Náramek: Vzpomínka na moře

Obtížnost: 2

Peyote dutinky jsou poměrně tuhé a hůře ohebné. Já je nejraději využívám v podobě několikacentimetrových dutinek, které slouží sami o sobě jako komponent náhrdelníkju, nebo jako náramky.

Materiál a pomůcky:
Bleděmodrý rokajl 11/0
Modrý rokajl se stříbrným průtahem sekaný - čípky
světlezelený rokajl 8/0
zelený a béžově žíhaný rokajl 6/0
2 modré Pandora korálky
2 kovové korálky
2 modré mačkané kuličky
postříbřený drát o průměru 0,87 mm
zapínáníkarabina a protidíl
vlasec o průměru 0,13 mm, jehla


TIP! Při práci s korálky je výborným pomocníkem také korálkovací podložka, díky niž se Vám korálky nerozkutálí. :)

Schéma:

Na vlasec navlékněte 2 bleděmodré rokajly, 2 modré čípky, 2 světlezelené rokajly vel. 8, 1 zelený rokajl vel. 6, 1 béžový rokajl vel. 6, 2 světlezelené rokajly vel. 8, 2 modré čípky; máte tedy navlečeno 13 korálků. Všimněte si, že jejich velikost se postupně zvětšuje a zmenšuje, je důležité velikost korálků postupně zvětšovat a zmenšovat, spirála by jinak nevznikla a práce by byla velmi nevzhledná. Korálky spojte do kroužku tak, aby vlasec vycházel z prvních dvou bleděmodrých rokajlů.

Navlékněte 1 bleděmodrý rokajl, přeskočte následující modrý čípek, protáhněte dalším čípkem, navlékněte čípek, přeskočte následující světlezelený rokajl, protáhněte dalším světlezeleným rokajlem, navlékněte světlezelený rokajl, přeskočte zelený rokajl, provlékněte béžovým rokajlem, navlékněte zelený rokajl, přeskočte následující světlezelený rokajl, protáhněte následujícím světlezeleným rokajlem, navlékněte světlezelený rokajl, přeskočte následující modrý čípek, protáhněte dalším modrým čípkem, navlékněte modrý čípek a protáhněte dvěma bleděmodrými rokajly – první z dvojice je nyní poslední rokajl předchozí řady, druhý z nich je první rokajl této řady. Takto budete končit vždy, přechod do další řady vznikne protažením dvěma bleděmodrými rokajly viz schéma.

Šijete tedy stejně jako u dutinky se stejnou velikostí rokajlů, tedy kterým rokajlem vlasec protáhnete, takový rokajl navléknete – s jedinou výjimkou: pro větší efekt střídejte největší korálky, zelený a béžový, tedy pokud protáhnete vlasec béžovým rokajlem, navléknete zelený a opačně. Opět si v prvních řadách pomozte při formování dutinky prsty, po ušití 1 cm už to nebude nutné a dutinka se pak skoro šije sama a korálky vás samy povedou…

Šijte do délky cca 17 cm, podle obvodu vašeho zápěstí. Je lepší ušít dutinku kratší a podle potřeby ji pak doplnit korálky. Na konci dutinku zužujte stejně, jako u oranžovobílé dutinky předchozího projektu. Opět si nechte uprostřed otvor pro provlečení drátu.

Uštípněte si asi 20 cm postříbřeného drátu 0,8 mm, navlékněte na něj dutinku, z každé strany dutinky pak 1 modrý Pandora korálek, 1 stříbrný kovový korálek, 1 mačkanou modrou kuličku a kulatými kleštěmi udělejte očko.

Připevněte zapínání a je hotovo.

text a schéma: Jitka Sůsová
foto: Pavel Zvirze Zvěřina

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí