Náhrdelník: Vyprávěj o modrých dálkách

Mám ráda techniku šití, která se jmenuje česky čtyřkorálek, anglicky pak Right-Angle Weave, zkráceně RAW. Podle té zkratky mu důvěrně říkám Rafík, protože je pravidelný, dopočitatelný a jasný.

Pokud vám, stejně jako mně, dělá problém šití „Rafíku“ na dvou jehlách, nabízím vám jednoduché řešení: Naučte se šít Cubic RAW jednou jehlou, v jednom kuse a navíc ještě se vzorem spirálky! Já osobně mám na dvě jehly prostě o jednu ruku méně, když ještě musím držet již ušité a při tom pořádně utahovat...

text a foto: Hana Hanulka Černá

Facebook stránky: Korálky od Hanulky

Archiv časopisu Korálki 2012/04

Pomůcky :

10 g tyrkysového rokajlu Preciosa 9/0 (MK)

5 g tmavě hnědého rokajlu Preciosa 9/0 (HK)

7 kamínků tyrkenitu - jeden větší do středu kruhu

2 rokajly 8/0 - na zakončení dutinky k zapínání

prodlužovací řetízek, karabinka, kroužky

DURAthread nebo tenký vlasec síla 15 – 20, jehla


Náhrdelník se skládá ze dvou částí – dutinky se zakomponovanými kameny a kolečka se všitým větším kamenem – které sešijete k sobě. Pokud se vám bude zdát kolečko moc složité, můžete si ušít pouze dutinku a všít do ní více kamínků. Po natrénování dutinky si už jistě troufnete i na kolečko.



Šití čtyřkorálku v jednom kuse je jako skládání jednotlivých kostiček na sebe. Každá kostička má spodní stranu, čtyři stěny a pomyslný strop. Každá stěna se skládá ze čtyř korálků, při šití každé další stěny si „půjčujeme“ korálky z již ušité předcházející stěny. Vše si popíšeme v šesti krocích.



Navlečte si na nit 3 modré korálky (MK) a jeden hnědý korálek (HK), svažte nit do kruhu, zasukujte a projeďte ještě jednou dokola pro zpevnění – máte dno kostičky. Nechte si na konci asi 20 cm nitě, použijete ji na zakončení korálkem pro karabinku. Nit nám vychází z modrého korálku před hnědým korálkem.


 Navlékněte dva HK a jeden MK, protáhněte jehlu stejným korálkem, ze kterého vycházela nit. Urovnejte korálky, provlékněte nit do HK z prvního kroku, tím máte jednu stěnu kostičky. Nit vychází z HK a jste připraveni na ušití druhé stěny kostičky.

Navlékněte dva MK a projeďte jehlou dvěma HK, jedním z předchozího kroku a jedním ze dna kostičky.Utáhněte, urovnejte korálky, které se začínají stavět do kostičky, a projeďte nití do MK ze dna kostičky, abyste byli připraveni na ušití další, už třetí stěny.


řetí stěna kostičky se šije stejně, jako druhá stěna kostičky. Navlékněte si dva MK a projděte jehlou jedním MK z předešlého kroku a jedním MK ze dna kostičky, kde vycházela nit. Utáhněte, urovnejte korálky a vidíte, jak se tvaruje kostička. Čtvrtá stěna má už tři korálky z předešlých stěn, chybí jen jeden korálek. Projeďte tedy jehlou MK ze dna kostičky a ještě MK z první stěny tak, aby nit vycházela z MK. Tím jste připraveni na dokončení čtvrté stěny kostičky.

Navlékněte jeden MK a projeďte třemi MK z této stěny, které už máte z předcházejících kroků.

Po ušití poslední, čtvrté stěny projeďte jehlou do horního korálku a stáhněte pomyslný strop kostičky tak, že projedete všemi korálky kolem dokola. Tímto se zároveň strop kostičky stává dnem další kostičky, kterou budete šít. Abyste dodržovali vzor spirálky, musí vždy nit vycházet z MK před HK.


Dále opakujte od kroku č. 2 – ke kroku č. 6.


Jedna kostička by se dala schematicky zapsat takto: 4 – 3 – 2 – 2 – 1 a další pak: 3 – 2 – 2 – 1 a to stále dokola. Pravidlo pro udržení vzoru je to, že vždy začnete novou kostičku v MK před HK a vždy navléknete dva HK a jeden MK.


Zapracování kamene do dutinky


Vyjeďte jehlou z jednoho korálku, navlékněte kamínek, jeden korálek a kamínkem se vraťte zpět do korálku, ze kterého jste vyjížděli.

Toto vše udělejte 4x, avšak POZOR! Musíte mít tři MK a jeden HK pro zachování vzoru.

Zpevníte korálky prošitím kolem dokola, čímž se i srovnají pro pokračování dutinky.

Rozvrhněte si délku dutinky a rozestup kamínků.

Když máte ušito 12 cm dutinky se vzorem, zapracujte kamínek, ušijte dalších 14 cm dutinky, zapracujte kamínek a došijte dutinku posledních 12 cm. Ukončete přišitím většího korálku, kterým projde kroužek na karabinku a na druhé straně prodlužovací řetízek.

Kolečko s kamenem


Začněte stejně, jako při šití dutinky, dodržujte vzor. Ušijte 24 kostiček a sešijte do kruhu. Sešívání do kruhu je vlastně takové došití jedné kostičky mezi konce, přičemž jeden konec je dno a druhý konec strop kostičky.

Přidejte korálek mezi dva korálky z konců dutinky, jehla vyjíždí z korálku dutinky, přidejte korálek a dokončete stěnu a tím i spojení kolečka na jedné straně.To samé musíte udělat i na protilehlé straně a pak zpevnit prošitím další dvě stěny této poslední spojovací kostičky v kolečku. Dbejte na to, aby vzor seděl.

Po sešití kolečka vpíchněte jehlu do vnitřní řady, projeďte nití všemi korálky a stáhněte všechny pevně do kruhu. To samé udělejte i na spodní vnitřní straně kolečka.

Dále se jehlou dostaňte na vnější stranu kolečka a tam přidávejte MK mezi korálky vnější strany kolečka. To samé udělejte i z druhé strany.

Do středu kolečka všijte větší tyrkenit, dozdobte podle obrázku a pak kolečko přišijte do středu dutinky. Pro větší pevnost prošijte dva až třikrát.


Máte hotovo! A můžete si vyprávět o modrých dálkách a o moři…


blog.rooya.cz