Přívěsek: Čínská ozdůbka

Pro menší vánoční výzdobu, třeba jen větev ve váze, lze využít spojení dvou samostatných komponentů dozdobených střapcem nebo kovovým přívěskem.

Obtížnost: 2 

Text a foto: Mirka Křepelková

Hl. foto: Šárka Rooya

Pomůcky :

ohňovky, pr. 4 mm, 15 ks  (O4)

MATUBO SuperDuo, 10 ks  (SD)

MATUBO Miniduo, 10 ks (MD)

Toho Round 11/0 (T11) - alternativně můžeme použít Miyuki ve stejné velikosti

Toho Round 15/0, dvě barvy ( T15/1, T15/2) - - alternativně můžeme použít Miyuki ve stejné velikosti 

dřevěný nebo plastový korálek 18x6 mm 

střapec 

ketlovací jehly, 2 ks, 

spojovací kroužky, 2 ks

nit S-lon/Nymo, jehla, nůžky

ketlovací, ploché, štípací kleště

Navlékněte 4x O4, stáhněte do kroužku a svažte dvěma uzlíky. Prošijte nejbližší O4 za uzlíkem, navlékněte 3x O4, prošijte znovu výchozí O4 a následně ještě další 2x O4 .

Stejným způsobem (tj. čtyřkorálkem šitým jednou jehlou) ušijte celkem 4 čtveřice. Následně navlékněte O4 a prošijte středovou O4 z první čtveřice. Navlékněte O4, prošijte výchozí středovou O4 z poslední čtveřice a stáhněte celý kroužek k sobě. Tento úzký prstýnek tvoří střed komponentu. Než budete pokračovat, prošijte ještě nejbližší vedlejší O4. 

V dalším kroku všijte mezi O4 po jednom SD, tj. celkem 5 ks. Po ukončení řady prošijte znovu první přidané SD použitou a následně i volnou dírkou. Dosavadní směr šití se tak otočí. 

Navlékněte T15/1, MD, T15/1 a prošijte volnou dírku následujícího SD. Takto ušijte celou řadu, na jejímž konci znovu prošijte první přidané T15/1 a MD. Pro přechod do další řady prošijte ještě volnou dírku posledního MD. Dobře utahujte. 

Mezi MD všijte po celém obvodu T11. Prošijte celou poslední řadu pro zpevnění ještě jednou dokola a následně vyjeďte nití z jakéhokoli MD.

Navlékněte 2x T15/2 a prošijte nejbližší SD. Navlékněte 2x T15/2 a pokračujte do horní dírky dalšího MD. Takto ušijte celou řadu a prošijte.


Pro pokračování prošijte korálky tak, aby nit vycházela z O4 na druhé straně komponentu. Vložte do ušité části výplňový korálek ve tvaru olivky a dle kroků 3 - 6 ušijte druhou polovinu. 

Po dokončení základního tvaru prošijte korálky tak, aby nit vycházela z O4 nejblíže ke kraji.

avlékněte 2x T15/1, T11, 2x T15/1 a křížem prošijte protilehlou ohňovku.

Navlékněte 2x T15/1, prošijte zpět středovou T11, navlékněte 2x T15/1 a prošijte výchozí O4 z opačného směru než jste začínali. Vznikne ozdobný kříž z rokajlu mezi ohňovkami. 


 


Prošijte vedlejší SD a O4 a udělejte další kříž dle předchozího kroku. Takto obšijte celý obvod komponentu, nit zapošijte a ustřihněte.

Nakonec naketlujte dva komponenty k sobě a pro dozdobení použijte barevně laděný střapec. Může být hotový nebo vytvořený z nylonové šňůrky. 

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí