Náušnice: Indiánské

Obtížnost: 2

Takzvané indiánské náušnice jsou velmi stylovým letním doplňkem. Možnosti vzorů a barevných kombinací jsou nekonečné a výroba není nijak náročná. Před psaním tohoto článku mne velmi zajímalo, jestli tento typ náušnic někdy nějaký indián opravdu nosil, když už po nich mají jméno. Pátrala jsem na webu a v knihách, ale podařilo se mi najít pouze zmínky o použití cihlového stehu (anglicky brick stitch) kmeny Komančů a Čejenů, odkud je odvozen další název tohoto stehu - comanche stitch..

Materiál a pomůcky:
vlasec 0,25
trubičky (čípky) cca 6mm
rokajl 10/0
čínský tyrkys – nugety
1 pár afroháčků
nůžky

Ustřihněte si dlouhý vlasec, budete pracovat zvlášť s oběma polovinami, takže klidně dva metry. Nejprve si vytvořte základní řadu čípků. Navlékat začněte u písmene Z na základním schématu. Navlékněte jednu trubičku asi do poloviny vlasce (konec se kterým budete šít třásně může být o něco delší), pak oba konce vlasce zkřižte v další trubičce a pokračujte stejně, dokud nebudete mít 11 trubiček v řadě za sebou.

Dále pokračujte s horní, trojúhelníkovou částí náušnice. Pracujte pouze s jedním koncem vlasce, druhý zatím nechte být. Na vlasec navlékněte jeden rokajl, protáhněte konec vlasce pod vlascem spojujícím dvě okrajové trubičky a provlékněte rokajlem zpátky. Dávejte pozor, aby korálek ležel mezi trubičkami a ne nad první trubičkou.

Pokračujte dále celou řadu. Další řadu začněte stejně jako předchozí, pouze zrcadlově obráceně. V každé řadě bude o jeden korálek méně. Když uděláte devátou řadu, (zbývá vám už jen jeden korálek na špičce), vytvořte si poutko, na které poté zavěsíte náušnicový háček. Na vlasec navlékněte 7 rokajlů a provlékněte zpět druhým korálkem na špičce troúhelníku. Provlékněte znova do prvního a ještě jednou očkem na zavěšení, aby bylo pevnější. Vraťte se do prvního a zakončete uzlíkem.

Nakonec udělejte třásně. Použijte druhou plovinu vlasce. Navlékněte na ni korálky dle libosti nebo schématu. Nakonec zlomek tyrkysu nebo jiný těžší korálek, pak jeden malý rokajl a provlékněte zpět tyrkysem a všemi předchozími korálky včetně trubičky v zálkadní řadě. Potom provlékněte do vedlejší trubičky a pokračujte stejně až do konce řady, kde po provléknutí poslední trubičkou zakončete opět uzlíkem.

Tip: Nemusíte dělat třásně jenom základním způsobem popsaným výše. Můžete je udělat rovné, do tvaru písmene V nebo úplně jinak. Na obr. 3 jsou tři druhy.

Teď už zbývá jen připevnit afroháček na poutko. Je to možné dvěma způsoby jak vidíte na obrázku.

A potom to nejhorší na celých náušnicích – udělat druhou do páru.


 


text: Dita Dorčáková
schema: Petr Pospíšil
foto: Daniel Zahrádka

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí