Náušnice: Kousek oblohy

Pokud se chcete v létě líbit a být originální, vytvořte si jedinečné romantické náušnice z drátu a korálků. Barevnost korálků si zvolte podle Vaši chuti a fantazie, anebo postupovat podle návodu. Fantazii se meze nekladou.

Text a foto: Kateřina Havlíčková
https://www.sashe.sk/katieh

Archiv časopisu Korálki 04/2015

Pomůcky :

Stříbrný drát Ø 1,2 mm a 0,4 mm

modrý rokajl 11/0 ve třiech barvách

průsvitný skořicový rokajl 11/0

modrý rokajl 6/0

zlaté trubičky

ketlovací kleště

štípací kleště

tuba ze šumivých tablet Ø 30 mm


Hrubý stříbrný drát obtočte okolo tuby. Jelikož je drát pružný, jeho výsledný průměr bude zhruba 38 mm.

Štípacími kleštěmi odstřihněte dvojité obtočení a kulatými kleštěmi vytvořte očko.

Okolo očka prsty zalomte drát. Ohněte jej okolo vnější části náušnice a kleštěmi vytvořte spirálku

Pokud je spirálka příliš velká, ustřihněte z ní přiměřené množství drátu a nanovo ji dotvořte podle potřeby. Druhý kruh náušnice vytvarujte zrcadlově podle prvního kruhu. Během tvarování přikládejte kruhy k sobě a ověřujte, zda jsou tvar a rozměry identické. Vezměte první kruh, odstřihněte přibližně 90 cm dlouhý vyplétací drát a omotejte jej několikrát kolem vnější části v místě očka.

Všimněte si, kterým směrem začínáte drát oplétat. Na druhém kruhu budete oplétat drát zrcadlově. Navlečte první rokajlový korálek modré barvy. Když směřuje vyplétací drát na vnější části zdola nahoru, omotejte drát na vnitřní části shora dolů. Vytvoří se řada v tvaru S. Vyplétací drát na vnitřní části obtočte dvakrát, abyste zabránili volnému pohybu drátu.

V další řadě navlečte světlý korálek a přidejte do vnější části modrý rokajl 6/0. Následně omotejte vyplétací drát na vnější části třikrát.

Přidáváním větších korálků zabráníte vzniku širokých prázdných mezer na náušnici. Větší rokajl mívá různý tvar, proto vybírejte do krajní části náušnice menší a do střední větší korálky. Dále vytvořte řadu z malého rokajlu. Začněte tmavomodrými korálky a vnitřní část zakončete dvěma světlými. Takto pokračujte ve vyplétání a postupně střídejte různé barvy korálků podle vaší fantazie. Dbejte o to, aby se na vnější části střídal malý a velký korálek a aby byly na vnitřní části dvě řady světlomodrých korálků.

Vůbec nevadí když se bude spodní řada korálků ve vnitřní části překrývat s vrchní řadou. Překrýváním řad vznikne hustý výplet.

Tip: Druhý kruh vyplétejte spolu  s prvním. Snáze se vám bude dodržovat postup v navlékání různých barev korálků. Když je výplet hotový, několikrát obnotejte drát kolem vnější části kruhu tak jako na začátku. Přebytečné části vyplétacího drátu odstřihněte a drát prsty zatlačte, aby nepřečníval. Na závěr náušnice jemně stlačujte, aby se korálky zarovnaly. Háčky navlečte tak, že očko na háčku otevřete kulatými kleštěmi do boku. Navlečte náušnici a očko háčku opět uzavřete.

blog.rooya.cz