Návody

Materiál Náročnost Technika

Motýlí náušnice

Vyrobte si lehoučké motýlí náušnice z textilních křídel a nových mačkaných korálků kytičky lilie od Rutkovských. Náušnice si můžete vyrobit podle fotonávodu, videonávodu nebo na našem stánku 16. - 17. října 2021 na Tvořivé Olomouci.

Tato technika se nazývá ketlování a jde o základní korákovací techniku, kdy se pomocí drátků nebo ketlovacích jehel a nýtů spojují korálky do řetízku.

Spona do vlasů: Lupina

Mám ráda květy a jejich úžasné barvy. K této sponě do vlasů mě inspirovaly krásné květy lupin. Někteří zákazníci ale říkají, že je to krásný ježek. Místo spony si podobným způsobem můžete vyrobit i čelenku nebo náhrdelník. Lupina je půvabná i na gumičce okolo drdůlku.

Text a foto: Luďka Bodnárová
https://www.fler.cz/l-bee

 Archiv časopisu Korálki 05/2016

Náhrdelník: Kari, chilli a baroko

Samotný vyšitý filigrán jsme viděli už mnohokrát. Je na čase trochu kombinovat různorodý materiál. U výšivky u mě jednoznačně vede Shibori – ručně barvené a plisované hedvábí.

Text, foto a schémata: Kateřina Baciková

Hlavní foto: Šárka Rooya

Archiv časopisu Korálki 2016/05

Čelenka: Meruňková kytička

Kanzashi je tradiční japonská technika výroby různých druhů kytiček. Pro jejich výrobu můžete využít staré zbytky látek nebo například atlasové stuhy. Je možné je dozdobit různými druhy korálků a dalších drobností. Hotovými kytičkami můžete doplnit šaty, kabát či kabelku, využít je pro další výrobu šperků, anebo jimi jen vyzdobit interiér bytu. Fantazii se meze nekladou! V našem návodu přinášíme jeden z nejsnazších možných způsobů výroby, protože přes významný rozdíl v pracnosti postupu, jsou rozdíly ve výsledku zanedbatelné a nezkušeným okem v podstatě nepostřehnutelné.

Náramek: Vůně švestek

Zrání všech plodů je pro mě vždycky malý zázrak léta, vyvrcholení celoročního cyklu, ke kterému  se příroda připravuje rok a pak během pár dnů uzrají její sladké plody k užitku mnoha tvorů, nejen člověka. Sama si užívám tu energii ze Sluníčka a nabíjím baterky na zimu. Ke konci léta pro mě patří i koš plný švestek i vůně, které se potom linou z kuchyně…

I když se náramek na první pohled může zdát složitý, určitě se nenechte odradit! Nemá přesný design, jde o fantazijní hru se vzory a nedokonalosti tentokrát stojí na naší straně.


 

Text a foto: Eva Hašková

 

www.evahaskova.cz

 

www.fler.cz/e-h-design

 

www.flickr.com/photos/e-h-design

 

 

 Archiv časopisu Korálky 2013/05


 

Fascinátor: Charlotte

Jistě již plánujete svou toaletu na příští závody v Ascotu, kde je nezbytným doplňkem fascinující klobouk. Nebo jdete na čaj ke Kate. Ne? Nevadí, ale určitě máte chuť být úchvatná a fascinující. Fascinátor, tedy zajímavou a nepřehlédnutelnou ozdobu hlavy, jsem objevila v překrásném filmu Podzim v New Yorku. Tato móda teď letí doslova celým světem, sluší jak krátkým vlasům tak i dlouhým a nežli věk, důležitá je spíše odvaha.

Nemusíte začínat ohromujícími drahými modely. Poutavý, nápaditý fascinátor si zvládnete lehce a v pár okamžicích vytvořit sama. Kloboukový polotovar je vyztužené slaměné kolečko, které se dá koupit přes internet, a pak už potřebujete jen závoje a barevné tyly, vzrušující peříčka nebo zbytky krajek, kousek luxusního saténu či hebký samet a korálky.

Ať už pojmete svůj fascinátor střídmě a budete ho nosit denně jako nedílný vlasový doplněk, nebo dáte přednost výraznějšímu designu, vyplatí se znát pár drobnosti:

  • Závoj fascinátoru by neměl zahalovat tvář a přesahovat přes nos.

  • Je doporučeno zakrývat závojem jen jedno oko.

  • Fascinátor se nosí posunutý na straně hlavy, nebo přímo nad čelem.

  • Zpravidla se nosí na pravé straně hlavy a to z důvodu, že pán vede svou dámu vpravo a dáma na pána svůdně mrká levým očkem, naklání k němu hlavu a není tedy žádoucí šimrat či ohrožovat pána dekorativními prvky na fascinátoru či kloboučku.

  • Dáma by se měla diskrétně informovat o připadné alergii pána na peří.

  • Fascinátory musí opravdu pevně sedět ve vlasech, nesmí sklouznout a nikdy se ve společnosti nesundavají.



text a foto: Hana Škorpilová
www.skorpilova.cz

hlavní foto: Konstantin

Archiv časopisu Korálki 2012/05



Dekorace: nástěnka na náušnice

Já doufám, že to všichni znáte a nejsem v tom sama - náušnice zamotané v krabičce, jeden pár na umyvadle, další na nočním stolku ... A když si chci ráno nějaké vzít, nemám přehled, které mám, takže to nakonec skončí u obyčejných pecek s kamínkem. ,,A dost! Potřebuju v tom mít přehled." A tak jsem posbírala, co jsem doma našla a vyrobila tuhle nástěnku na náušnice.

Návodu se moc nedržte, spíš použijte to, co zrovna máte.


Návod připravila Dominika Jiřičná

Čelenka a prsten: Vášnivé tango

Tento návod má sloužit spíše jako inspirace. Ukazujeme v něm, jak jednoduše vyrobit základní květ technikou opalování textilního materiálu. Použití takového květu je velmi široké, samozřejmě záleží nejvíce na vaší tvořivosti a fantazii.

Text a foto: Ivana Wiesnerová

Obtížnost 1

Z archivu časopisu Korálki 2013/1

Sukně overlockem

Udělala jsem si radost a pořídila šicí stroj-overlock. Měla jsem opravdu veliké štěstí, že na něj jedna paní prostě neměla čas, ani ho nevybalila z krabice a dala ho za polovinu na Letgo. Byl to náhlý impulz, ani jsem se moc nepídila, jukl na mne a byl do tří dnů můj.

Jmenuje se Veronica a trvalo mí víc než rok, než jsem se na něm pustila do šití. Ovšem! Dnes to přišlo, a tak se chci podělit o první dojmy, a taky si pro sebe zaznamenat zkušenosti na příště:) Šila jsem letní sukni.

Náhrdelník: Jinovatka

Přiznám se bez skrupulí, že tento vzor jsem kdysi dávno vykoukala na internetu. Kdy přesně, ani kdo je jeho autorem si už nepamatuji, ale kdykoli jej oživím a ušiji podle něj náramek nebo náhrdelník, sklízí úspěch.

A protože i vám jistě z různých projektů zbývají krásné korálky, které už na samotný šperk nestačí, toto je způsob, jak jim vdechnout nový život. Moje rada: namixujte si svou vlastní směs! Pohrajte si s barevnými akcenty – u mého ledového mixu by stačilo zvolit zlatý rokajl a výsledný efekt v barevnosti tohoto čísla by byl úplně jiný, mnohem slavnostnější!

Autorka: Petra Koubová

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí