Návody

Materiál Náročnost Technika

Prstýnek: Hadí oči

Vytváření clarisek je trochu opomíjenou technikou, ale dají se s ní tvořit nádherné věci a nemusí to být jen „obyčejný korálek omotaný drátkem“. S troškou kreativity vzniknou lístky, stromy, květiny.... stačí se dívat kolem sebe a nedržet se zavedených věcí! Celý prsten je vytvořen technikou wire-wrapping a jeho střed tvoří tři zmiňované clarisky.....


Text a foto: Lenka Kurucová http://www.fler.cz/lelyla

Archiv časopisu Korálki 05/2012

Náušnice: Kousek oblohy

Pokud se chcete v létě líbit a být originální, vytvořte si jedinečné romantické náušnice z drátu a korálků. Barevnost korálků si zvolte podle Vaši chuti a fantazie, anebo postupovat podle návodu. Fantazii se meze nekladou.

Text a foto: Kateřina Havlíčková
https://www.sashe.sk/katieh

Archiv časopisu Korálki 04/2015

Prstýnek: Pomněnková hora

Prsten z drátu.... Takový, co není příliš „drátkový“, co je příjemný a netlačí mezi prsty. S nastavitelnou velikostí – to aby se mnou směl být navěky, přítel mé vůle... ruce se přece s časem proměňují. Prsten, který je nepřehlédnutelný, plní přání. S kterým budu kráčet pomněnkovou horou... i když už léto dávno skončí a hora zamrzne ledem a vločkami. Ten tu pro vás dnes po kouskách poskládám...

Text a foto: Tereza Svatošová Kronesová

Archiv časopisu Korálki 04/2012

Náhrdelník: Mořské poklady

Krásný, tyrkenitový kabošon s výraznou kresbou si zaslouží zasadit do neobvyklého šperku. A na pozadí nepravidelného krajkoví měděného úpletu vynikne zcela zákonitě. Náhrdelník je to neobvyklý a při své modernosti romantický. Jako by se otevřela truhla s dávným pirátským pokladem... 

Text a foto: Blanka Trávníková

Archiv časopisu Korálki 2012/04

Náhrdelník: Drátovaný Leviatan

Leviatan je bájná mořská příšera obývající hluboké vody. Stejně jako u draků je vděčným motivem pro umělce, protože jeho existence nebyla dokázána. Jestli bude mít ploutve nebo nohy a jak bude mít tvarované tělo, o tom rozhodnete vy.

Návod je pro zkušené dráteníky. Je potřeba ovládat techniku drátěné krajky, v návodu není detailně popsaná.

Text a foto: Monsterance
Časopis Korálki 2020/02 - nevydaný kvůli pandemii

www.monsterance.com

Náušnice: Trilobiti

Tyto náušnice vznikly v době, kdy jsem objevila techniku zvanou wire-wrapping (omotávání drátu drátem). Dobrodružství tvorby vždy začíná tím, že chceme zkoušet něco nového a já se zrovna naučila různé způsoby výpletů. Chtěla jsem je nějak využít, vzala do ruky silnější drát a začala ho tvarovat do podoby, kde by se dal využít výplet, zvaný šněrovačka. Překvapivě se mi v prstech zrodil trilobit!

Text a foto: Veronika Vercini Indráková

Hlavní foto: Konstantin

Archiv časopisuk Korálki 2012/04

Přívěsek: Něžný uličník

Wire-wrapping je krásná a obtížná technika, která vznikla v dávných dobách, dávno před Kristem. Od jednoduchých drátovaných ozdob se pomalu přešlo k dokonalým šperkům z drahých kovů. Dnes najdeme wire-wrappingové šperky nejen ze zlata a stříbra, ale i z dostupnějších materiálů jako je hřejivá měď, blyštivá mosaz či tajemná ocel. Přívěsek Něžný uličník je sice autorským kouskem z mé ocelové dílny, ale inspiroval mne úžasný kolega Ulccinen.

Text a foto Pavla Urxová

Archiv časopisu Korálki 2015/04

Dekorace: Levandulový ptáček

Technice wire-wrappingu jsme se věnovali už několikrát, tentokrát přichází autorka s půvabným čistým tvarem ptáčka, který je dozdoben průsvitnými korálky v různých odstínech a velikostech. Protože je malířka, přináší i pár zajímavých tipů ohledně vytváření podkladové kresby pro šperk.

 

Text a foto: Dana Doubravová
www.fler.cz/pepadana 
http://pepadanafelting.blogspot.cz/


Archiv časopisu Korálki 2013/03

Dekorace a rozhovor: Hvězdná hvězda

Při hledání tradičních vánočních dekorací v nápaditém provedení, určitě narazíte i na autorku s nickem Renata P, která podlehla kouzlu korálkovaných hvězd.

 

Řekněte nám, prosím, něco o sobě…

Jmenuji se Renata Procházková a jsem čerstvá pětačtyřicátnice. Miluji svou rodinu, která čítá 2 dospělé syny, manžela a našeho mazánka pejska. Jsem zaměstnaná jako klasická administrativní pracovnice a krom péče o rodinu ráda pracuji na zahradě, ale času je málo, takže především večery patří místo telky hvězdičkám.

Mám ráda věci krásné, starobylé, z přírodních materiálů, ručně vyráběné, od dřeva, keramiky, či aranží ze sušených květin, až po obrazy, zvláště oleje a akvarely.

 

Jaký je váš vztah k Vánocům?

Vánoce opravdu miluji a je mi vždy upřímně líto lidí, kteří je berou jako nutné zlo… Protože je jen na nás, jak svátky prožijeme. Není nutné kupovat mraky dárků… Nevidím důvod dávat pod stromek věci, které si člověk běžně koupí, jen aby tam nějaký balíček byl. Samozřejmě pokud jsou malé děti, tak čím víc balíčků, tím líp!

Zato s vánoční výzdobou si velmi hraju, nemyslím, že bych to nějak přeháněla, ale ráda to zkrátka mám.

 

Co vás přivedlo ke tvoření vánočních hvězdiček?

Nejdříve jsem na Fleru jen tak pokukovala a nějakou tu krásnou korálkovou hvězdu si chtěla koupit, ale pak jsem si řekla, že ji zkusím udělat sama. Koupila jsem pár korálků a drátků, objednala knihu „Jiskřivé vánoční ozdoby z korálků“ a začala zkoušet. Korálky nakupuji stále (je to velký relax a tak trochu závislost) a zkouším a zkouším.

 

Co vám tvorba hvězdiček přináší?

Dostatek korálků všeho druhu mi dává obrovskou svobodu. Mohu vytvořit jakoukoli hvězdu či hvězdičku, ať je klasickou, či moderní i neobvyklou, v atypických barvách. Ty prezentuji na Fleru v sekci „ColorMix pro odvážné“. A je to velká zábava, nejvíce si užívám barevné ladění a kolikrát korálky i mnohokrát vyměňuji, než jsem zcela spokojená.

 

Dá se říci, že jste hvězdičková specialistka, můžou vás něčím překvapit?

Jak mi ty hvězdy najednou vyrostly pod rukama. Z průměrů 6-12 cm jsem se dostala na 25 i více a to je pak velká radost, když ji dokončím. Každý kdo tvoří rukama, chápe, že taková hvězda se dělá i několik večerů, ale i takovou samozřejmě ráda udělám, pokud ji někdo chce. Velkou výzvou jsou pak pro mne konkrétní zakázky.

 

Nyní přinášíme našim čtenářkám návod na jednu z Renatiných hvězdiček.

 

Připravila Andrea Landovská, Archiv časopisu Korálki 2014/06

Text a foto: Renata Procházková

Spona do vlasů: Rezeda

Máte-li chuť, můžete si dnes zkusit vyrobit květinovou sponu do vlasů – barvy a druhy korálků můžete zvolit podle své fantazie, nálady nebo třeba potřeb šatníku.

 

Text a foto: Irena Formanová

Archiv časopisu Korálky: 2016/05

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí