Návody

Materiál Náročnost Technika

Náramek: Zlatá se zlatou

Když se vezme lesklá zlatá a matná zlatá tak máte dvě krásné zlaté a když  ty dvě zlaté šikovně spolu propletete, vynikne krása a souměrnost vazby, která se jmenuje plná perská vazba. Působí velmi exkluzivně a její zajímavostí je, že při správné kombinací barev vynikne čtyřhranná plnost a  typické  šipky. I když zlatá je nyní v kurzu a na večírcích a party letos nesmí chybět, nemusíte kroužkovat  jen ve zlaté, stačí najít odvahu a objevit  krásu jiných barevných spojení. Dvě barvy pak kombinujete tak, jako se tady střídá lesk a mat.

Text a foto Hana Škorpilová

www.skorpilova.cz

 

Archiv časopisu Korálki 2013/06

Fascinátor: Charlotte

Jistě již plánujete svou toaletu na příští závody v Ascotu, kde je nezbytným doplňkem fascinující klobouk. Nebo jdete na čaj ke Kate. Ne? Nevadí, ale určitě máte chuť být úchvatná a fascinující. Fascinátor, tedy zajímavou a nepřehlédnutelnou ozdobu hlavy, jsem objevila v překrásném filmu Podzim v New Yorku. Tato móda teď letí doslova celým světem, sluší jak krátkým vlasům tak i dlouhým a nežli věk, důležitá je spíše odvaha.

Nemusíte začínat ohromujícími drahými modely. Poutavý, nápaditý fascinátor si zvládnete lehce a v pár okamžicích vytvořit sama. Kloboukový polotovar je vyztužené slaměné kolečko, které se dá koupit přes internet, a pak už potřebujete jen závoje a barevné tyly, vzrušující peříčka nebo zbytky krajek, kousek luxusního saténu či hebký samet a korálky.

Ať už pojmete svůj fascinátor střídmě a budete ho nosit denně jako nedílný vlasový doplněk, nebo dáte přednost výraznějšímu designu, vyplatí se znát pár drobnosti:

  • Závoj fascinátoru by neměl zahalovat tvář a přesahovat přes nos.

  • Je doporučeno zakrývat závojem jen jedno oko.

  • Fascinátor se nosí posunutý na straně hlavy, nebo přímo nad čelem.

  • Zpravidla se nosí na pravé straně hlavy a to z důvodu, že pán vede svou dámu vpravo a dáma na pána svůdně mrká levým očkem, naklání k němu hlavu a není tedy žádoucí šimrat či ohrožovat pána dekorativními prvky na fascinátoru či kloboučku.

  • Dáma by se měla diskrétně informovat o připadné alergii pána na peří.

  • Fascinátory musí opravdu pevně sedět ve vlasech, nesmí sklouznout a nikdy se ve společnosti nesundavají.



text a foto: Hana Škorpilová
www.skorpilova.cz

hlavní foto: Konstantin

Archiv časopisu Korálki 2012/05



Náušnice, přívěsek: Levandulová Provence

Tento šperk zvítězil v srpnovém kole ČS šperkařské výzvy. Moc se nám v redakci líbil a tak věříme, že se také nadchnete! 

 

Říká se, že když Bůh tvořil Provence, nechal si pro tento kout na jihu Francie v rukávu snad všechna esa. Najdete tu blankytně modré moře, zahrady, vinice, lesy, kaňony a přírodní parky. Snoubí se zde starověké památky s krajinou plnou slunce, záplavou barev a vůní z polí posetých voňavými levandulemi. Nejen vůně, ale hlavně barva levandule mě inspirovala k vytvoření této soupravy. Prvotním impulsem však byla fotografie pavích per paní Ireny K. (příjmení neznám), kterou si vyhlídla dcera k jejich ušití. Srdce pavích per se mi zalíbilo natolik, že jsem se rozhodla ušít tuto soupravu.

Jako první si obšijte Swarovského rivolku podle návodu zde. Máte- li rivolku obšitou, pokračujte návodem níže:

Přívěsek: Cínový šperk

Pro případ, že jste se rozhodli vyrobit si jednoduchý cínový šperk sami doma, připravila jsem malý návod, jak na to. Návod jsem napsala co nejsrozumitelněji, ale i tak vám při výrobě mohou některé informace chybět a doporučuji, než se do výroby šperků z cínu pustíte, navštívit kvalitní kurz. Velmi důležitá je také bezpečnost práce, hrot pájky dosahuje velmi vysoké teploty a mohlo by se snadno stát, že se ošklivě popálíte. I kámen se při zpracování rychle nahřeje, pracujte tedy v látkových rukavicích, nebo kámen držte v hadříku. Pozor také na roztavený cín - mohl by vám kápnout na ruku, či oděv. Nedoporučuji pracovat v obytné místnosti, při cínování se uvolňují výpary z cínu i chemikálií, proto je při cínování vhodné pracovat v dobře větrané dílně!

Metodou cínování (někdy se též používá termín Tiffany technika - já tento termín nepoužívám, označuje spíše výrobu vitráží, než šperků), se můžou zpracovávat nejrůznější materiály od minerálů, přes sklo, fosílie, mušle a jiné přírodniny, dřevo, keramiku až k některým polymerovým hmotám. Některé minerály a sklo jsou však na vysoké teploty háklivé a nemusí je dobře snášet. Například křemenné hmoty, fluorit, nebo vinuté sklo, můžete touto metodou zpracování zcela znehodnotit. Doporučuji poradu s odborníkem, než se do zpracování kamenů pustíte.


text a foto: Veverka

www.potvor.cz – Veverka

www.fler.cz/veverkal


Náramek: Helix

Helix je latinský názov pre obyčajného slimáčika, ktorého nájdete na záhrade, ale znie to vznešene. Takisto tvar slimačej ulity patrí k najkrásnejším (najkrajším) a v drôtenom šperku k najobľúbenejším. Náramok je vyrobený z postriebreného drôtu technikou Wire Wrapping (alebo Wire Coiling). Výhodou je, že netreba kupovať žiadne hotové komponenty, pretože je celý ručne vyrobený.

text a foto: Katarína Kopecká

Z archivu časopisu Korálki č. 4/2012

Náhrdelník z pohanky

Na Instagramu mne uchvátil šperk Anny Pii Gardmo a tak jsem jí ho pochválila. A ona mi poslala odkaz na návod, podle kterého ho ušila. Světe div se, je z webu české Preciosy Ornely. 

Ráda bych se s vámi v tomto článku podělila o inspiraci, jak se dá tenhle návykový návod na kuličkovou dutinku taky použít. A ukládám si tímto článkem i sama pro sebe :)

Ketlování: otevírání kroužku či očka

Jak otevřít kroužek či očko?

Jak použít podkůvky: náušnice

Nerada vyhazuji zbytky lanek, tak jsem si řekla "proč si z nich neudělat náušnice?". Použitý komponent PODKŮVKU využijete i k zakončení náhrdelníků na vlasci či niti - návlekový materiál se neponičí šoupáním o karabinku. Text a foto: Šárka Rooya

Spliter: Prstýnek s motýlem - obtížnost: pokročilý

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak si udělat prstýnek. Je to vlastně kroužek z drátu a na něm komponent, v tomto případě motýl, ozdobený rokajlem. Text a foto: Šárka Rooya

JIG destička: náhrdelník - obtížnost: pokročilý

Mnoho dotazů chodí na jigování čili práci na JIG SETu - destičce. Projdeme si spolu vytvoření jednoho ornamentu. Další už si určitě vymyslíte sami:-) 

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí