Náhrdelník: Tyrkysový odliv

Co takhle zakomponovat lasturky do korálkové výšivky? Připomínají moře, jsou tvarově krásné a se svou matnou bělostí s tyrkysem dokonale ladí . Pojďme se tedy přenést do čarovného mořského světa, který je plný těchto kouzelných lastur a pokusme se o spoutání přírodní krásy skleněnými korálky.

Text, foto a schema: Markéta Herzová
www.fler.cz/katyma


Archiv časopisu Korálki 2012/04

Pomůcky :

6 menších lasturek, kamínků nebo kabošonů

plsť odpovídající barvy

nymo/S-lon odpovídající barvy

vlasec o průměru 0,165 mm, nůžky

6 tyrkysových ohňovek velkých 6 mm

5 g tyrkysového válečkovitého rokajlu 11/0

2 g rokajlu 15/0

30 g světlého tyrkysového rokajlu 11/0

30 g středně tmavého tyrkysového rokajlu 11/0

30 g tmavého tyrkysového rokajlu 11/0

20 g tmavého tyrkysového rokajlu 8/0

Korálková výšivka s lasturkami


Vezměte plsť, na kterou si rozložíte lasturky v rozestupu asi 0,5 - 1 cm od sebe. Naznačíte si rozmístění lastur na plsť, vezmete první lasturku a začnete obšívat první řadou korálků o velikosti 11/0 takto:


Navlékněte do jehly nit a na konci udělejte uzlík. Nit protáhněte plstí hned vedle lastury a navlékněte tři korálky.

Nit provlékněte na spodek plsti a vraťte se opět na začátek na lícovou stranu plsti a od prvního navlečeného korálku provlékněte nit znovu všemi třemi korálky.

Dále navlékněte opět tři korálky, přišijte jako v předešlém případě a postup opakujte po celém obvodu lastury.

Počet korálků po obvodu lasturky musí být sudý. Po dokončení celé řady provlékněte nit všemi korálky, aby se korálková výšivka pěkně srovnala.

Pak pokračujte druhou řadou peyotovým stehem, vždy jeden korálek navlékněte a druhým protahujte nit.

Druhou řadu ukončete protažením dvěma korálky.

Třetí řadu vytvořte stejným způsobem, jen použijte korálky o velikosti 15/0, aby se nám lasturka v lůžku z korálků pěkně uzavřela.


Tímto způsobem obšijte všech šest lasturek.


Volná místa mezi obšitými lasturkami vyplňte korálkovou výšivkou. Způsob šití je vysvětlen již na začátku návodu a je vidět na obrázcích 1 – 4.

Když máte výšivku hotovou, můžete odstřihnout přebytečnou plsť. Z plsti vystřihněte ten samý tvar, jaký má korálková výšivka. Oba kousky přilepte k sobě a nit nechejte viset mezi oběma vrstvami.

Nyní musíte obě části k sobě přišít. Na nit navlékněte dva korálky o velikosti 8/0, prošijte zadní stranu a vyjeďte s nití přední stranou.

Nit provlékněte posledním korálkem.


Poté navléknete již jen jeden korálek a celý postup opakujte o obvodu celé výšivky.

Dvě tenké spirálky


Ušijte dvě spirálové dutinky podle následujícího obrázku. Jedna  spirálku šijte dlouhou cca 11 cm, druhou cca 18 cm.


U obou spirálek necháte delší konce nití 40 – 50 cm na přišití ke korálkové výšivce a k připevnění amerického zapínání.

Šité zapínání


Nejprve ušijte tyčku. Na vlasec navlékněte 12 hexagonů 11/0 a peyotovým stehem ušijte 10 řad. Oba konce sešijte dohromady a vznikne tyčka, kterou protáhnete vlasec, navléknete ohňovku o velikosti 6 mm a rokajový korálek a vrátíte se jehlou zpět do ohňovky. Vlasec protáhnete zpět tyčkou na druhý konec a uděláte totéž. Ještě jednou korálky pro větší pevnost protáhněte vlascem a ukončete.

Další částí je kolečko. Navlékněte 30 hexagonů 11/0 a spojte je protažením posledními dvěma korálky. Navlékněte korálek za překřížením a provlékněte korálek druhý, tedy navlékejte vždy nad jedním korálkem, druhý protahujte. Ušijte jednu řadu a pak ještě jednu, ale s použitím kulatého rokajlu o velikosti 8/0.

Uvnitř kolečka ušijte ještě jednu řadu z rokajlu o velikosti 15/0.

Dokončení


Na konec spirálky navlékněte ohňovku velkou 6 mm a přišijte ke korálkové výšivce. Na druhý konec spirálky navlékněte ohňovku velkou 6 mm a 9 rokajlových korálků a přichyťte tyčku od amerického zapínání. Dále navlékněte 8 korálků a vlasec protáhněte prvním navlečeným rokajlem a ohňovkou a připevněte ke spirálce. Všechny korálky pro větší pevnost protáhněte ještě jednou a zakončete. Pro připevnění kolečka vytvořte na konci spirálky po navlečení ohňovky očko ze stehu herringbone. Celé zapínání vidíte na obrázku.

#Náhrdelník Materiál #Korálky Náročnost #Těžká Technika #Šití s korálky
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí