Přívěsek: Paprsky jara

Obtížnost: 1

Jaro je moje nejoblíbenější období. Ráno se probouzet se zpěvem ptactva a svitem sluníčka, to je něco nepopsatelného a krásného. Mám mnoho pozitivní energie a svět je hned barevnější.  Přemýšlela jsem nad paprsky slunce, které přenesu do podoby přívěšku z Fima  a připravila jsem jednoduchou a přesto pěknou techniku, doplněnou kytičkami a korálky.

Materiál a pomůcky:
hmota Fimo č. 0, 10, 50, 014 a 58, možno použít i polymerovou hmotu
zlatý rokail
podložka, ostrý řezák
extrudér s čtvercovým nástavcem
texturovací houbička
strojek na těstoviny
váleček, vykrajovátka, skalpel, jehlice
tekutý polymer
ruční vrtáček



Na dohotovení:
paměťový drát, barevná bužírka, americké zapínání

Připravte si zelený, žlutý a bílý váleček, přibližně dva dílky od každé hmoty. Barvy si můžete zesvětlit přidáním bílého Fima (obr. 1a). 
Každý váleček projedete extrudérem se čtvercovým nástavcem (obr. 1b). Nakrájejte dílky po 5 cm (obr. 1c). Spojte dílky k sobě- 4x (žlutá, bílá, zelená), 1x (žlutá, bílá), 1x(bílá, zelená) (obr. 1d).

Seskládejte spojené dílky šikmo k sobě tak, jak je na obrázku (obr. 2a), hmotu začněte k sobě mačkat prsty (obr.2b), až vytvoříte hranolek přibližně 8 cm (obr. 2c).

Hranolek rozdělte na polovinu (obr. 3a) a dejte na sebe (obr. 3b). Opět rovnoměrně rozmačkejte na 8 cm a rozdělte na polovinu. Opakujte ještě dvakrát s tím, že naposledy už hranolek necháte krátký (obr.3c). Z hranolku nakrájejte plátky silné přibližně 2 mm (obr. 3d).

Každý plátek projeďte strojkem na největším nastavení. Paprsky musí směřovat svisle (obr. 4a). Připravte si plátek zelené hmoty, můžou být i smíchané zbytky zeleného, žlutého a bílého Fima, na středním nastavení strojku. Plátky na ně naskládejte těsně vedle sebe (obr. 4b) a válečkem dílky převálejte a spojte k sobě. Celý plátek podložte ještě dalším plátkem střední tloušťky a celý povrch ozdobte texturovací houbičkou (obr. 4c). Vykrojte si jednotlivé dílky šperku (obr. 4d).

Dílky ze stran lehce potřete tekutým polymerem a spojte k sobě (obr. 5).

Z malého kousku průhledného fima si vyválejte váleček a obalte tmavě zeleným plátkem vyváleným na nejmenším nastavení strojku (obr. 6a). Rozválejte na tloušťku přibližně 0,5 cm a nakrájejte slabé plátky. Do každého plátku otiskněte kolem dokola jehlu (obr. 6b) a na spodní stranu kápněte trochu tekutého polymeru a ozdobte hotový základ přívěšku přimáčknutím jehlicí do středu plátku (obr. 6c).  Do každé kytičky dejte kapku tekutého polymeru (obr. 6d).

Do každé kytičky dejte jeden korálek (obr. 7).

Ozdobte dalšími korálky, které důkladně zamáčkněte do hmoty, aby nevypadly (obr. 8) a pečte 20 min při 110°C.

Po vychladnutí celou zadní stranu potřete tekutým polymerem (obr. 9).

Vyválejte si placku na středním nastavení strojku a přilepte na něj upečený základ. Ze zelené hmoty pak ještě nakrájejte tenký dlouhý proužek a obalte ještě strany šperku (obr. 10).

Zařízněte  skalpelem nerovnosti a celou zadní stranu opět otexturujte houbičkou (obr. 11).

Znovu vše zapečte v troubě po dobu 30 min při 110°C. Po vychladnutí vyvrtejte ručním vrtáčkem dírky, provlékněte paměťový drát s bužírkou, udělejte očko a přidejte zapínání.

text a foto postupu: Marta Špalková
www.fimokoralky.estranky.cz

hlavní foto: Konstantin

Marta žije v Kladně a věnuje se především tvorbě z polymerové hmoty. Vede Fimo kurzy, publikuje v kreativních časopisech a svou dovednost předvedla i v televizi. Dále se věnuje mnoha dalším technikám drátování, korálkování a v poslední době tvoření s papíru.

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí