Návody

Materiál Náročnost Technika

Náhrdelník: Kari, chilli a baroko

Samotný vyšitý filigrán jsme viděli už mnohokrát. Je na čase trochu kombinovat různorodý materiál. U výšivky u mě jednoznačně vede Shibori – ručně barvené a plisované hedvábí.

Text, foto a schémata: Kateřina Baciková

Hlavní foto: Šárka Rooya

Archiv časopisu Korálki 2016/05

Náhrdelník: Lávové kameny

Náhrdelník je šitý technikou beadquilling, u nás tato technika ještě není tak populární a rozšířená. Třeba se mezi Vámi čtenářkami objeví některé, které ji podlehnou stejně jako já.

Text, schémata a foto: Jana Fišerová

Archiv časopisu Korálki 2016/01

Přívěsek: Panenka

Kdyby tady byla taková panenka, která by mě chěla. Znáte tu písničku, že? Třeba si ji zazpíváte jako já, až budete vyrábět tuto panenku.

Text a foto: Soňa Glumbíková

Časopis Korálki 2020/02 - nevydaný kvůli pandemii

Náhrdelník: Drátovaný Leviatan

Leviatan je bájná mořská příšera obývající hluboké vody. Stejně jako u draků je vděčným motivem pro umělce, protože jeho existence nebyla dokázána. Jestli bude mít ploutve nebo nohy a jak bude mít tvarované tělo, o tom rozhodnete vy.

Návod je pro zkušené dráteníky. Je potřeba ovládat techniku drátěné krajky, v návodu není detailně popsaná.

Text a foto: Monsterance
Časopis Korálki 2020/02 - nevydaný kvůli pandemii

www.monsterance.com

Náhrdelník: Tyrkysový odliv

Co takhle zakomponovat lasturky do korálkové výšivky? Připomínají moře, jsou tvarově krásné a se svou matnou bělostí s tyrkysem dokonale ladí . Pojďme se tedy přenést do čarovného mořského světa, který je plný těchto kouzelných lastur a pokusme se o spoutání přírodní krásy skleněnými korálky.

Text, foto a schema: Markéta Herzová
www.fler.cz/katyma


Archiv časopisu Korálki 2012/04

Přívěsek: Něžný uličník

Wire-wrapping je krásná a obtížná technika, která vznikla v dávných dobách, dávno před Kristem. Od jednoduchých drátovaných ozdob se pomalu přešlo k dokonalým šperkům z drahých kovů. Dnes najdeme wire-wrappingové šperky nejen ze zlata a stříbra, ale i z dostupnějších materiálů jako je hřejivá měď, blyštivá mosaz či tajemná ocel. Přívěsek Něžný uličník je sice autorským kouskem z mé ocelové dílny, ale inspiroval mne úžasný kolega Ulccinen.

Text a foto Pavla Urxová

Archiv časopisu Korálki 2015/04

Náhrdelník: Levandulové pole

K Provence patří neodmyslitelně levandulová pole. Na nápad tohoto šperku mě dovedl tento krásný krystal ametystu, který mi je svojí strukturou připomněl.

Podobné krystaly seženete na mineralogických burzách, v zlatnictvích nebo samozřejmě na internetu.

Text a foto: Monsterance Anna Benešová, www.monsterance.com

Náramek: Cesta do Francie

Vůně levandule okouzlí každého, nádherné keříky s modrými, růžovými či fialovými klásky květů Vás pohltí. Ale pokud nemáte možnost vyrazit do jihofrancouzské Provence, do ráje levandule, tak si alespoň udělejte radost jemným náramkem s motivem těchto decentních kytiček.

Autorka: Alexandra Snowmirna Lysenko, Fler.cz/snowmirna

 

 

Náhrdelník: Zlatý květ

Možná si řeknete, že květina není úplně klasickým vánočním motivem. To je samozřejmě pravda, ale na druhou stranu, tento krásný projekt se vám zaručeně postará o zábavu za dlouhých zimních večerů. A nemůžeme ani zapomenout na to, že plesová sezóna je doslova za dveřmi a tato květina je ideálním šperkem pro slavnostní příležitost.

Tento typ šitých květin nám také poskytuje mnoho prostoru pro realizaci vlastních nápadů - od volby použitého materiálu a barevné kombinace až po typ, velikost a tvar výsledného šperku. Dnes si ukážeme jak květinu zavěsit jako přívěsek na lanko, ale stejně si můžete vytvořit i sponu do vlasů, brož či výrazné a extravagantní náušnice.

Text a foto: Nela Kábelová

http://www.gianelle.beadforum.cz

Archiv časopisu Korálki 2014/06

Náramek: Vůně švestek

Zrání všech plodů je pro mě vždycky malý zázrak léta, vyvrcholení celoročního cyklu, ke kterému  se příroda připravuje rok a pak během pár dnů uzrají její sladké plody k užitku mnoha tvorů, nejen člověka. Sama si užívám tu energii ze Sluníčka a nabíjím baterky na zimu. Ke konci léta pro mě patří i koš plný švestek i vůně, které se potom linou z kuchyně…

I když se náramek na první pohled může zdát složitý, určitě se nenechte odradit! Nemá přesný design, jde o fantazijní hru se vzory a nedokonalosti tentokrát stojí na naší straně.


 

Text a foto: Eva Hašková

 

www.evahaskova.cz

 

www.fler.cz/e-h-design

 

www.flickr.com/photos/e-h-design

 

 

 Archiv časopisu Korálky 2013/05


 

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí