Návody

Materiál Náročnost Technika

Macramé II: Žebrový uzel

Alexandra Lysenko pokračuje v základech techniky, která se v tvořivém světě znovu vrací do módy - drhání neboli macramé. Tento článek ukazuje způsob vázání žebrového uzlu. 

Předchozí článek o navazování nití najdete zde.

Na hlavní fotce vidíte náramek z nylonových šňůrek a 3cut Matubo korálků. Návod na něj jsme zveřejnili v časopise Korálki 5/2018

Náramek: Cestička ve sněhu

Vždycky mě nějakým způsobem přitahovaly korálky ve tvaru čtverečku či obdélníčku, říká autorka projektu Růžena Mikulová, takže když jsem objevila čtverečky dokonce dvoudírkové, neodolala jsem. Neměla jsem tak úplně jasnou představu, jak bude šperk vypadat, věděla jsem jen, že to bude náramek. A tak jsem zkoušela a také trochu párala, až vzniklo dílko, připomínající pěšinku vyšlapanou ve sněhu, s trochou fantazie lemovanou květy sněženek.

Text a foto: Růžena Mikulová

Obtížnost: **

Archiv časopisu Korálki 2014/2

Souprava: Mimóza

Jemná háčkovaná souprava ve svěžích jarních barvách zvedne náladu v každém počasí.

Háčkovaní s korálky, obtížnost 2

Autor: Alexandra Lysenko

Náušnice: Tanzanitové srdiečka

Tanzanit... „Najkrajší modrý kameň objavený za posledných 2000 rokov.“ povedal Tiffany, keď ho len v minulom storočí objavil. Ak je tento nádherný fialovomodrý kryštáľ tiež vašou srdcovou záležitosťou, zasaďte si ho do vami ušitého srdiečka z japonských korálok. Tento vzor je vhodný na vytvorenie luxusného setu šperkov - náušníc s príveskom.

Text a foto: Barbora Kunzová

archiv časopisu Korálki 2013/5

Přívěsek: Ty jsi moje srdce

Svátek svatého Valentýna se slaví každoročně 14. února. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce jako symbolu lásky. Srdíčkový motiv tedy nesmí chybět v žádném ze zimních čísel časopisu Korálky, abyste své srdce stihly do února vyrobit! Ať už se stane  dekorací, přívěskem na krk, na kabelku... a nebo ho chcete darovat jako připomenutí lásky či přátelství.

Autor: Alexandra Lysenko

Archiv časopisu Korálki 2O12/1

Ametické TO zapínání: V kruhu

V lednovém čísle 2019 našeho časopisu vyšel návod V kruhu na spojování nedělených čverečků pomocí peyotových čtverců. K náramku si můžete ze stejných korálků ušít zapínání ve stylu TO - americké zapínání.

 

Text a foto: Dominika Jiřičná

Náhrdelník: Midnight

Náhrdelník, tvořený z malých hvězdiček, které jako pavučina vytváří krásnou ozdobu dekoltu, je černý jako noc a autorka jej pojmenovala Midnight. V překladu to znamená půlnoční, protože vznikl právě o půlnoci, kdy přemítala o blížících se Vánocích, mrazivých dnech a tmavých zimních nocích.

 

obtížnost: 2

text a foto: Pavlína Fišerová

hlavní foto: Konstantin

Náramek: Měsíční svit

Potřebujete ozvláštnit nenápadné šaty? Vyrobte si tento náramek, jehož základem je síťka a který je přes svou jednoduchost velmi efektní. Jistě bude slušet každé ručce…

Obtížnost: 2

text a schéma: Vendula Burkertová

foto: Konstantin

z archivu časopisu Korálki 2012/1

Náhrdelník a náušnice: Ďáblovy oči

Nápad na tento náramek přišel při tvorbě jiného šperku z černých ohňovek. Je elegantní a přesto velmi jednoduchý, tedy určitě bylo jednodušší ho vyrobit, než napsat k němu návod. Techniku čtyřkorálku (RAW) ve třech fázích zvládne opravdu každý.

Text, foto a schémata: Jitka Kozlíková

Z archivu časopisu Korálki 2013/01


Přívěsek: Chobotničky

Návod na tuto roztomilou chobotničku vyšel v prázdninovém čísle našeho časopisu v roce 2011. To už se neprodává.

Když ji naše milá autorka a skvělá designérka Karla Mokrošová ušila, všichni chtěli samozřejmě návod. Proto ho pro vás přinášíme aspoň takto, na webu :) 

 

 

Text a foto: Bára Chovancová

Hl. foto: Jan Mudra

 

Omlouváme se za sníženou kvalitu fotek, je to trošku jako "film pro pamětníky", návod je připraven ze scanu původního článku.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí