Přívěsek: Nepravidelnosti z Korálki 2/2008

Obtížnost: 2

Pokud už máte trošku zkušenost s ART CLAY silver, tak se neváhejte pustit do projektu Nepravidelnosti od Šárky Rooyi.

Materiál a pomůcky: 10 g ART CLAY silver pasty ve skleničce, toaletní papír či ubrousek (nebo korková modelína), voda, štětec, špejle, fén, mřížka, nehořlavá podložka, krabice, pilník, jehla, propanbutanový hořák, měkký ocelový kartáč, patina,

Nejprve si připravte papírovou hmotu – do vody natrhejte papírový ubrousek či toaletní papír. Vymodelujte tvary na špejli podle své chuti.

Vodu co nejvíce vymačkejte. Místo tvarování papíru můžete použít korkovou modelínu bez vody. Štětcem naneste vrstvu stříbrné pasty na tvar z papírové hmoty.

Špejli s tvary dejte sušit do krabice, kterou si předtím upravte vyříznutím dvou otvorů. Do jednoho


nastrčte fén a druhým nechte teplý vzduch unikat ven z krabice. Sušte cca deset minut. Potom postupně naneste a sušte stejným způsobem několik vrstev, nejméně sedm. Dbejte na to, aby vrstvy byly co nejrovnoměrnější a zasahovaly těsně ke špejli – tím vytvoříte pravidelnou dírku.

Po důkladném prosušení odstraňte pilníkem nerovnosti a můžete např. jehlou opatrně vyrýt vzor (ja jsem nic neryla).

Korálky sejměte ze špejle, umístěte je na mřížku a nehořlavou podložku. Hořákem opatrně korálky žhavte. Nejprve se vznítí (hoří papír uvnitř a pojivo v modelině).....

...... a poté dostanou oranžovou barvu. Oranžové musí zůstat 30 sekund, aby se z modelíny stal kov. Pak hořák dejte dál a v chladnějším plameni podržte ještě cca 1,5 minuty, aby nedošlo k prudkému ochlazení. Pokud se při vypalování hořákem neopatrně přiblížíte víc, než je nutné, dojde k natavení povrchu – zableskne se kov. Je to ve své podstatě nežádoucí, ale pokud se to stane, není třeba smutnit, můžete to naopak využít i pro zvláštní efekty.

Měkkým ocelovým kartáčem po vychladnutí odstraňte bílý povlak, pod nímž vykoukne stříbro.

Matný povrch můžete leštit houbičkami a hladítky, ale já jsem zvolila patinování sirou. Použijte buď sirná játra, nebo fungicid Sulka.

Korálky dobře omyjte tekoucí vodou (odstraníte tak i popel, který zůstal uvnitř z vyhořelého papíru). Navlékněte je na drát a namočením v roztoku patinujte. Vyšší teplota patinování urychluje.

TIP: Pokud chcete mít na výsledném šperku všechny komponenty ve stejné barvě, namočte do patiny i stříbrné či postříbřené ketlovací jehly, nýty, zapínání či řetízek. Já jsem si opatinovala stříbrné korálky. Patinu opláchněte pod tekoucí vodou a opatrně povrch očistěte opět měkkým


ocelovým kartáčem tak, abyste dosáhli barvy, která se vám líbí.


A co s vytvořenými korálky? Vůbec se nebojím, že byste si nevěděli rady. Těším se na fotky vašich výtvorů a napište mi, pokud máte jakékoliv otázky.


 


text a foto: Šárka Rooya,

blog.rooya.cz