Náhrdelník: Kolem dokola

Obtížnost: 2

 

Korálkové obšití škebličky, kamenu či dřevěného oblázku pomocí stehu zvaného peyote je technika pro pokročilé – je třeba si ji přizpůsobit obšívanému předmětu. Jeho výběrem můžeme vytvořit naprosto odlišné šperky - mušle nám bude připomínat lenošné letní chvíle, ebenové dřevo se hodí k běžnému nošení a kabošon z pravého měsíčního kamene neurazí ani večerní šaty.

Materiál a pomůcky:




- vhodný předmět pro obšití (v návodu je použit provrtaný oblázek z ebenového dřeva)


- (drobné korálky)


- , popřípadě


-


-


Na zavěšení budeme potřebovat:


-


-


- kulaté a štípací


 


Celková cena bez nástrojů do 50 Kč.

Ustřihněte si pohodlnou délku nitě, cca 120 cm a navlečte ji do jehly. První korálek provlečte dvakrát stejným směrem, zajistí ostatní proti vyvlíkání (tzv. stopkorálek).

Navlečte sudý počet korálků tak, aby jejich řada těsně obepínala obšívaný předmět a zauzlujte, stopkorálek nepočítejte, po zauzlování ho vyvlečte.

Druhou řadu začněte provlečením korálkem z první řady, potom navlékněte nový korálek a nit provlečte ob korálek ve spodní řadě.

Po dokončení druhé řady se pustíme do třetí – prvním korálkem z druhé řady nit provlečte, navlečte nový korálek a znovu pokračujte ob korálek – ty, do nichž provlíkáte z druhé řady, vystupují a samy se nabízejí.

Takto vytvořte několik řad podle výšky obšívaného předmětu – přikládáním snadno přeměříte, jestli už je jich dost.

Takto vytvořte několik řad podle výšky obšívaného .předmětu – přikládáním snadno přeměříte, jestli už je jich dost. Poté začněte šít menšími korálky.

V našem případě bylo potřeba kolem celého obvodu vynechat 4 korálky. Dokončete řadu a v další vynechaný korálek překryjte jakoby se nic nestalo. Vynechávání korálků zopakujte podle potřeby, až dosáhnete uzavření okraje. Že je obšívaný předmět jako živý? Nebojte, za chvíli se usadí, chce to trpělivost. Poté provlečte skrz korálky nit na druhou stranu obšívaného předmětu a tu uzavřete stejným způsobem.


Čím menší korálky na celý šperk použijete, tím lépe - jemněji se bude ubírat. Jinou možností ubírání je použití několika velikostí rokajlu.

Pro zavěšení se nabízí několik možností. Protože použité ebenové dřevo má dírku, provlečte jí ketlovací nýt.

....a zakončete očkem pomocí kulatých kleští.

Pokud váš předmět dírku nemá, můžete ho za korálky přišít na kousek krajky. Takto lze vytvořit náhrdelník nebo náramek – pro zapnutí stačí přišít na krajku patentky.

Na šperku z měsíčního kamene je peyotovým stehem z korálků vytvořené očko - o tom zase někdy příště.


Trpělivé tvoření a příjemné nošení!


 


Text a foto: Šárka Rooya a Markéta Štifterová


Použitý materiál zakoupíte na


 


Připraveno pro časopis Drn.


 

blog.rooya.cz