rovně kolem formy (velikost dle ruky), druhý konec seřízněte tak, aby do sebe konce zapadly, prsty na formě urovnejte a dobře přitiskněte. Pečte 30 minut na 120°.

Mezitím si propracujte hmotu na vzory tak, že spojíte hmoty v uvedených mixech a projíždíte na nejtlustší nastavení strojem, dokud hmota není zpracovaná a barvy plně smíchané. Fialovou hmotu připravte na tvar čtverce či obdélníku a rozřízněte na stejné čtvrtiny. Jeden kus odložte stranou na vnitřní stranu náramku.


Druhý kus projeďte na o jedno tenčí nastavení, položte na něj kus krajky a zaválejte válečkem, dokud se nevytvoří zřetelný otisk.

Sundejte krajku a prstem po tenkých vrstvách naneste zlatý pudr, dokud se krásně nezvýrazní vzor.

Třetí kus z jedné strany podložte tenčí vrstvou scrapové hmoty a druhou, fialovou, stranou přitiskněte na plátek zlaté folie.

Folii na hmotu dobře přitiskněte. Lehce si propracujte dílek průsvitné hmoty a projeďte na nejtenčí nastavení stroje. Taháním prsty se plátek ještě snažte ztenčit a přitiskněte na zlatou folii, tak aby pod ním nezůstaly žádné vzduchové bubliny.

Nakonec ořízněte okraje a projeďte na stejné nastavení jako předešlý plát, nebo dokud zlatá folie nebude hezky „popraskaná“.


Podle poslední čtvrtiny si naměřte stejný kus i ze zlaté hmoty, s oběma nyní budete pracovat stejně: uřízněte z každé 1/3 a projeďte na nejtenčí nastavení stroje. Poté přitiskněte vždy k opačně barevné placce a pak obě placky projeďte na nejtlustší nastavení. Různě velikými kulatými stylusy povrch „natečkujte“ – udělejte otisky zhruba do 2/3 hloubky hmoty.

Ohebnou čepelí odřezávejte z povrchu tenké plátky, dokud není seřezaný celý povrch.

Naměřte si oblou stranu základu a ze všech připravených povrchů si naměřte pruhy široké na základ a dlouhé 2-4 cm.

Základ natřete z vnější strany tekutým polymerem a postupně různorodě pokládejte připravené plátky, dokud není celý povrch pokrytý - můžete si na to vzít rukavice.

Dobře vše přitiskněte k celému povrchu náramku, přečnívající okraj nakonec seřízněte skalpelem dle hrany vypáleného základu.

Na druhou vrstvu náramku si připravte nepravidelné puntíkaté odřezky, úzké proužky z krajkového povrchu (0,5 – 1 cm) a hmotu s folií, kterou nejprve projedete strojem na střední nastavení, a nařežte obdobné proužky. Moje připravené kusy na druhou vrstvu vidíte na obrázku.

Tyto připravené kusy přikládejte nejdříve na spoje první vrstvy, čímž zamaskujete případné nedostatky a pak všude, kde je povrch „nudný“, třeba tam, kde je velká plocha jednoho vzoru. Pokryjte celý obvod náramku - ne kompletně, ale tak, aby byl povrch zajímavý po celém obvodu a zároveň byla vidět i spodní vrstva. Dejte vypéct 30 minut na 120°.

Mezitím si připravte ze zbytku čisté fialové hmoty dlouhý úzký pruh na střední nastavení stroje, naměřte si velikost vnitřní strany náramku a podle toho seřízněte šířku i délku. Povrch natexturujte houbičkou.

Vnitřní stranu náramku natřete tekutým polymerem a přitiskněte na ni připravený fialový pruh, konce seřízněte rovně tak, aby přesně dosedly k sobě.

Dobře přitiskněte nejprve prsty a potom i houbičkou...

...a přečnívající okraj seřízněte skalpelem.

Pozor na výstupky po obvodu, raději toto provádějte na víckrát a pomalu, abyste si nezničili základ. Dejte naposledy péct na 30 minut při 120°.


 


Přeji mnoho úspěchů u tvoření, pokud jste „vysazené“ na jiný druh ovoce, určitě můžete změnit barvy na jahůdkovou barevnost, meruňkovou barevnost…, nebo vymyslet další varianty a ze zbytků vzorů si jednoduše můžete vytvořit i přívěsek či náušnice do sady k náramku.


 


 


 

blog.rooya.cz