Náhrdelník: Žabí tlapky z Korálki 3/2009

Obtížnost: 2

Minulou sobotu bylo docela hezky, toulali jsme se v okolí našeho sídliště a zašli jsme až k jezírku, kde žijí žáby, jejichž kuňkání je v létě slyšet široko daleko. Četla jsem si u jezírka informační tabuli a najednou bylo jasno!! Na informační tabuli byl obrázek skokana zeleného, jehož nohy s vodnickými prstíčky mi připomněly vějířový herringbone…  a výsledek vidíte.

Materiál a pomůcky:
rokajl zelený velikost 11/0
rokajl olivový matný velikost 8/0
rokajl smetanový velikost 15/0
zelené matné kapičky
OT zapínání s třemi úchyty
spojovací kroužky 4 mm

Určitě si pamatujete základ v herringbone, takzvaný „žebřík“. Ušijte ho z 12 zelených rokajlů (6 x 2 rokajly). U poslední dvojice prošijte vlasec dolů.


Navlékněte 1 smetanový rokajl a prošijte horním zeleným rokajlem poslední dvojice tak, aby vlasec nyní vycházel ze žebříku nahoru, čímž si vytvoříme přechodový můstek do další řady.

* Nyní práci otočte (já jsem zvyklá šít plochý herringbone vždy zleva) a navlékněte 2 zelené rokajly. Prošijte horním rokajlem druhé dvojice žebříku dolů, následně vedlejším horním rokajlem třetí dvojice žebříku nahoru. Opakujte dvakrát, v řadě tedy budete mít tři dvojice zelených rokajlů.


Na konci řady navlékněte 1 smetanový rokajl a prošijte horním zeleným rokajlem poslední dvojice. Opět otočte a každou další řadu začínejte vždy zleva! *


Mimochodem – znáte britský seriál Haló, haló??? Tak mi to připomnělo partyzánku Michelle – „Dobře mě poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat“.. a přesně tak to bude, nebudu už opakovat, že každou řadu šijeme zleva, uvidíte to i na nákresech…


Opakujte postup mezi hvězdičkami *

Navlékněte 2 zelené rokajly jako u předchozích bodů, prošijte horním rokajlem předchozí řady – a nyní pozor, změna – navlékněte 1 smetanový rokajl a pak teprve prošijte vedlejším zeleným rokajlem směrem nahoru. Ještě jednou opakujte a zakončete dvěma zelenými rokajly.


Další řadu šijte stejně, jen mezi zelené rokajly navlékněte dva smetanové rokajly.

V další řadě stejně, jen navlékněte místo dvou tři smetanové rokajly. Už vidíte, že se práce vějířovitě rozšiřuje.

V další řadě nahradíme zelené rokajly olivovými rokajly a smetanové rokajly zelenými rokajly. Mezi dvojice olivových rokajlů navlékneme tři zelené. Další řada je stejná jako tato.

V poslední řadě už nebudeme přidávat olivové rokajly, ale mezi olivové rokajly z předchozí řady všijeme zelenou matovou kapičku. Mezi dvojice olivových rokajlů předchozí řady všijeme 1 zelený rokajl, 1 smetanový rokajl, 1 zelenou matovou kapičku, 1 smetanový rokajl, 1 zelený rokajl. Tím máme tuto stranu vějíře hotovou a prošitím přes všechny krajní rokajly se vrátíme na začátek práce.

Mezi 1. a 2. zelený rokajl každé dvojice všijeme jeden zelený rokajl. Na konci řady opět přejdeme do další řady navlečením smetanového rokajlu a prošitím horního korálku poslední dvojice.

Navlékněte jeden smetanový rokajl. Prošijte skrz zelený rokajl, opět smetanový rokajl a opakujte až na konec řady, protáhněte vlasec posledním zeleným rokajlem dolů a přes smetanový rokajl se vraťte na začátek řady do smetanového rokajlu.

Navlékněte 8 zelených rokajlů, prošijte skrz krajní očko OT zapínání, vraťte se zpět pěti zelenými rokajly, navlékněte 3 zelené rokajly a přišijte na opačný konec řady. Prošijte zpět na začátek řady a vlasec korálky protáhněte ještě jednou pro zpevnění. Neznatelně zapošijte.

Obdobně ušijte ještě dva vějíře s rozdílným počtem zelených rokajlů tak, aby vějíře nevisely ve stejné výšce.


K oběma koncům OT zapínání připevněte pomocí kroužků řetízek ve vyhovující délce. Tenhle náhrdelník se zapíná tedy neobvykle vpředu, nad žabími tlapkami.

text, foto a schémata: Jitka Sůsová
foto: Pavel Zvirze Zvěřina
Publikováno v časopisu Korálki 3/2009

Jitka Sůsová je autorkou knížek Šité korálky.


Projekty z knížky Šité korálky II jsou náročnější a předpokládají alespoň částečné zvládnutí základů popsaných v prvním díle.
Publikace přináší opět spoustu nových zajímavých korálkových nápadů. Kromě uvedení "elegantních" šperků pro každou příležitost, se věnuje i nápadům poněkud "bláznivějším" s využitím méně tradičních materiálů, jako je plsť, kov, měděné dráty aj.


Šité korálky a Šité korálky II vydalo nakladatelství Grada Publishing, a.s.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí