Náhrdelník s voskovým přívěskem z Korálki 2/2008

Obtížnost: 3

Chybí ve vaší šperkovnici drátěný náhrdelník? Pojďte tuto skutečnost napravit a vytvořte si náhrdelník s neobvyklým voskovým přívěskem.

Materiál: 


1x měděný drát o průměru 1 mm


1x  o průměru 0,6 mm - přibližně po 5 metrech
oranžové ohňovky nejmenší


zapínací karabinka


spojovací kroužky 7 ks


háčky na náušnice 2 ks


vosk z barevné svíčky (běžně dostupná v keramice či květinářství)




Pomůcky:
ploché, kulaté a štípací kleště, zapalovač, řezák, podložka (papír), špendlík

Z drátu o průměru 1 mm nastříhejte dva 25 cm dlouhé kusy, čtyři 14 cm, dva 11 cm a pro středový tvar drát 10 cm dlouhý. Z drátů vytvarujte stejné spirály libovolného tvaru.

Z deseticentimetrového drátu vytvořte středový tvar. Vyměřte střed, přehnete, z každé strany zatočíte stejnou spirálu.....

....a vytvarujete kosočtverec.

Připravené tvary rozklepněte kladivem a vyzkoušejte poskládat různé kombinace, jak by šperk mohl vypadat. Vytvářejte ornamenty o dvou zrcadlových stranách.

Jakmile máte zvolený tvar, začněte pomocí tenčího drátu spojovat první stranu do celistvého kusu. Na práci počítejte alespoň s jedním metrem drátu. I když je manipulace zpočátku obtížnější,


je to vhodnější než drát později nastavovat. Splétat začněte vrchní díl.

Přiložte spirály k sobě, ponechte alespoň 4 cm drátu z rubové strany, pevně držte a pěti obtáčkami spojte spirály k sobě.

Drátek, který jste na počátku nechali, vsuňte pomocí kleští do tunýlku vzniklého mezi spojenými spirálami. Pokud je málo místa, pomocí špendlíku otvor mírně roztáhněte a drát zasuňte. Zbytek krátké části ustříhněte a zapilujte, aby při kontaktu s kůží šperk neškrábal.

Prací kleštěmi srovnejte.

Obtáčením kusu se dostanete k další styčné ploše – opět k sobě spirály spojte pevným obtočením......

...... a pokračujte stejným postupem, až se dostanete zpět na začátek.

Drát veďte z rubové strany pod prvním spojem, jednou obtočte kolem spirály a obtočením kolem vzniklého očka zajistěte, ustřihněte a zapilujte.

První strana je hotova.

Tip: Je dobré si promyslet, kudy „cestičky“ povedete, případně si na schématickém nákresu vyznačit postup, poněvadž druhá strana šperku by měla být co nejpodobnější. Nesmíte také


zapomenout, že postupujete zrcadlově! Dodržujte rovněž stejný počet otáček v jednotlivých částech. Pro lepší orientaci můžete oba kusy přikládat k sobě a kontrolovat, zda provadíte práci spravně.

Až budete mít obě strany hotovy, napojte středový tvar. Pracujte opět raději s delším kusem drátku cca 0,5 metru. Začněte spojením jeho dvou spirál k sobě jakoby odevnitř očka, jedním


drátkem jste nahoře směrem ke spirále, druhý (spodní) vsuňte do tunýlku a nasměrujte na druhou spirálu.

Veďte několik otáček kolem spirály až k místu, kde chcete šperk spojit – obtáčíte oba kusy, pokračujte po spirále ze středové části k dalšímu styčnému bodu, spojte a začistěte. Stejně pracujete na druhé straně. Když máte hotovo, zkontrolujte, zda na práci nejsou nesrovnalosti, které případně srovnáte pomocí kleštiček či prstů.

Nyní už můžete přistoupit k barevné výplni středového tvaru. Je vhodné pracovat na podložce z papíru či jiného materiálu, z něhož půjde dobře odstranit vosk. Pomocí řezáku uštípněte kousky vosku (pro zajímavější efekt můžeme kombinovat barvy) a vtěsnejte je do očka.

Poté si s pomocí ohně hrajte s barevností a přilnutím výplně, můžete si pomoci prsty a vosk do očka tvarovat, ohněm pak otisky vyhladíte. Na zavěr lze také střed ozdobit kouskem tenkého


drátku. Ustřihněte potřebnou délku, vytvarujte tak, aby se hodil do středového očka, nad ohněm nechte spálit lak dočerna, a dokud je drát horký, vložte ho opatrně do vosku.


Tip: Pokud se při práci od vosku ušpiní ostatní šperk, stačí nahřát nad ohněm a vyfouknout.

Teď už můžete přikročit k vyrobě řetízku. Z tenkého drátku stříhejte tyčinky o délce cca 11 cm, počet dle požadované délky náhrdelníku. Pomocí ketlovacích a plochých kleští tvarujte spirálky s očky na obou stranach – od středového ketlovacího očka točte spirálku, nechte asi 4 cm do konce


drátku, vytvořte očko, těsně za očkem uchopte spirálu do klešti .........

..... a zbylým drátkem obtočte spirálku přesně do půlky proti prvnímu očku, drát ohněte do pravého úhlu .....


 

.... a uštipněte tak, abyste ze zbylého kousku vytvořili očko kolmo ke spirále.

Na ketlovací jehlu navlečte ohňovku (můžete doplnit i o podobně barevný rokajlový korálek z každé strany) a druhé očko vytvořte kolmo k prvnímu, aby se řetízek nepřetačel.

Pak spojte střídavě spirály s ohňovkami. Nakonec navlékněte pomocí spojovacího kroužku karabinku s protikusem a spojovacími kroužky spojte řetízky s každou stranou šperku. Máte hotovo. V podobném duchu si můžete vyrobit i náušnice. Princip je stejný jako u středového tvaru


šperku, jen vytvoříte očko pro zavěšení na náušnicové háčky. Nakonec je dobré celý šperk přelakovat bezbarvým lakem ve spreji (vosk i při použití rychleschnoucího laku vytvrzeného za dvě hodiny schne asi dva dny – pozor na nežadoucí otisky prstů). Při nošení není třeba věnovat vosku zvlaštní pozornost, při kontaktu s kůží i sluncem je neměnný, ovšem na oheň pozor.


 


text a foto: Kristýna kip Gajdošová, www.bizukip.cz

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí