Přívěsek: Něžný uličník

Wire-wrapping je krásná a obtížná technika, která vznikla v dávných dobách, dávno před Kristem. Od jednoduchých drátovaných ozdob se pomalu přešlo k dokonalým šperkům z drahých kovů. Dnes najdeme wire-wrappingové šperky nejen ze zlata a stříbra, ale i z dostupnějších materiálů jako je hřejivá měď, blyštivá mosaz či tajemná ocel. Přívěsek Něžný uličník je sice autorským kouskem z mé ocelové dílny, ale inspiroval mne úžasný kolega Ulccinen.

Text a foto Pavla Urxová

Archiv časopisu Korálki 2015/04

Pomůcky :

2 rondelky lapisu lazuli 2x4 mm

ocelový drát Ø 0,7 mm o délkách 22 a 26 cm

ocelový drát Ø 0,2 mm o délkách 50 cm a 1,5 m

kleště štípací, ketlovací a ploché

brousek

Oba širší dráty ohněte v půli a plochými kleštěmi upravte do co nejvěrnější špičky. Poté konce drátu rozevřete.

Připravte si základní tvar kapičky. Kratší drát bude tvořit základ o velikosti 5,2cm x 2,5 cm. Konce drátů ohněte na vrcholu dozadu. Z delšího drátu vytvoříte vnitřní výplet (4,4 cm x 2,3 cm). Konce drátů na vrcholu ohněte směrem dolů a za půlkou ohněte podle obrázku. Věnujte pozornost přesnosti ohybů. Obě kapky do sebe musí přesně zapadnout (špičky leží na sobě) a očko k zavěšení musí být pečlivě vycentrované, jinak by mohlo docházet k nepříjemnému překrucování přívěsku. Středové zdobení musí být symetrické, rovné a přesné, abyste mohli dráty co nejpřesněji ozdobit opletem.

Ve chvíli, kdy jsou dráty upraveny, začněte splétat. Nejlepším opletem pro středové části je oplet 1+1+2, tedy jedna otočka okolo každého z drátů + dvě otočky přes oba dva.

Po dokončení opletu jste připraveni dokončit středovou část podle obrázku. Pomocí plochých kleští ohněte dráty k vrcholu kapky, ohněte směrem dolů. Nezapomeňte, že středový oplet se vám povedl a budete se jím chtít pochlubit, tak ne abyste jej schovali !

Uvnitř kapky vytvořte špičky tak, aby nepřesahovaly ani se nedotýkaly obvodové kapky. Konce drátů volně ohněte opět směrem dolů a nechte je chvíli se rozhlížet po okolí…


Teď budete splétat obě kapky k sobě. Použijete na největší část oplet 5+2, tedy 5 otoček na vnější kapku a dvě otočky přes obě.

Při připlétání vnitřního zdobení oplétejte 3 otočky okolo vnější, dvě otočky přes obě, jednu otočku křížem přes zdobnou část, dvě otočky přes dva dráty, tři přes vnější, atd...

Na vrchol kapky připevněte rondelku...

a konce drátů z vnější kapky spleťte pomocí opletu 1+1+2, ohněte dolů. Vytvoříte tak očko pro zavěšení.


Mějte na paměti, že musí být dostatečně široké, aby se jím dalo protáhnout zapínání.


Konce drátů zakončete podle titulního obrázku a nezapomeňte je pečlivě obrousit, aby nikde neškrabaly. Začistěte i konce tenkých drátů a pomocí kleští je co nejvíce schovejte.


Nyní se budete věnovat spodní části, kde do středu vpletete druhou rondelku, začistíte tenký drát, obrousíte konce silnějších a zakončíte dle titulního obrázku. Nakonec celý šperk „pozohýbejte“. Při zakončování drátů se ale meze nekladou, jiným zakončením vytvoříte úplně jiný šperk.


TIP! Pro obtížnost 4 si do základu můžete přidat třetí drát, nebo jej přidejte až při zakončování.

#Přívěsek Materiál #Drát Náročnost #Těžká Technika #wirewrapping #Chainmaile
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí