Náhrdelník: Oranžáda

Obtížnost: 2

Komu z předplatitelů se zalíbily spirálky z podzimního čísla 5/2009 časopisu Korálki, tak si může vyzkoušet další šperk dle návodu Jitky Sůsové.

Materiál a pomůcky:
bílý a oranžový rokajl velikosti 11/0
sekaný rokajl bílý
2 bílé rokajly velikost 6/0
perleťový donut o průměru 5 cm
mačkané korálky oranžové a bílé
2 kovové korálky s většími otvorem
2 kaloty, zamačkávací rokajl
8 malých stříbrných kaplíků - kytiček
zapínání – karabina a protidíl
vlasec o průměru 0,13 a 0,30 mm
jehla


  • Upevněte na vlasec jeden oranžový rokajl, za něj navlékněte ještě jeden oranžový rokajl, následně 2 bílé rokajly, opakujte a až budete mít na vlasci šest dvojic bílých a oranžových rokajlů, tedy celkem dvanáct rokajlů, spojte do kroužku. Nechte si na začátku práce asi 20 cm vlasce, budete ho ještě potřebovat. Vlasec protáhněte dvěma oranžovými rokajly. Takto navlečené rokajly představují vlastně první a druhou řadu dutinky.

  • Navlékněte 1 oranžový rokajl, přeskočte první bílý rokajl z dvojice a vlasec protáhněte následujícím bílým rokajlem. Navlékněte jeden bílý rokajl, přeskočte následující oranžový rokajl a vlasec protáhněte následujícím oranžovým rokajlem. Opakujte až do konce řady, na konci řady protáhněte vlasec posledním oranžovým rokajlem kroužku a prvním navlečeným oranžovým rokajlem této řady. I tady zdůrazním potřebu dávat pozor na přechod z jedné řady do druhé, vždy přejdeme do následující řady provlečením vlasce prvním korálkem ukončené řady.

  • Zatím ještě nevidíte dutinku, ta se začne formovat až v následujících řadách. Vidíte, že vám vystupuje šest rokajlů, vždy střídavě oranžové a bílé. Vždy budete navlékat rokajl té barvy, kterou jste právě protáhly vlasec. Prsty si v následujících několika řadách pomáhejte formovat dutinku. Dobře utahujte, vzhledem k tomu, že počet korálků, tedy 6 v řadě, nebudeme v průběhu práce nijak měnit, zformuje se dutinka během několika řad. Vidíte, že bílé a oranžové korálky běží spirálovitě kolem dokola.

  • Šijte dutinku asi do výše 4 cm. Nyní dutinku ukončíme, ale nechat velký otvor není praktické, tak ho trošku uzavřeme. Navlékněte oranžový rokajl, provlékněte následujícím bílým a oranžovým rokajlem, dvakrát opakujte. Navlékly jste v této řadě tedy pouze tři oranžové rokajly.

  • Mezi tyto rokajly v další řadě navlékněte další tři oranžové rokajly a lehce k sobě stáhněte. Nyní opět nestahujte příliš pevně, mezi korálky potřebujeme nechat místo pro provlečení ketlovací jehly.

  • Totéž ušijte na druhém konci korálku, tedy na začátku. Hotovo.. Nic to není, že jo…. Tak si to ještě třikrát zopakujte, ať máte celkem čtyři ušité korálky.

  • Navlékněte na ketlovací jehly bílé a oranžové mačkané korálky. Ustřihněte cca 10 cm vlasce 0,30 mm, navlékněte na něj střídavě bílý rokajl 11 a bílý sekaný rokajl, provlékněte perleťovým donutem, oba konce vlasce provlékněte otvorem v kalotě a zamačkávacím rokajlem, zamáčkněte a schovejte do kaloty. Na kalotu navlékněte ketlovací jehlu, na ni kovový korálek s větším otvorem, aby se kalota do něj schovala, za kovový korálek jeden bílý rokajl vel. 6 a udělejte na ketlovací jehle očko.

  • Na delší ketlovací jehlu navlékněte stříbrný kaplík, ušitou dutinku, opět kaplík a udělejte očko. Takto si připravte všechny čtyři ušité dutinky.

  • Kovovými kroužky spojte jednotlivé díly dohromady a přidejte zapínání.

text a schéma: Jitka Sůsová
foto: Pavel Zvirze Zvěřina

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí