Náhrdelník: Mořské poklady

Krásný, tyrkenitový kabošon s výraznou kresbou si zaslouží zasadit do neobvyklého šperku. A na pozadí nepravidelného krajkoví měděného úpletu vynikne zcela zákonitě. Náhrdelník je to neobvyklý a při své modernosti romantický. Jako by se otevřela truhla s dávným pirátským pokladem... 

Text a foto: Blanka Trávníková

Archiv časopisu Korálki 2012/04

Pomůcky :

1 cívka měděných lakovaných drátu o průměru 0,2 mm

1 cívka měděných lakovaných drátu o průměru 0,3 mm

2 m tmavě zelených drátu o průměru 0,3 mm

plochý tyrkenit o rozměrech 2,5 cm x 3,5 cm (obvod 94 mm)

měděné americké zapínání, spojovací kroužky

5 g lesklých, průsvitných rokajlu s meruňkovým průtahem velikost 1,8 mm (meruňkové kolečko)

5 g lesklých, tyrkysovo-světle modrých rokajlu velikost 2 mm (tyrkysové kolečko)

5 g lesklých, tmavě duhových rokajlu s kovovým vzhledem velikost 2 mm (zelené kolečko)

6 hnědých, matně lesklých rokajlů velikost 3 mm

6 temně modrých, lesklých rokajlů velikost 3 mm (temně modré kolečko)

5 světle modrých, matně lesklých korálků velikosti 4 mm (je možné použít i kuličky 4 mm)

kleště na ucvaknutí drátku, na samotné pletení nejsou potřeba

jehlice č. 2

Pokud není napsáno jinak, používejte drátek 0,3 mm.

Nejprve si upleťte podklad z měděného drátku tlouštky 0,2 mm na dvojkách jehlicích. První řadu nahoďte opravdu volnou a pleťte s dvaceti očky, jednu stranu hladce a druhou obrace,do délky 50 cm.

Rozměry tyrkenitu je nutné dodržet, aby k němu seděly počty ostatních korálků. Začněte oplétat zeleným drátkem a to tak, že drátek nejprve protáhněte dírkou v tyrkenitu a po té jej opleťte pouze do půlky, tedy k druhé straně dírky než u které jste začali. Drátek obtočte kolem krátkého konce, jenž vyčnívá z dírky. Dopleťte řadu smyček kolem druhé půlky tyrkenitu. Na zelený drátek navažte měděný a upleťte další čtyři řady, avšak zrcadlově otočené k té první. Zelená řada sedí přesně na obvodu a měděné řady se stáčí na spodní stranu.

Upletený podklad stáhněte v jeho středu.

Přichyťte tyrkenit.

Přidělejte zapínání. Nejprve konce podkladu složte a následně je pečlivě propleťte drátkem.

Je důležité konce hodně stáhnout a úhledně zapravit. Na drátek navlečte tři hnědé korálky, následně zapínání a protáhněte jej zpět korálky a ještě jednou zopakujte.

Drátkem 0,2 mm stáhněte pletený podklad ještě v jednom místě na každé straně a to 7 cm od jeho kraje; stejným způsobem jako ve středu. Postup vidíte na třetím obrázku. Vytvořte dva navzájem zrcadlové ohyby vždy ve středu mezi tyrkenitem a stažením na kraji

Tip: Při připlétání korálků mějte na paměti, že každé korálky mají jiné rozměry a pokud si nevyberete se stejnými rozměry jako jsem použila já, je třeba počty korálků upravit. Připleťte korálky kolem stažení. Nejprve přichyťte velký korálek do středu stažení a konce nechte stejně dlouhé. Kolem korálku nechte kousek volných prostoru a dopleťte ostatní korálky. Při připlétání korálků přichytávejte drátek průběžně za pletený podklad.

Připleťte meruňkové vějířky novým drátkem protaženým větším korálkem ve středu. Průběžně přichytávejte za pletený podklad. Jakmile upletete všechny řady, vraťte se stejným způsobem zpět, ale tentokrát propleťte pouze tyrkysové korálky. Opět přichytávejte za podklad.

Nejprve přichyťte drátkem podle schématu velký korálek nad vrcholem tyrkenitu. Korálky jsou rozděleny do dvou částí; nejprve drátujte přímo okolo tyrkenitu a následně vnější část. Drátek přichytávejte za pletený podklad.

Zvlášť udrátujte dva lístky.

Prohněte předlohy a přišijte k náhrdelníku drátkem 0,2 mm.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí