Kabelka

O zdobenou kabelku z Letní kabelkové smršti byl mezi Vámi docela velký zájem. Přinášíme Vám návod na výrobu podobné tašky, aby nikomu nebylo líto, že na něj nezbylo. Budeme rádi, když se nám pochlubíte s Vaším nazdobením kabelky.

Obtížnost:  2

Připravila: Petra Koubová

Pomůcky :
  • pevný filc či netkanou textílii tloušťky 0,4 mm (koupila jsem ho v Kutilovi, z role o šíři 105 cm jsem si nechala odstřihnout 50 cm)
  • děrovací kleště
  • řezací nůž, popřípadě skalpel
  • bavlnky v barvě duhy např. z nabídky našeho obchodu
  • perleťový nebo jiný knoflík na zapínání

Střih:


Zde doporučujeme vycházet z oblíbené vlastní tašky – každému vyhovuje jiná velikost. Tato kabelka je větší (vejdou se do ní všechyn nezbytnosti včetně menšího nákupu) a lze ji zavěsit přes rameno.


Součásti střihu:


Střih kabelka 1

střih kabelka 2

střih kabelka 3


a pruh 6x100 cm na popruh tašky

Překreslete si všechny díly kabelky na filc.


Jednotlivé díly pomocí skalpelového nožíku vyřízněte (ať jsou hezky rovné) a zakulacené části vystřihněte nůžkami.

Pro usnadnění práce si z kartonu (ideální je např, z bonboniéry, ta je k práci potřeba) připravte šablonku: 0,5 mm od okraje si narýsujte čáru. 0,5 mm od okraje si s 1 cm rozestupy nakreslete body, které pak děrovacími kleštěmi proděravte.

Pomocí této šablony si pak světlou fixou předkreslete dírky po obvodu všech vyřízlých dílů kabelky a pomocí děrovacích kleští perforujte.

Dno, bok a popruh kabelky sešijte do kruhu křížkovým stehem.


Označte si střed dna kabelky a střed předního a zadního dílu. Udělejte si také na zadním díle značku tam, kde končí přední díl. Použitý filc byl poměrně tuhý a pro lepší ohýbání přední chlopně se nám osvědčilo mělké naříznutí cca. 5 cm pásu v 0,5 cm rozestupech (vyznačeno na střihu).

Přiložte označené středy k sobě a v tomto místě začněte háčkovat. K přednímu dílu přiháčkujte dno i bok, pokračujte obháčkováním popruhu a dokončete přiháčkováním druhého boku a dna (tady si dejte pozor, ať Vám vyjdou dírky – zkuste třeba malé zavírací špendlíky, které udrží dírky proti sobě). 

Stejným způsobem přiháčkujte i zadní díl. Háčkem ještě olemujte i horní hranu předního dílu a chlopeň zadního dílu. Uprostřed chlopně si pevným řetízkem připravte očko, které bude sloužit jako zapínání kabelky. Pro pevné uchycení využijte perforovaných dírek ve filcu, ať očko na zapínání dobře drží.

Kabelku si ozdobte například podle schématu jedné z uháčkovaných mandal.

Použité typy háčkovacích ok:

#Kabelky Materiál #Příze #Plsť Náročnost #Střední Technika #Háčkování #Šití
Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí