Náramek: Dračí princezna

Je podzim a i já nějak více vnímám blížící se období,kdy se příroda chystá odpočívat. A protože mou druhou velkou zálibou je vedle korálků i pěstování růží, chtěla jsem několik kvítků zvěčnit v podobě náramku. A jak jsem tak různě zkoušela a kombinovala, vznikl postupně náramek, připomínající dračí kůži posetou kvítky růží.

 

Celková délka náramku včetně zapínání je 20,5 cm, délka bez kroužku a ketlovacího očka s karabinkou je 18 cm. Pokud použijete pouze podkůvky a OT zapínání, je délka náramku přibližně 19 cm.


Text a foto: Růžena Mikulová

Archiv časopisu Korálki 2015/05

Pomůcky :

20 zelených korálků Superduo

20 červených korálků Kheops par Puca

5 korálků Bonbóny/ Gumdrops (dále patrony) nebo Spike

rokajl 10/0 starozlatý - RS10

rokajl 9/0 starozlatý - RS9

1 rokajl 5/0 starozlatý - RS5

rokajl 7/0 zelený - RZ

1 zapínání – karabinka starozlatá

1 ketlovací jehla starozlatá

1 dvojitý kroužek starozlatý

2 podkůvky starozlaté

Fireline/S-lon/Nymo

jehla


Na jehlu navlékněte korálek Kheops tak, aby jehla směřovala na stranu s dvěma dírkami, navlékněte 1 RS10, 1 RS9 , 1 RS10 a jehlu provlékněte druhou ze dvou dírek korálku Kheops, navlékněte 1 RS10 a opět korálek Kheops . Celý postup ještě 3x zopakujte, takže nyní máte navlečené celkem 4 korálky Kheops . Řadu končíte třemi RS10.

Oba konce návleku spojte třemi uzlíky a jehlou provlékněte nejbližší dírkou nejbližšího korálku Kheops a prvním RS10 z minulé řady. Následně pak dalšími dvěma následujícími RS10. Volný konec návleku zapošijte a začištěte.

Navlékněte RS10 a jehlu provlékněte následující trojicí RS10 minulé řady.

Takto pokračujte do konce řady, na jejím konci provlékněte jehlu pod druhý z trojice RS10 z minulé řady a pevně utáhněte.


Pro větší pevnost můžete jehlu provléknout až pod další následující RS9.


 

Navlékněte 1 RS9, 1 korálek patrona a 1 RS 9, poté jehlu provlékněte protilehlým RS9.

...a prošijte zpátky.

Pro větší pevnost tento krok ještě jednou zopakujte.

Návlek máte teď provlečený pod RS 9. Navlékněte 3 RS9 a jehlu provlékněte již přišitým RS9.

Vzniklou kytičku ze 4 korálků ještě jednou pro větší pevnost prošijte a jehlu dále provlékněte následujícími, již dříve přišitými RS až pod nejbližší RS9 .

To celé zopakujte ještě 3x, tzn., že ušijete celkem 4 kytičky dokola.

Jehlu provlékněte do druhého RS9 první nejbližší kytičky, navlékněte 2 RS10, 1 Superduo, 1 RS10, 1 RS9, 1 RS, jehlu veďte druhou dírkou Superdua, navlékněte 2 RS10 a návlek prošijte nejbližším RS9 následující kytičky. Pro větší pevnost ještě celou kytičku prošijte.

Následujícími RS10 přejděte k další kytičce a celý postup této řady zopakujte.

Návlek do právě ušitého motivku zapošijte a máte ho hotový.

Stejným způsobem ušijte další základní dílky náramku. Po došití posledního kroku, krajového motivu, přejděte jehlou do středového RS9 za Superduem, navlékněte 1 RS9 a jehlu provlékněte stejným rokajlem u prvního dílku, opět navlékněte 1 RS9 a provlékněte zpět do vrcholového rokajlu právě došitého dílku.

Spoj ještě 2x prošijte a poté přejděte následujícími, již dříve ušitými korálky, k opačnému vrcholu dílku, opět do středového RS9 za Superduem. Navlékněte 1 RS10, podkůvku oběma průvleky, pak kroužek na podkůvku, 1RS10 a opět veďte jehlu skrze RS9 u ušitého motivu. Několikrát tento krok pro větší pevnost zopakujte.

K opačnému konci náramku přišijte stejným způsobem samotnou podkůvku bez kroužku. Při menším obvodu ruky je možné na podkůvky navléknout i OT zapínání. U posledního přišívaného dílku doporučuji použít delší návlek než na jednotlivé dílky, přibližně 1,5 metru, protože po připevnění podkůvky můžete pokračovat stejným návlekem v dalších krocích.


Po ušití základní části přejděte jehlou za dva RS10 za Superduem, navlékněte 1 RS10 , jehlu provlékněte následujícím RS9, navlékněte 1 RS10 a jehlu provlékněte následujícím RS9.

Navlékněte 1 RS10, Superduo, 1 RS10, 1 RS9, 1 RS10 a pak jehlu provlékněte druhou dírkou Superdua. Navlékněte 1 RS10 a jehlu vpíchněte do nejbližšího RS9 nejbližší kytičky.

Navlékněte 1 RS10, jehlu provlékněte následujícím RS9 , navlékněte 1 RS10 a jehlu provlékněte následujícími korálky tak, že projde ještě prvním RS10 za Superduem.

Navlékněte 1 RZ , jehlu provlékněte následujícím RS9, navlékněte 1 RZ a jehlu vpíchněte do prvního následujícího RS10. Pak ji provlékněte dalšími následujícími korálky až k prvnímu RS9.

Celý postup od obr. 16 do obr. 19 opakujte až do konce řady, jehlu veďte podkůvkou a následujícími korálky až k první kytičce a stejně ušijte i protilehlou část náramku.

Opět prošijte část s podkůvkou a následujícími korálky poté přejděte až ke druhému RS10, všitému v minulé řadě.

Navlékněte 2 RS10 a jehlu vpíchněte pod první RS10 na vrcholku Superdua.

Navlékněte 1 RS10 a jehlu veďte následujícím RS9.

Navlékněte 1 RS10 a jehlu provlékněte následujícím RS10.

Navlékněte 2 RS10 a jehlu provlékněte následujícími třemi RS.

Navlékněte 3 RS10 a jehlu veďte prvním RZ.

Navlékněte 1 RS 9 a jehlu provlékněte následujícím RZ.

Navlékněte 3 RS10 a jehlu veďte třemi RS na vrcholu nejbližší kytičky.




Prošíjte celý náramek tzv od podkůvky k podkůvce a zpět, kdy budete opět navlékat korálky takto:


Opět prošijte část s podkůvkou a následujícími korálky poté přejděte až ke druhému RS10, všitému v minulé řadě .


 


Navlékněte 2 RS10 a jehlu vpíchněte pod první RS10 na vrcholku Superdua.


 


Navlékněte 1 RS10 a jehlu veďte následujícím RS9.


 


Navlékněte 1 RS10 a jehlu provlékněte následujícím RS10.


 


Navlékněte 2 RS10 a jehlu provlékněte následujícími třemi RS.


 


Navlékněte 3 RS10 a jehlu veďte prvním RZ.


 


Navlékněte 1 RS 9 a jehlu provlékněte následujícím RZ.


 


Navlékněte 3 RS10 a jehlu veďte třemi RS na vrcholu nejbližší kytičky. Poté projděte podkůvkou a celý postup opakujte i na druhé straně náramku a začištěte práci.


 


K podkůvce bez vloženého kroužku připevněte ketlovací očko a na něj navlékněte korálky v tomto pořadí: 1 RS9, 1 RS5 a 1 RS9. Vytvořte očko, na které navléknete karabinku. Počet korálků na ketlovacím očku volte dle potřebné celkové délky náramku.

blog.rooya.cz