Náhrdelník: Zrození Venuše

Opět se potvrzuje ono pravidlo, že v jednoduchosti je krása, ovšem u šperku platí, že je dobré, když je jednoduchost podložena dobrým nápadem a precizním zpracováním. Tento náhrdelník, který připomíná mořskou vlnu, ze které se každým okamžikem zrodí krásná Venuše, pracuje se dvěma strukturami – nepravidelnou plochou tyrkenitové „výšivky“ a v kontrastu k ní s přísně pravidelnou strukturou rybí kosti z rokajlu.

Text a postupová schémata: Křemenová Soňa
https://www.fler.cz/smutna-sova

Foto: Konstantin

Archiv časopisu Korálki 2012/04

Pomůcky :

cca 40 g tyrkysovo stříbrného rokajlu 11/0 cca

60 ks úlomků tyrkenitu s dírkou

bílá nit S-lon, nebo DURAthread

korálkovací jehla

podložka na korálkování


Nejprve si peyotem ušijte základní prvek náhrdelníku, který je tvořený lichoběžníkem s nejkratší stranou 2 cm a nejdelší 8 cm.


Tip: Pokud se vám nechce šít lichoběžník z korálků, je možné si potřebný tvar vystřihnout z filcu nebo pevnější koženky a dále postupovat stejně jako u šitého dílu.

Na ušitý centrální prvek postupně přišijte úlomky tyrkenitu tak, že nit vždy protáhnete úlomkem, navléknete jeden rokajl a vrátíte se stejnou cestou zpět. Tímto způsobem pošijete celý povrch. Šijte až k okrajům, aby se zakryla celá plocha.

Nyní ušijte díly, které budou tvořit část náhrdelníku kolem krku. Tyto díly jsou šité stehem herringbone (rybí kost), v šířce 6 korálků. Ušijte 2 kusy dlouhé 22 cm. V této výšce začněte šít uzávěr – na jednom dílu očko a na druhém T-díl. Očko ušijte jen na dvou krajových korálkách do výšky 4 cm.

Poté konec přišijte ke dvěma krajovým korálkům. Tím je hotová jedna stranu zapínání.

T-díl ušijete tak, že na každé straně dílu šitého šesti korálky přidáte po čtyřech korálkách a pokračujete pak v šití herringbone stehem v šířce čtrnácti korálků.

Ušijte 7 řad a poté korálky, které jsou na konci této rozšířené části, přišijte ke korálkům v první řadě rozšířené části. Vznikne T-díl, který tvoří protikus k očku.

Nakonec ušijte další 2 díly stehem herringbone – také šijte na šesti korálkách. U těchto dílů je nutné ušít oba díly naprosto stejně, aby byl náhrdelník symetrický. Ušijte 26 řad, dalších 6 řad šijte jen na čtyřech korálkách a dalších 6 řad šijte jen na dvou korálcích.

Když máte ušité všechny části náhrdelníku, začněte kompletovat. Delší díly přišijte z obou stran ke spodní, širší části centrálního dílu a kratší díly přišijte na obě strany nad delší díly. Pozor – kratší díly je nutné přišít „zubatými“ stranami směrem k delšímu dílu.

Nyní už zbývá jen přišít kratší části na části delší – volně si je na ně položte a přišijte na vrcholcích „zubů“ a v části kde se kratší díl kříží s delším dílem.

blog.rooya.cz