Náhrdelník: Zlatý květ

Možná si řeknete, že květina není úplně klasickým vánočním motivem. To je samozřejmě pravda, ale na druhou stranu, tento krásný projekt se vám zaručeně postará o zábavu za dlouhých zimních večerů. A nemůžeme ani zapomenout na to, že plesová sezóna je doslova za dveřmi a tato květina je ideálním šperkem pro slavnostní příležitost.

Tento typ šitých květin nám také poskytuje mnoho prostoru pro realizaci vlastních nápadů - od volby použitého materiálu a barevné kombinace až po typ, velikost a tvar výsledného šperku. Dnes si ukážeme jak květinu zavěsit jako přívěsek na lanko, ale stejně si můžete vytvořit i sponu do vlasů, brož či výrazné a extravagantní náušnice.

Text a foto: Nela Kábelová

http://www.gianelle.beadforum.cz

Archiv časopisu Korálki 2014/06

Pomůcky :

Rokajl vel. 11/0 (cca 10 - 15 gramů)

Rokajl vel. 15/0 (cca 5 gramů)

Rokajl vel. 8/0 nebo 7/0 (2 kusy, případně více na zdobení)

Kabošon, rivolka či plochý korálek, cca 15 - 20 mm v průměru

Drobné doplňkové korálky (4-8 mm, mačkané, rondelky, kuličky a zlomky)

cca 50 cm bižuterního lanka, spojovací kroužky, zapínání, zamačkávací

rokajl, kaloty

jehla a nit na šití z korálků


Kabošon


Nejprve si peyote stehem obšijeme vybraný středový komponent (kabošon nebo rivolku).


Navlékněte si rokajl 11/0 v množství, aby pohodlně obepnul kabošon a zároveň byl počet korálků sudý (A).
Pokračujte peyote stehem rokajlem 11/0 - počet řad, které ušijete, přizpůsobte výšce obšívaného kabošonu. V našem případě, kdy použijeme - Swarovski Rivoli Ø16 mm, postačí jedna řada (B).


Poté ušijte další dvě řady peyote stehu rokajlem 15/0 (C). Pevně utahujte.


Jehlu provlékněte rokajlem na druhou stranu, do vzniklé misky vložte kabošon a na zadní straně také ušijte dvě řady peyote stehu rokajlem 15/0 (obr. D). Dobře zapošijte a konce nitě odstřihněte.




Listy


Květinu vytvoříme přišíváním korálkových listů na obvod obšitého kabošonu.


Navlékněte 5 rokajlů 11/0 a tři rokajly 15/0 a posuňte je do středu nitě. Provlékněte jehlu zpět posledním rokajlem 11/0 (A). Pokračujte peyote stehem dokud nedojdete do konce řady a poté svažte konce nitě k sobě ( jak vidíte v krocích B, C a D).

Navlékněte jeden rokajl 15/0 a jeden rokajl 11/0 a provlékněte jehlu vzhůru nejbližším vyčnívajícím rokajlem, přičemž je jedno, na které straně začnete ( A). Poté přidejte ještě jeden rokajl 11/0 a provlékněte jehlu dalším vyčnívajícím rokajlem (B).

Nahoře navlékněte dva rokajly 15/0 a provlékněte jehlu posledním rokajlem z předchozí řady směrem dolů.Přidejte jeden rokajl 11/0 a provlékněte jehlu dalším vyčnívajícím rokajlem směrem dolů.

Navlékněte jeden rokajl 11/0, dva rokajly 15/0 a jeden rokajl 11/0 (A). Posuňte všechny tyto nově přidané korálky k již ušité části listu a poté provlékněte prvním rokajlem 11/0 z této skupiny směrem nahoru (B).

Poté přidejte jeden rokajl 11/0 a provlékněte dalším vyčnívajícím rokajlem směrem vzhůru.

Kroky z fotek 4,5 a 6 opakujte, dokud nedosáhnete požadované délky lístku (obvykle tyto kroky opakuji osmkrát až třináctkrát, dle požadované velikosti květiny). Lístek ukončete po posledním opakování kroku 4 a zapošijte (A).


Poté si převlékněte jehlu na druhý konec nitě a ušijte druhou stranu lístku. Nejdříve jednou zopakujte krok z fotky 3 a poté opakujte kroky z fotek 4, 5 a 6 dokud nedosáhnete požadované délky listu (B).


Na závěr provlékněte jehlou všechny korálky 15/0, které tvoří vnitřní obvod lístku (C).Pevně utáhněte a opět zapošijte. List se tím zpevní a zároveň zajímavě natvaruje (D).


