Přívěsek: Můra

Při procházce podzimním lesem nacházíme nejen nejroztodivnější houby, ale také potkáváme spoustu jeho obyvatel. Nejčastěji různé brouky a další poletuchy. Netřeba nic lovit, protože tahle krásná drátovaná můra, kterou si pověsíme na zeď či do okna, nám může život v lese připomínat celou zimu, i když vše usne pod sněhovou přikrývkou.

Text a foto: Kateřina Smutná
www.fler.cz/smu

Archiv časopisu Korálki 2014/05

Pomůcky :

železný drát o tlouštkách 1,6 a 0,63 mm

kleště štípací, ploché a ketlovací kleště

skleněné korálky

Rukama a s pomocí kleští si ze silnějšího drátu vytvarujete jednotlivé části vážky: tělo a dvoje křídla.

Vezměte slabší drát a začněte vyplétat tělo vážky tak, že zpevníte každý spoj omotáním. Jednotlivými konci tenkého drátu potom omotáváte konstrukční, silnější drát nepravidelnými tahy „cik-cak“ přes celé tělo vážky.

Až se s tenkým drátem dostanete k horní části hlavy, nezapomeňte navléknout dva tmavé korálky jako oči vážky. Občas místo, kde se vám tenký drát kříží, pevně omotejte, čímž vznikne jakýsi uzlík a výplet se tak zpevní. Hustota a styl opletu záleží jen na vaší fantazii, až se vám výplet bude zdát dost hustý, máte hotovo.

Následuje vypletení křídel. Opět začnete tak, že spojíte konce silného drátu omotáváním.

Potom si jedním koncem slabého drátu omotáte křídlo do poloviny a druhým koncem začnete vyplétat.

Děláte to tak, že vždy 2x omotáte slabší drát kolem silnějšího a potom pokračujete napříč přes křídlo, kde to celé opakujete. Občas na drát navlékněte korálek, podle nálady a libosti.

Když máte všechny části můry vypletené...

...pevně je přidrátujete dohromady.

#Přívěsek Náročnost #Střední Technika #Drátování
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí