Art Clay Silver či Art Clay Copper - velikost prstenu

Protože se jak ACS tak ACC smršťují při vypalování o 8-10 objemových procent, je třeba vědět jak na to, aby prstýnek po vypálení padl. Samozřejmě je třeba si především udělat vlastní zkušenost, tento návod vám ji ale může v mnohém ulehčit a ušetřit vyplýtvaný materiál.

Pomůcky :

Art Clay Silver

Mandel na prstýnky

papír

páska

nůžky

prstýnek

Svůj vlastní, dobře padnoucí prsten či kroužek v požadované velikosti pevně naražte na dřevený mandrel a na jeho silnější straně obkreslete tužkou. Nezapomeňte, že chcete-li dělat silnější prsten, je třeba ho mít o číslo až dvě větší, aby snadno prošel přes kloub prstu.

Ustřihněte si pásek běžného kancelářského papíru o šířce o něco větší než je budoucí prstýnek. Umístěte ho středem krátké strany na rysku vaší velikosti prstýnku na mandrelu.


 

Proužkem papíru omotejte pečlivě mandrel. Dbejte na pravidelnost, mandrel je kuželovitý, ale oba konce proužku se musí setkat správně. Jak dlouhý je přesah papíru není důležité, ale na jeho konci tužkou nakreslete rysku na spodní papír. Při běžných dámských velikostech (52-58) posuňte konec proužku o 3-4 mm /záleží na mohutnosti zamýšleného prstýnku – tenčí=méně). U dětských či pánských velikostí je řeba úměrně zmenšit nebo zvětšit.

Zafixujte konec proužku kouskem lepící pásky a pak ho posuňte na mandrelu tak, aby těsně seděl. A teď už můžete začít tvořit prstýnek. Modelujte na středu papírového kroužku (na obrázku ještě není na svém místě). Dávejte pozor, abyste mandrel při práci drželi vodorovně, při kolmém otočení by se mohl ještě mokrý prsten sesunout a tím nepatřičně zvětšit. Správnou velikost bude mít až po vypálení.



text a foto: Šárka Rooya, www.design.rooya.cz

#Techniky Materiál #Art Clay Silver Náročnost #Střední Technika #Modelování
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí