Náhrdelník a náušnice: Ďáblovy oči

Nápad na tento náramek přišel při tvorbě jiného šperku z černých ohňovek. Je elegantní a přesto velmi jednoduchý, tedy určitě bylo jednodušší ho vyrobit, než napsat k němu návod. Techniku čtyřkorálku (RAW) ve třech fázích zvládne opravdu každý.

Text, foto a schémata: Jitka Kozlíková

Z archivu časopisu Korálki 2013/01


Pomůcky :

2,3 m Nymo D nebo vlasec 0,20 mm

36 černých ohňovek velikosti 6 mm

100 černých ohňovek velikosti 3 mm

9 červených ohňovek velikosti 3 mm

124 kusů černého rokajlu velikosti 10/0

36 kusů červeného rokajlu velikosti 10/0

2 spojovací kroužky

OT zapínání

2 jehly, nůžky, kleště

Náramkový základ


Na každý konec nitě navlečte jednu jehlu a udělejte jednoduchý uzlík, aby jehla nevyklouzla. Naberte 8 černých rokajlů a jednu menší černou ohňovku, posuňte na střed, kde korálky ještě jednou prošijte a nitě směřujte křížem z malé ohňovky. Vznikne očko, do kterého později připevníte spojovací kroužek. Nyní navlečte technikou čtyřkorálku střídavě velké a malé černé ohňovky podle schématu. 


Po celou dobu práce nezapomeňte nitě přiměřeně utahovat.

Požadovanou délku náramku ukončete opět 8 černými rokajly, které 2x prošijete. Utvoříte tak další očko pro spojovací kroužek. Oba konce nitě vyveďte ve směru šití k nejbližší velké černé ohňovce. 

Požadovanou délku náramku ukončete opět 8 černými rokajly, které 2x prošijete. Utvoříte tak další očko pro spojovací kroužek. Oba konce nitě vyveďte ve směru šití k nejbližší velké černé ohňovce. 

Na druhý konec nitě navlečte 1 červený rokajl, provlečte malou červenou ohňovkou a opět navlečte 1 červený rokajl. Jehlu opět provlečte ve směru šití velkou černou ohňovkou.

Nitě prošijte ve směru šití malými černými ohňovkami k další velké černé ohňovce a tento postup opakujte až  na konec náramku. 

Ozdobný okraj 


Nit veďte z krajní malé černé ohňovky, navlečte 3 černé rokajly, 3 malé černé ohňovky a provlečte krajní velkou černou ohňovkou. Pak pokračujte zpět ve směru šití a provlečte již navlečenými třemi malými ohňovkami.

Navlečte 3 černé rokajly a prošijte dvěma krajními malými černými ohňovkami. Tento a předchozí krok opakujte do konce po obou stranách náramku. Na konci oba konce nití zauzlujte a zapošijte.

Na závěr navlékněte do rokajových oček spojovací kroužek s jednou částí OT zapínání a kroužek zavřete. Stejným způsobem si můžete vyrobit i náhrdelník nebo náušnice.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí