Náhrdelník: Sametový papoušek

Přiznám se, že papouščí barevnost se pro mě stala trochu noční můrou. Skládala jsem doma k sobě spousty korálků, ale nic... Žádná kloudná myšlenka. Žádný použitelný nápad. Mám totiž problém – vždycky musím mít chuť šperk sama nosit. Pak mi to jde, hýřím nápady a výsledek se líbí. Ale ten papoušek... Až těsně před redakční uzávěrkou, jako blesk z čistého nebe, na na Kreativitě, hned za vchodem. Celý stůl plný neuvěřitelné škály barev, tvarů a velikostí sametově hebkých korálků Velvet Beads se zvláštním vnitřním světlem. Tam přišel nápad a doma pak bylo hotovo za chvilku!

Text a foto: Petra Koubová Archiv časopisu Korálki 2014/04

Pomůcky :

Kabošon Velvet 18mm UV Orange

12x dvoudírkové trojúhelníky Dark Turquoise

12x Swarovski sluníčka 5328 3 mm Montana (Místo Swarovski sluníček můžete použít i sluníčka české výroby ve vhodných barvách a velikostech)

12x Swarovski sluníčka 5328 4 mm Sapphire

24x Twin Matte Iris Green Toho 11/0 Metallic Nebula

2x velvet Bead 14mm Light Sapphire (nebo korálek 14 mm ve vhodné barvě, například perly či kuličky vhodných rozměrů)

2x velvet Bead 12mm Yellow

2x velvet Bead 12mm Sun

2x velvet Bead 8mm Champagne

2x velvet Bead 8mm Sun

2x velvet Bead 8mm Hyacint

30 cm dutinka Rubber 4/2 Sapphire

18x mezikorálek (například pomněnky)

jehla a vlasec 0,2mm

bižuterní lanko 50 cm

2x zamačkávací rokaj

OT zapínání

kleště

podložka na korálkování

Nejdříve si připravte středový kamínek, zvaný focal. Navlékněte si vlasec do korálkovací jehly a naberte střídavě dvoudírkový trojúhelníček a Swarovski sluníčko Montana.

Dávejte pozor při navlékání trojúhelníčků, aby byly nevyužité dírky položené na stejnou stranu. Až budete mít navlečeno všech 12 trojúhelníčků a sluníček, svažte vlasec do kroužku.

Provlečte jehlu několika korálky, abyste se vzdálili od uzlíku. Prošijte vlasec druhou dírkou trojúhelníčku do opačného směru. Mezi druhé dírky trojúhelníčků všijte sluníčka velikosti 4 mm.

Můžete si vyzkoušet, jak se nám rodí lůžko pro kabošon.

Necháme vlasec vycházet ze 4mm sluníčka a mezi další sluníčka vždy přidáváme jeden Twin.

Po obkroužení celé řady prošijeme vlasec opět prvním Twinem a protáhneme jehlu druhou dírkou Twinu do opačného směru.

V druhé řadě opět přidáváme mezi Twiny první řady další twin.

Prvním Twinem v druhé řadě opět prošijeme jehlu do jeho druhé dírky. Pokud jsme si nedrželi při šití ve vznikajícím lůžku kabošon, tak jej vložte (lícovou stranou směrem ke sluníčkům) a utáhněte vlasec.

Mezi Twiny z druhé řady všijeme Toho korálky a vlasec utáhněte.

Celý obšitý kabošon ještě ozdobte došitím zoubků, které začistí přechod mezi trojúhelníčky a Twiny. Vraťte se vlascem ke 4mm sluníčkům na vnější obvod lůžka. Na vlasec naberte 3 korálky Toho 11/0 a protáhněte jehlu vedlejším sluníčkem. Takto pokračujte po celém obvodu. Pokud je potřeba lůžko zpevnit, prošijte ještě několikrát řady korálků. Najděte místečko, kde nebude vidět koncový uzlík a prošijte tam konec i začátek vlasce. Zajistěte uzlíkem a oba konce ještě zapracujte mezi korálky a odstřihněte.

Pokud si chcete pohrát s délkou náhrdelníku (tento vychází na cca 50cm), nebo budete ještě barevně či korálkově dolaďovat, začněte od prostředka, ať můžete symetricky stříhat dutinku či přidávat korálky. Lanko protáhněte zezadu pod Twiny. Doporučuji protahovat nikoli prostředkem, ale za okraj – aby v horní části lanko procházelo nejvíce pod čtyřmi sluníčky. Jinak bude kabošon přepadávat do výstřihu.

Zajistěte si jeden konec lanka Beadstopperem a začněte přidávat korálky Velvet Beads. Navlékněte modrou Light Sapphire Ø14 mm a obě žluté Ø12 mm, oddělené mezikorálky.

Přidejte 3,5 cm dutinky, oddělovací korálek, kuličku Champagne Ø 8 mm a opět oddělovací mezikorálek.

Pokračujte dvěma cm dutinky, oddělovacím mezikorálkem, pak za sebou navlékněte Velvetky Yellow, Sun a Hyacint Ø 8 mm, oddělovací korálek a poslední část dutinky, dlouhou 9 cm.

Zakončete oddělovacím korálkem a přesuňte si Beadstopper na tento konec. Totéž navlékněte symetricky i na druhém konci lanka.

Vycentrujte, dolaďte délku náhrdelníku a přes zamačkávací rokajl protáhněte jeden konec lanka OT zapínáním a zamačkávacím rokajlem zpět do dutinky. Rokajl zamáčkněte kleštěmi. Totéž zopakujte na druhé straně.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí