Návody

Materiál Náročnost Technika

Motýlí náušnice

Vyrobte si lehoučké motýlí náušnice z textilních křídel a nových mačkaných korálků kytičky lilie od Rutkovských. Náušnice si můžete vyrobit podle fotonávodu, videonávodu nebo na našem stánku 16. - 17. října 2021 na Tvořivé Olomouci.

Tato technika se nazývá ketlování a jde o základní korákovací techniku, kdy se pomocí drátků nebo ketlovacích jehel a nýtů spojují korálky do řetízku.

Spona do vlasů: Lupina

Mám ráda květy a jejich úžasné barvy. K této sponě do vlasů mě inspirovaly krásné květy lupin. Někteří zákazníci ale říkají, že je to krásný ježek. Místo spony si podobným způsobem můžete vyrobit i čelenku nebo náhrdelník. Lupina je půvabná i na gumičce okolo drdůlku.

Text a foto: Luďka Bodnárová
https://www.fler.cz/l-bee

 Archiv časopisu Korálki 05/2016

Náhrdelník: Kari, chilli a baroko

Samotný vyšitý filigrán jsme viděli už mnohokrát. Je na čase trochu kombinovat různorodý materiál. U výšivky u mě jednoznačně vede Shibori – ručně barvené a plisované hedvábí.

Text, foto a schémata: Kateřina Baciková

Hlavní foto: Šárka Rooya

Archiv časopisu Korálki 2016/05

Prstýnek: Pomněnková hora

Prsten z drátu.... Takový, co není příliš „drátkový“, co je příjemný a netlačí mezi prsty. S nastavitelnou velikostí – to aby se mnou směl být navěky, přítel mé vůle... ruce se přece s časem proměňují. Prsten, který je nepřehlédnutelný, plní přání. S kterým budu kráčet pomněnkovou horou... i když už léto dávno skončí a hora zamrzne ledem a vločkami. Ten tu pro vás dnes po kouskách poskládám...

Text a foto: Tereza Svatošová Kronesová

Archiv časopisu Korálki 04/2012

Náramek: Twinorybí specialita

Název možná zní jako z japonského jídelního lístku, ale jde jen o další díl mého oblíbeného dobrodružného seriálu s názvem: Co vše se dá udělat z korálků Twin (nebo Superduo). Použít je do rybího stehu se přímo nabízí, místo dvou korálků prostě navléknete jeden dvoudirkový. Ušitá dutinka možná není tak pravidelná, jako když ji šijete jen z rokajlů, ale vypadá nesporně zajímavě

Text, foto a schema: Darí Fejtková
http://www.dari.cz

Hlavní foto: Konstantin

Archiv časopisu Korálki 2012/04

Náušnice: Světlanky

Zbyly vám dílky štrasového řetízku z jiného projektu? Ušijte si z nich jednoduché a efektní náušnice.

Text a foto: Soňa Glumbíková

Náramek: Rybízová housenka

Líbí se vám historická technika kroužkování neboli chainmaille? Pojte si s námi touto technikou vyrobit jednoduchý náramek doplněný drobnými korálky.

Text a foto: Bc. Andrea Vachová

Časopis Korálki 2020/02 - nevydaný kvůli pandemii

Náhrdelník: Drátovaný Leviatan

Leviatan je bájná mořská příšera obývající hluboké vody. Stejně jako u draků je vděčným motivem pro umělce, protože jeho existence nebyla dokázána. Jestli bude mít ploutve nebo nohy a jak bude mít tvarované tělo, o tom rozhodnete vy.

Návod je pro zkušené dráteníky. Je potřeba ovládat techniku drátěné krajky, v návodu není detailně popsaná.

Text a foto: Monsterance
Časopis Korálki 2020/02 - nevydaný kvůli pandemii

www.monsterance.com

Náušnice: Trilobiti

Tyto náušnice vznikly v době, kdy jsem objevila techniku zvanou wire-wrapping (omotávání drátu drátem). Dobrodružství tvorby vždy začíná tím, že chceme zkoušet něco nového a já se zrovna naučila různé způsoby výpletů. Chtěla jsem je nějak využít, vzala do ruky silnější drát a začala ho tvarovat do podoby, kde by se dal využít výplet, zvaný šněrovačka. Překvapivě se mi v prstech zrodil trilobit!

Text a foto: Veronika Vercini Indráková

Hlavní foto: Konstantin

Archiv časopisuk Korálki 2012/04

Náušnice: Citrínové

Jako první kvítí v nesmělém jarním slunci upoutají něžné náušnice s kamenem, který má trochu legrační název citrín. Je to šťastný a štědrý kámen a náleží k planetě Slunce. V tomto období je to právě Slunce, které vítáme po zimě s jeho hřejivými paprsky.


Text a foto: Kateřina Křivohlavá

Archiv časopisu Korálki 2012/02

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí