Čelenka: Meruňková kytička

Kanzashi je tradiční japonská technika výroby různých druhů kytiček. Pro jejich výrobu můžete využít staré zbytky látek nebo například atlasové stuhy. Je možné je dozdobit různými druhy korálků a dalších drobností. Hotovými kytičkami můžete doplnit šaty, kabát či kabelku, využít je pro další výrobu šperků, anebo jimi jen vyzdobit interiér bytu. Fantazii se meze nekladou! V našem návodu přinášíme jeden z nejsnazších možných způsobů výroby, protože přes významný rozdíl v pracnosti postupu, jsou rozdíly ve výsledku zanedbatelné a nezkušeným okem v podstatě nepostřehnutelné.

Pomůcky :

atlasová stuha, šířka 2,5 cm, délka 25 cm na jednu kytičku

kabošon

špendlíky

jehla

nit

tavná pistole, náplně

svíčka nebo zapalovač

Stuhu nastříhejte na 5 cm dlouhé kousky.

Konce zatavte opatrně nad plamenem, aby se netřepily.

Kousek stuhy položte před sebe na výšku a v půli přeložte tak, že horní konec bude směřovat doprava pod úhlem 90 stupňů. Následně jej založte dozadu tak, aby se obě odstřižené strany překrývaly. Složený kus stuhy zajistěte špendlíkem. Stejným způsobem přeložte a sešpendlete i všechny ostatní kousky stuhy.

Jeden kousek stuhy u kraje prošijte cca 2-3 mm od kraje a oba konce nitě svažte. Následně celý lístek sestehujte.

Přiložte další sešpendlené dílky a sestehujte dohromady. Každý lístek je potřeba prošít stejným lichým počtem stehů (nejlépe 5) – kvůli symetrickému nařasení.

Nyní všechny lístky rovnoměrně nařaste utáhnutím nitě a základ květu uzavřete sešitím prvního a posledního lístku k sobě.

Do středu vzniklého tvaru nalepte pomocí tavné pistole libovolný kabošon.

Vyrobíte-li kytiček víc, můžete je využít například využít k dozdobení sponky či čelenky, ke kterým je buď můžete přišít anebo přilepit tavnou pistolí a máme hotovo. :)

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí