Dekorace a rozhovor: Hvězdná hvězda

Při hledání tradičních vánočních dekorací v nápaditém provedení, určitě narazíte i na autorku s nickem Renata P, která podlehla kouzlu korálkovaných hvězd.

 

Řekněte nám, prosím, něco o sobě…

Jmenuji se Renata Procházková a jsem čerstvá pětačtyřicátnice. Miluji svou rodinu, která čítá 2 dospělé syny, manžela a našeho mazánka pejska. Jsem zaměstnaná jako klasická administrativní pracovnice a krom péče o rodinu ráda pracuji na zahradě, ale času je málo, takže především večery patří místo telky hvězdičkám.

Mám ráda věci krásné, starobylé, z přírodních materiálů, ručně vyráběné, od dřeva, keramiky, či aranží ze sušených květin, až po obrazy, zvláště oleje a akvarely.

 

Jaký je váš vztah k Vánocům?

Vánoce opravdu miluji a je mi vždy upřímně líto lidí, kteří je berou jako nutné zlo… Protože je jen na nás, jak svátky prožijeme. Není nutné kupovat mraky dárků… Nevidím důvod dávat pod stromek věci, které si člověk běžně koupí, jen aby tam nějaký balíček byl. Samozřejmě pokud jsou malé děti, tak čím víc balíčků, tím líp!

Zato s vánoční výzdobou si velmi hraju, nemyslím, že bych to nějak přeháněla, ale ráda to zkrátka mám.

 

Co vás přivedlo ke tvoření vánočních hvězdiček?

Nejdříve jsem na Fleru jen tak pokukovala a nějakou tu krásnou korálkovou hvězdu si chtěla koupit, ale pak jsem si řekla, že ji zkusím udělat sama. Koupila jsem pár korálků a drátků, objednala knihu „Jiskřivé vánoční ozdoby z korálků“ a začala zkoušet. Korálky nakupuji stále (je to velký relax a tak trochu závislost) a zkouším a zkouším.

 

Co vám tvorba hvězdiček přináší?

Dostatek korálků všeho druhu mi dává obrovskou svobodu. Mohu vytvořit jakoukoli hvězdu či hvězdičku, ať je klasickou, či moderní i neobvyklou, v atypických barvách. Ty prezentuji na Fleru v sekci „ColorMix pro odvážné“. A je to velká zábava, nejvíce si užívám barevné ladění a kolikrát korálky i mnohokrát vyměňuji, než jsem zcela spokojená.

 

Dá se říci, že jste hvězdičková specialistka, můžou vás něčím překvapit?

Jak mi ty hvězdy najednou vyrostly pod rukama. Z průměrů 6-12 cm jsem se dostala na 25 i více a to je pak velká radost, když ji dokončím. Každý kdo tvoří rukama, chápe, že taková hvězda se dělá i několik večerů, ale i takovou samozřejmě ráda udělám, pokud ji někdo chce. Velkou výzvou jsou pak pro mne konkrétní zakázky.

 

Nyní přinášíme našim čtenářkám návod na jednu z Renatiných hvězdiček.

 

Připravila Andrea Landovská, Archiv časopisu Korálki 2014/06

Text a foto: Renata Procházková

Pomůcky :

měděný drát 0,3 mm

měděný drát 0,4 mm

4 červené ovály

8 červených skleněných broušených oliv 15x10 mm

4 červené práskačky Ø 8 mm

8 červených sluníček 6 mm

8 skleněných kvádříku smetanových 5x14 mm

8 velkých sluníček zlatavých 12x12 mm

8 broušených korálků zlatavých průměr 8 mm 

28 kovových zlatých perliček průměr 6 mm

16 červených broušených kapek

8 červených korálků Ø 4 mm

12 rokajlů se zlatým průvlekem Ø 3 mm

200 rokajlů se zlatým průvlekem Ø 2 mm

220 rokajlů zlatých kovových 1 mm

8 zlatých kovových perliček 

32 sekaných rokajlů zlatých 15 mm

štípací a ploché kleště


Použijte 2 různě silné drátky 0,4 mm a 0,3 mm a střídavě navlékejte velký a malý paprsek.


Pro velký paprsek navlékněte 1 rokajl, hranolek, zlatý kovový korálek, broušenou olivu, zlatý kovový korálek.


Ovál v rámečku vytvoříte takto: po provlečení obou drátků velkým oválem pokračujte pouze 0,3mm rokajly. Navlékejte střídavě 11 kovových zlatých rokajlů a 10 větších skleněných rokajlů se zlatým průvlekem, vraťte se a znovu protáhněte. To celé zopakujte 2x.


Další smyčku tvoří sekaný rokajl, zlatý kovový korálek a sekaný rokajl, opět 2x zopakujte. Dále pokračujte opět oběma drátky - zlatý kovový korálek, sluníčko, velký zlatý rokajl, práskaná kulička, sluníčko a skončíte zlatým kovovým korálkem Ø 2mm.


Tento krok opakujte dohromady 4x.

Smyčku obtočte kolem posledního korálku stejným způsobem, jako u malého paprsku a oba drátky protáhněte zpět až ke kvádříku. Navlékněte velký rokajl a jde se na malý paprsek. Navlékněte kvádřík, broušený zlatavý 7 mm, velký rokajl, sluníčko velké, zlatý kovový, broušená oliva, zlatý kovový, velké sluníčko, broušený zlatavý 7 mm a ukončíte stejně jako velký paprsek.

Když máte 8 paprsků hotových, protáhněte drátky velkými rokajly na středu a ukončete práci s 0,3mm drátkem, který několikrát omotáte kolem jednoho z korálků a ustřihnete.

Poté můžete vytvořit středový květ. Mezi kvádříky umístěte tmavší červené lístečky.

Pokračujte světle červenými lístečky, které prokládáte zlatým kovovým rokajlem.

Na střed připevněte velký červený brus.

Hvězdu doplňují ještě dva kříže z rokajlů, ten větší ušijete takto: střídáte 16 kovových zlatých rokajlů a 15 větších skleněných rokajlů se zlatým průvlekem, které  vždy upevníte okem nad zlatými kovovými korálky.

Menší křížovou hvězdu ze sekaného rokajlu vytvoříte tak, že mezi 2 sekané rokajly vložíte rokajl se zlatým průvlekem a upevníte jedním broušeným a jedním zlatým kovovým korálkem.

Detail středu hvězdy z bočního pohledu:

Další hvězdičky z Renatiny tvorby:

Pohled zblízka:

blog.rooya.cz