Každý list se může po stažení natvarovat trochu jinak - záleží na velikosti listu a síle utažení.


List hned přišijeme k obšitému kabošonu.

Jehla zůstává navlečena na niti vycházející z listu. Provlékněte jehlu jedním rokajlem v obvodu obšitého kabošonu...

...a vraťte se zpět do listu.

Otočte se a přes jeden rokajl 11/0 a dva rokajly 15/0 vraťte se zpátky do obšití kabošonu.

Přesuňte se skrz korálky na místo, kde chcete uchytit druhý konec listu. Provlékněte jehlu dvěma korálky 11/0 v listu...

...a poté se přes vedlejší rokajl 11/0 a dva korálky 15/0 vraťte zpět do kabošonu. Poté se přesuňte do vhodného místa na obvodu listu a tam  pevně zapošijte.


 

Poté ušijte další list a přišijte ho ke kabošonu podobně jako první list.

Každý list může být jinak dlouhý či jinak barevný. Každý list při přišívání vhodně natvarujte a nebojte se listy překrývat přes sebe.


Během práce vám budou postupně přibývat volné konce nití. Krátké konce nití postupně zapošívejte a odstříhávejte, aby vám při další práci nepřekážely. Delší konce si můžete ponechat na přišívání zdobení.

Do listů můžete všívat žilkování. Přesuňte se do korálků na obvodu obšitého kabošonu na místo nacházející se pod vrcholem listu a navlékněte rokajl 15/0 v takovém množství, aby dosahoval do vnitřní špice listu (A). Provlékněte jehlu jedním z korálků ve vnitřní špici listu (B).

Provlékněte jehlu několika korálky z nově přidaného návleku směrem dolů (A). Přidejte dalších několik rokajlů 15/0. provlékněte jehlu jedním z rokajlů na vnitřním obvodu listu (B).

Poté se vraťte směrem dolů všemi novými korálky a ještě i několika korálky z hlavní žilky. Takto přidávejte další žilky střídavě na obě strany listu, dokud nedojdete zpět na obvod obšívaného kabošonu.

Květinu můžete dále zpevnit tím, že sousední a překrývající se listy sešijete k sobě. Provlékněte jehlu tak, aby vycházela z jednoho z listů v místě, kde se listy překrývají (A). Navlékněte jeden rokajl, jeden větší korálek a znovu jeden rokajl (B), provlékněte větším korálkem dolů (C), přidejte ještě jeden rokajl a poté provlékněte jehlu do okraje druhého překrývaného listu (D).

Obdobně můžete našít korálky i do prostoru mezi listy a obšitý kabošon.

Postupně přidávejte další listy.

Sešívejte je k sobě, na obrázku můžete například vidět další způsob jak spojit dva sousední listy.

Popřípadě můžete zkusit vyplnit listy žílkováním.

Našívejte i zdobící korálky, dokud nedosáhnete požadovaného tvaru a velikosti květiny.

Není nutné se za každou cenu snažit dosáhnout symetrie - spíše se snažte, aby váš výtvor působil na pohled harmonicky, nikde nic nepřebývalo ani nechybělo. Pokud se vám zdá, že mezi listy vznikla příliš velká mezera, můžete ji vyplnit malým listem, šitým přímo na květině. Jehlu provlékněte do místa, kde je vzdálenost mezi listy nejmenší, navlékněte lichý počet rokajlů 11/0 a tři rokajly 15/0, vraťte se posledním rokajlem 11/0 zpět...

...a pokračujte peyote stehem velikostí 11/0 dokud nedojdete zpět dolů.

Tam provlékněte jehlu několika korálky z druhého listu a šijte peyote stehem vel. 11/0 zpět nahoru.

Nahoře se otočte přes dva rokajly 15/0 a pokračujte zpět dolů. Toto proveďte na obou stranách malého listu.

Zavěšení


 


Květinu můžeme zavěsit na bižuterní lanko a doplnit dalšími korálky.

Na vhodné místo na zadní straně obšitého kabošonu našijte dvě "poutka": Navlékněte jeden rokajl 11/0, jeden rokajl 8/0 a ještě jeden rokajl 11/0 a provlékněte do dalšího korálku v obšití.

Stejně vytvořte i druhé poutko.

Oběma poutky provlékněte bižuterní lanko, na které dále navlékněte korálky dle vlastního výběru.

Nakonec zakončete lanko pomocí kaloty a zamačkávacího rokajlu a přidejte zapínání.


 

blog.rooya.cz