Náhrdelník: Spirálový náhrdelník z Korálki 1/2007

Obtížnost: 1

Tento projekt je velmi jednoduchý a použitá technika patří k základům korálkování. V čem spočívá její trik? Jednak získáte efektní výrobek při naprosto zanedbatelných nákladech na materiál (cca 40 g rokajlu).
A navíc, když takový náhrdelník dáte k Vánocům třeba tchýni, určitě konečně uzná, že to vaše "navlékání" je k něčemu.

Pomůcky a materiál:


Do jehly si připravte asi 2 m navlékacího materiálu. Navlékněte 5A, IC, IB, IA, IC. Asi 15 až 20 cm od konce svažte korálky do kolečka (těch 20 cm budeme potřebovat na ukončení). Pojistěte samozřejmě nejméně dvojitým uzlem.

Provlečte nit zpět všemi A a navlékněte po jednom A, C, B, A, B, C. Spusťte korálky k těm už navlečeným. Jehlu (a za ní nit) provlékněte čtyřmi již navlečeným A a jedním A přidaným v tomto kroku. Ostatní korálky vytvoří jakousi smyčku. Pro další postup je důležité, že vždy provlékáte čtyřmi stávajícími a jedním novým A (tedy černým rokajlem). Tak se posunujete vždy o jeden korálek výš a postupně se tvoří jakýsi vnitřní černý „stonek“, kolem kterého se vzestupně obtáčí barevná spirála. Tento „stonek“, kolem kterého se vzestupně obtáčí barevná spirála. Tento „stonek“ pak prosvítá v hotovém náhrdelníku mezi barevnými smyčkami.

Na náhrdelník potřebujete asi 41 cm spirály. Pokud nepatří trpělivost k vašim silným stránkám, vyrobte si jen náramek, na který stačí 20 cm.


Spirálu ukončete prostě (raději několika) dvojitými uzly kolem posledního korálku, provlékněte nit zpět několika korálky a ustřihněte. Na závěr přijde na řadu nit, kterou jsme si nechali na začátku spirály. Navlékněte ji do jehly, provlékněte několika korálky zpět (ještě bych po cestě přidala nějaký ten uzlík) a ustřihněte.


Tip I.: Drže si smyčky na jedné straně (tvrdí se, že praváci na pravé, leváci na levé) tak, abyste viděli vnitřní černý „stonek“ a mohli dobře počítat, kam že se to tou jehlou máte strefit.


Tip II.: Díky spuštění nových korálků k těm už navlečeným, se nový A přiřadí k stávajícím A a umožní vám po několika opakováváních přestat počítat „čtyři staré a jeden nový“ a budete provlékat prostě pěti černými.

Když máte dostatečnou délku spirály, hezky ji zakončete. Uštípněte asi 10 cm drátu. Přibližně v polovině vytvořte pomocí kulatých kleští očko. Provlékněte drát koncem spirály, aby se nit zachytila v očku. Přidržte očko kleštěmi ve své nešikovnější ruce (praváci v levé), šikovnější rukou uchopte druhé kleště, jimi konec drátu a umotejte motané očko (viz též basics). A ještě jednou totéž, na druhém konci spirály.

Nyní máme konce spirály uchycené v očkách, z nichž trčí drát. Ten použijeme na navlečení kaplíku.

Odstřihněte přebytečný konec drátu a udělejte jednoduché očko. To vzápětí otevřete a upevněte do něj zapínání.

Tip III.: Máte-li velký přebytek drátu v tomto bodě, navlečte na něj nejdříve korálek a pak teprve očkujte.


Na závěr: Nevzdávejte to, spirála se začne klubat až po několika opakováních. Má první vyžadovala několikrát rozpárat a začít znovu. Dnes ovšem patří spirála k jedněm z mých nejoblíbenějších technik.


 


text: Markéta Perpetua Štifterová,


foto prostupu: Šárka Rooya


 

blog.rooya.cz