Náhrdelník: Lávové kameny

Náhrdelník je šitý technikou beadquilling, u nás tato technika ještě není tak populární a rozšířená. Třeba se mezi Vámi čtenářkami objeví některé, které ji podlehnou stejně jako já.

Text, schémata a foto: Jana Fišerová

Archiv časopisu Korálki 2016/01

Pomůcky :

černé korálky Preciosa 11/0 (náhrdelník 6 g, náramek 4 g, náušnice 2 g) (Č)

červené korálky Preciosa 11/0 (náhrdelník 4 g, náramek 3 g, náušnice 1 g) (ČV)

černé broušené hrušky, či jiné broušené kapky, ohňovky 12 mm (náhrdelník 2 ks, náramek 1 ks, náušnice 2 ks) (H)

DURAthread, S-lon

jehla

korálkovací podložka

Náhrdelník ušijte z dvanácti kosočtverců. Nejprve si ušijte jeden kosočtverec. Ustřihněte si nit o délce 1,2 m. Navlečte 4ČV a stáhněte je dvěma uzlíky asi 15 cm od konce. Nit provlečte 2ČV, naberte 2ČV a nit veďte předchozími 2ČV a nově navlečenými ČV. Utahujte! Ušijte si pásek dlouhý 16 korálků a široký 2ČV korálky.

Nyní pásek spojte do kruhu. Poslední pár korálků přišijte k prvnímu, aby vznikl kruh. Utáhněte.

Navlečte 2Č, provlékněte je 2ČV, ze kterých vycházela nit a utáhněte. Umístěte tyto korálky do mezírky mezi korálky z předchozích kroků a přišijte je s vedlejšími 2ČV, aby hezky zapadly a opět utáhněte. Nit musí vycházet z 2Č.

Navlékněte další 2Č, a přišijte je k předchozí m Č. Utáhněte a ještě tuto dvojici přišijte k oběma 2ČV, aby zapadly do mezírky.

Přišijte dvakrát .


Přidejte další a přišijte je k předchozím a POUZE k jedněm 2ČV. Utáhněte.

Dále opět pokračujte přidáním 2Č a přišitím k 2Č, 2ČV, 2ČV, proveďte ještě 3x. Teď znovu přišijte 2Č k 2Č a POUZE k první 2ČV. Utáhněte. Nit vychází z 2Č.

Ušijte si 2x 2Č. Druhé 2Č spojte s prvními 2Č a 2ČV. Utáhněte. Tento korálek pak bude společný s dalším kosočtvercem.

Navlečte 2Č, spojte s 2Č, 2ČV, 2ČV. Stále velmi pečlivě utahujte. Začíná se vám rýsovat kosočtverec.

Podle schématu pokračujte přišitím 9x 2Č a utahujte! Ten devátý přišijte opět pouze k jednomu 2ČV.

Na závěr přišijte 2x 2Č a poslední 2Č spojte s prvním 2Č, 2ČV a 2Č, aby byl kosočtverec uzavřen. Utáhněte. Udělejte uzlík s druhým koncem niti a nitě zapošijte.

Začněte šít další kosočtverec. Postupujte podle kroku 1-10, jen v kroku sedm nepřidávejte korálky, ale využijte korálky z předchozího kosočtverce. Sešití je zobrazeno na tomto obrázku. Takto sešijte dvanáct kosočtverců.

Začněte šít třináctý kosočtverec jako středovou část a podle obrázku jej přišijte k šestému a sedmému kosočtverci. Přišití je zobrazeno silnou červenou čarou. Nití projeďte do středových korálků tohoto kosočtverce (žlutě vyznačený korálek) a začněte šít ozdobení.

Nití pojeďte mezi 2Č středového kosočtverce (na obrázku je opět vyznačen žlutě) a navlékněte 4 cm černých korálků, hrušku, 1cm černých korálků, hrušku a 1 černý korálek. Vraťte se hruškou, korálky, hruškou a dvěma centimetry korálků.

Navlečte 6 cm Č a provlečte špičkou pátého kosočtverce mezi .

Nit veďte přes vedlejší 2ČV, zpět mezi 2Č a přes Č zpět (obr. 15). Vraťte se celými šesti centimetry navlečených korálků a navlékněte nových 6cm. Nit veďte mezi středové korálky osmého kosočtverce. Přišijte stejně jako v předchozím kroku. Vraťte se zpět šesti centimetry korálků a dále až ke spodní hrušce.

Navlečte 12Č, provlékněte korálkem na konci pod Hruškou, opět navlečte 12Č a vraťte se do korálků mezi hruškami, a projeďte nad horní hrušku.

Navlékněte 12Č a provlékněte hruškou, naberte opět 12Č a znovu provlékněte nit hruškou. Nit zapošijte a váš náhrdelník je hotov.

Stejným způsobem si můžete ušít i náušnice a máte celou sadu. :)

#Náhrdelník Materiál #Korálky Náročnost #Těžká Technika #Šití s korálky
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí