Přívěsek: Maková kvítka

Tento přívěsek někomu může připomínat sovu, ale já v něm vidím tři makové květy. O obšitých a k sobě spojených rivolkách se mi jednou zdálo a zbývalo zkusit, zda půjde sen zrealizovat. Základ tvoří 3 rivolky klasicky obšité peyotovým stehem. Můžeme si pohrát s různými barevnými kombinacemi a celkový dojem ze šperku tak úplně změnit.

Obtížnost: 2

Text a foto: Mirka Křepelková

Hl. foto: Šárka Rooya

Pomůcky :

Rivoli o průměru 14 mm obšijte peyotovým stehem (jak na to, najdete na www.koralki.cz). Kompletaci celého přívěsku začněte pokračováním obšívání jedné z připravených rivolek. Začněte uprostřed řad z T11b. Do prvních dvou mezer všijte po jednom Md, do další mezery M8 a do dalších dvou mezer opět po jednom Md. Do zbylých mezer po celém obvodu všijte vždy po jednom M8 (celkem 10x). Prošijte korálky v obvodu tak, aby nit vycházela z druhého Md z první dvojice a pokračujte jehlou do horní dírky téhož korálku (obr. 1).

Jehlou pokračujte do T11b druhé rivolky, kterou tímto připojíte (hlídejte, abyste připojili do stejné řady peyotového stehu jako u první). Prošijte dalším Md v řadě a opět T11b přidávané rivolky (obr. 2).

Do následující mezery všijte M8, do dalších dvou po jednom Md a do zbylých mezer po obvodu vždy po jednom M8 (celkem 10x). Prošijte následující korálky v obvodu tak, aby nit vycházela z druhého Md z druhé (ještě volné) dvojice. Prošijte i druhou dírku téhož Md, ze kterého vychází nit (obr. 3).

Nyní připojte poslední rivoli. Pro obšívání použijte již ušitá Md ostatních rivoli, do zbylých mezer mezi T11b všijte vždy po jednom M8.


Jehlou prošijte ušité korálky tak, aby nit vycházela z M8 uprostřed přívěsku. Mezi M8 všijte po dvou T15r - střed se tím zpevní. Nit protáhněte ušitými korálky tak, aby vycházela z prvního M8, následujícího po Md (obr. 4).

Do mezer mezi jednotlivá M8 v obvodu postupně všijte 2x T11, Md, O3, Md, O3, Md, O3, Md, O3, prošijte M8, navlékněte O4 a pokračujte do M8 na vedlejší rivoli (obr. 5).  

Navlékejte mezi M8 střídavě Md (5x) a O4 (4x). S další rivoli spojte opět jednou O4. Mezi M8 opět postupně všijte na střídačku O4 (4x) a Md (4x), do poslední mezery mezi M8 přidejte 2x T11r. Navlékněte 3x T15 a prošijte M8 a T11r na první rivolce (obr. 6). Tím jsou všechny tři rivolky propojeny.  

Pro ušití poutka na zavěšení navlékněte T11r, Md, T11r, M8 a T11r, vraťte se volnou dírkou navlečeného Md, navlékněte T11r a prošijte T11r a M8 směrem do středu. Pro jistotu opakovaně prošijte nit středovými T15, M8, T11 a dále všemi navlečenými korálky poutka, ať je co nejpevnější. Jehlou pokračujte tak, aby nit vycházela z M8 před Md (obr. 7).  

Navlékněte 2x T15, prošijte volnou dírku Md, navlékněte 3x T15 a prošijte následující O3 v obvodu. Pokračujte všijtím 3x T15 mezi Md a O3 po celém obvodu. Při přechodu z jedné rivoli do druhé všijte mezi O3 a Md z vedlejší rivolky T15 a O4. Ušijte krajovou řadu dalších dvou rivolek, přičemž pro přechod do třetí rivolky všijte zrcadlově O4 a T15.


Za posledním Md navlékněte jen 2x T15 a prošijte M8 (obr. 8).


Konec nitě zapošijte a ustřihněte.  

#Náhrdelník#Přívěsek Materiál #Korálky Náročnost #Střední Technika #Šití
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí