Prstýnek: Hadí oči

Vytváření clarisek je trochu opomíjenou technikou, ale dají se s ní tvořit nádherné věci a nemusí to být jen „obyčejný korálek omotaný drátkem“. S troškou kreativity vzniknou lístky, stromy, květiny.... stačí se dívat kolem sebe a nedržet se zavedených věcí! Celý prsten je vytvořen technikou wire-wrapping a jeho střed tvoří tři zmiňované clarisky.....


Text a foto: Lenka Kurucová http://www.fler.cz/lelyla

Archiv časopisu Korálki 05/2012

Pomůcky :

cca 25 cm měděného lakovaného drátu o průměru 0,8 mm (dále je drát)

cca 2 m měděného lakovaného drátku o průměru 0,3 mm (dále jen drátek)

3 zelené ohňovky o velikosti 4 mm

štípací a ploché kleště

mandrel nebo kopýtko na prsteny, můžete nahradit předmětem kulatého průřezu, který bude mít průměr vašeho prstu


Na měděný drát navlečte korálek. Z připraveného drátku si ustřihněte 25 cm - tato délka poslouží k omotání korálku - vytvoření první clarisky.

Drátek obtočte jednou kolem drátu. Kratší přebývající konec drátku ustřihněte a pomocí plochých kleští přimáčkněte k drátu (začistění).

Delší konec obtočte kolem korálku dolů před drát.

Drátek ohněte dozadu kolem drátu a vraťte zpět před tento drát, opět obtočte korálek, ale tentokrát směrem nahoru před drát, hned za prvním  drátkem.

Drátek zase ohněte, obtočte kolem drátu, a opět kolem korálku směrem dolů. Korálek tímto způsobem obtočíte z každé strany celkem šestkrát - na každé straně korálku bude za sebou celkem šest drátků. Přebytečný drátek ustřihněte těsně u drátu a pomocí plochých kleští k tomuto drátu přimáčkněte - začistěte. Při omotávání korálku dbejte, aby jednotlivé drátky byly těsně za sebou, drátek dostatečně utahujte, aby byl kolem korálku hladký.

Takto připravený drát s clariskou, která musí být uprostřed celkové délky drátu a lze s ní pohybovat, obtočte jednou kolem mandrelu.

Na jeden konec drátu navlečte další korálek.

Z drátku si ustřihněte 40 cm a udělejte další clarisku - zopakujte postup jako u prvního korálku - jen kolem korálku z jedné strany udělejte jednu otočku navíc, abyste skončili na straně, kde budete dále omotávat drát.  Až bude clariska hotová.

Konec drátku tentokrát nestříhejte, ale omotejte jím drát v délce 1 cm. Teprve pak zbytek drátku ustřihněte a začistěte.

Na druhý konec drátu navlečte poslední korálek.

Vezměte si zbytek drátku, tedy asi 140 cm, opět korálek omotejte a vytvořte tak poslední clarisku.

Postup omotávání je stejný jako u předešlých korálků. Zbytek drátku opět použijte na omotání drátu v délce 1 cm.

Drátek nestříhejte, ale pokračujte v omotávání kostry prstýnku, která se skládá ze dvou drátů. Při omotávání drátek dostatečně utahujte a obtáčejte těsně za sebou. Až omotáte celý prstýnek, zbytek drátku ustřihněte a opět začistěte.

Prstýnek je připraven k závěrečnému kroku. Volné konce drátu na každé straně obtočte dvakrát kolem omotané kostry prstenu - jedná se o silnější drát, a proto musíte vyvinout větší sílu.

Přebytek drátu ustřihněte a pomocí plochých kleští přimáčkněte ke kostře prstenu. Bříšky prstů vždy zkontrolujte, zda jste ustřihnuté dráty a drátky dokonale začistili. Pokud ne, mohlo by to při nošení způsobit poranění.



TIP: pokud nás konce drátků i přesto škrábou, naneste na ně malou vrstvičku bezbarvého laku na nehty a nechte jej zaschnout.


blog.rooya.cz