Náušnice: Květy paní nadlesní

Obtížnost: 3
 
O technice chainmaille jsme si už řekli, že vychází z techniky výroby rytířských košil, které chránily muže v boji. Je zajímavé, jak se postupem času technika související s bojem a zabíjením dostala až k něze kroužkových kvítků. Těch typů je bezpočet, když zadáte do prohlížeče heslo chainmaille flower, budete mít inspirace plno.  V tomto čísle přinášíme návod na kytičku, která využívá efektu kombinace několika barev. Samozřejmě, že výsledkem nemusí být jen náušničky – propojením (jak jinak než kroužky), vyrobíte i náramek či náhrdelník.

Materiál a pomůcky na jednu kytičku
15x stříbrné lesklé metalické kroužky o rozměru 8 mm/0,8 mm
26x zelené metalické kroužky o rozměru 3,3 mm/0,8 mm
10x stříbrné lesklé metalické kroužky o rozměru 3,3 mm/0,8 mm
11x modré lesklé metalické kroužky o rozměru 3,3 mm/0,8 mm
pracovní podložka
2 x ploché kleště bez zoubků

Připravte si kroužky - pečlivě zavřete 10 stříbrných lesklých metalických kroužků o rozměru 8 mm/0,8mm a otevřete si 10 malých stříbrných lesklých metalických kroužků o rozměru 3,3 mm/0,8 mm.

Z těchto kroužků pospojujete základní řetízek (obr. 2). 5 zdvojených velkých kroužků spojených dvojicí malých kroužků (2 větší + 2 malé + 2 v + 2 m +2 v + 2 m + 2 v + 2 m + 2 v).

Otevřete si 4 stříbrné lesklé metalické kroužky o rozměru 8 mm/0,8 mm. V místě, kde jsou spojeny velké kroužky malými, provlékněte mezi velkými okolo malých jeden velký kroužek.

Otevřete si 2 stříbrné malé kroužky o rozměru 3,3 mm/0,8 mm. Připravenou vazbu stočíte do kruhu. 2 velké kroužky z jednoho konce provlékněte otevřeným malým kroužkem a spojte se dvěma velkými kroužky z druhého konce vazby. Malý stříbrný kroužek zavřete.

Vedle tohoto malého kroužku provlékněte druhý malý stříbrný kroužek. Otevřete si poslední velký stříbrný kroužek o rozměru 8 mm/0,8 mm v místě spojení vazby do kruhu a dvěma malými kroužky ho provléknete mezi velké kroužky a okolo malých.

Otevřete si 10 modrých lesklých metalických kroužků o rozměru 3,3 mm/0,8 mm. Kroužky provlékněte postupně v místě průniku vazeb středem a kroužky uzavřete. Na obrázku jsou místa provlečení vyznačena červenými tečkami.

Otevřete si 1 modrý lesklý metalický kroužek o rozměru 3,3 mm/0,8 mm. Tento kroužek provlékněte středem květu skrz všechny modré kroužky. Středové provlečení 10 kroužků je pracné a vyžaduje trpělivost. Pracujte opatrně, aby nedošlo k poškrábání barvy kroužků. Provlečením květ zpevníte.

Otevřete si 25 zelených metalických kroužků o rozměru 3,3 mm/0,8 mm. Kroužky postupně provlékněte v kraji květu po celém obvodě v místě průniku vazby. Průnik je označen tečkou.

Pak vedle každého zeleného kroužku navlékněte druhý zelený kroužek po celém obvodu květu a spojte sousedící dvojice provlečením jedním zeleným kroužkem do špičky lístku.

Spojte dvojice po celém obvodu květu.

Náušnici dokončíte zavěšením posledního zeleného kroužku o rozměru 3,3 mm/0,8 mm na náušnicový komponent za jednu špičku kvítku.

Přeji příjemné nošení.

Text a foto: Hana Škorpilová
www.skorpilova.cz


 

Hana Škorpilová si zahrává s postupy různého tvoření a je lektorka výtvarných kurzů: kroužkování, kanzaši a plstění.
Provozuje e -shop s originálními metalickými kroužky, vlnou na plstění a jiným výtvarnem.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí