Návody - Techniky

Materiál Náročnost Technika

Náušnice, přívěsek: Levandulová Provence

Tento šperk zvítězil v srpnovém kole ČS šperkařské výzvy. Moc se nám v redakci líbil a tak věříme, že se také nadchnete! 

 

Říká se, že když Bůh tvořil Provence, nechal si pro tento kout na jihu Francie v rukávu snad všechna esa. Najdete tu blankytně modré moře, zahrady, vinice, lesy, kaňony a přírodní parky. Snoubí se zde starověké památky s krajinou plnou slunce, záplavou barev a vůní z polí posetých voňavými levandulemi. Nejen vůně, ale hlavně barva levandule mě inspirovala k vytvoření této soupravy. Prvotním impulsem však byla fotografie pavích per paní Ireny K. (příjmení neznám), kterou si vyhlídla dcera k jejich ušití. Srdce pavích per se mi zalíbilo natolik, že jsem se rozhodla ušít tuto soupravu.

Jako první si obšijte Swarovského rivolku podle návodu zde. Máte- li rivolku obšitou, pokračujte návodem níže:

Náhrdelník: Rosalie

I když se korálky Flower jen tak jednoduše navléknou, krásně do sebe díky svému tvaru zapadají. Ale to je málo, musí se to přece dát využít i jinak, napadlo mne, když se mi dostaly do rukou. Hrála jsem si a zkoumala, co by se z nich dalo ještě udělat, až se nakonec vyloupla Rosalie, slečna v barvách magnolie.

Text a foto: Marta Qítko Nevrlá 

Náušnice: Góvinda

Pohleď, Góvindo, tohle je jedna z mých myšlenek, k nimž jsem došel: Moudrost není sdělitelná. Moudrost, kterou se pokouší moudrý sdělit, zní vždy jako bláznovství."
     "Žertuješ?" tázal se Góvinda.
     "Nežertuji. Říkám, k čemu jsem došel. Vědění je možno sdělit, moudrost ne. Je možno ji najít, dá se žít, může člověka nést, dají se s ní dělat zázraky, ale sdělovat a naučit se ji nelze. To bylo to, co jsem už jako mladík vícekrát tušil, co mne odpuzovalo od učitelů.

Obtížnost **

Text a foto: Mgr. Anna Bognárová
www.sashe.sk/kreativka
www.fler.cz/annieland

Z archivu časopisu Korálki 2014/04

Náhrdelník: Růžové koleso

Projekty na téma Slunce jsou převážně ve žluté a oranžové barevnosti, ale víme, že ohnivá koule nám může někdy připravit i překvapivou podívanou, někdy, když zapadá, může být i růžové… Ale barevnost kruhu závisí na vaší fantazii, já jsem použila bílou soft a růžovou soft, protože mají krásně syté barvičky i po vypálení, ale samozřejmě můžete použít i mnohem kontrastnější variantu, nebo zvolit více barev najednou.

Obtížnost *

Text a foto: Martina Pavlovská
http://www.fler.cz/flash-art

Z archivu časopisu Korálki 2014/03

Macramé III: plochý uzel

Alexandra Lysenko pokračuje v základech techniky, která se v tvořivém světě znovu vrací do módy - drhání neboli macramé. Tento článek ukazuje způsob vázání plochého uzlu. 

Předchozí článek o navazování nití najdete zde. Článek o žebrovém uzlu zde.

Na hlavní fotce vidíte náramek z nylonových šňůrek a 3cut Matubo korálků. Návod na něj jsme zveřejnili v časopise Korálki 5/2018

Náramek: Macramé s korálky

Makramé je technika velmi populární v Jižní Americe. Nejznámější je asi díky náramkům přátelství, které nabízejí zjednodušenou verzi této techniky. V kombinaci s korálky nabízí nepřeberné variace barev a vzorů a dýchá exotikou dalekých krajů.

Nejvhodnějším materiálem je povoskovaný provázek, například takový, který se používá při výrobě obuvi. Umožňuje totiž zatavení všech přebytečných provázků při ukončení, což zabrání následnému rozvazování. Předpokladem pro výrobu tohoto náramku je alespoň základní znalost drhání.

Obtížnost **

Text a foto: Veronika Robenková

Archiv časopisu Korálki 2014/3

Macramé II: Žebrový uzel

Alexandra Lysenko pokračuje v základech techniky, která se v tvořivém světě znovu vrací do módy - drhání neboli macramé. Tento článek ukazuje způsob vázání žebrového uzlu. 

Předchozí článek o navazování nití najdete zde.

Na hlavní fotce vidíte náramek z nylonových šňůrek a 3cut Matubo korálků. Návod na něj jsme zveřejnili v časopise Korálki 5/2018

Přívěsek: Ty jsi moje srdce

Svátek svatého Valentýna se slaví každoročně 14. února. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce jako symbolu lásky. Srdíčkový motiv tedy nesmí chybět v žádném ze zimních čísel časopisu Korálky, abyste své srdce stihly do února vyrobit! Ať už se stane  dekorací, přívěskem na krk, na kabelku... a nebo ho chcete darovat jako připomenutí lásky či přátelství.

Autor: Alexandra Lysenko

Archiv časopisu Korálki 2O12/1

Oděvy a textil: Romantická čepička

Vlastnoručně háčkovaná čepice vás nejen zahřeje, ale může potěšit jak vás, tak případně obdarovanou. Tato čepička je jednoduchá, ale právě doplnění korálky různých velikostí, barev a tvarů, jí dodá originalitu i nádech elegance a jemnost. Fantazii se meze nekladou, ale nezapomeňte – v jednoduchosti je krása!

Text a foto: Iveta Solucevová

z archivu časopisu Korálki 2013/1

Čelenka a prsten: Vášnivé tango

Tento návod má sloužit spíše jako inspirace. Ukazujeme v něm, jak jednoduše vyrobit základní květ technikou opalování textilního materiálu. Použití takového květu je velmi široké, samozřejmě záleží nejvíce na vaší tvořivosti a fantazii.

Text a foto: Ivana Wiesnerová

Obtížnost 1

Z archivu časopisu Korálki 2013/1

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí