Návody

Materiál Náročnost Technika

Náhrdelník: Růžové koleso

Projekty na téma Slunce jsou převážně ve žluté a oranžové barevnosti, ale víme, že ohnivá koule nám může někdy připravit i překvapivou podívanou, někdy, když zapadá, může být i růžové… Ale barevnost kruhu závisí na vaší fantazii, já jsem použila bílou soft a růžovou soft, protože mají krásně syté barvičky i po vypálení, ale samozřejmě můžete použít i mnohem kontrastnější variantu, nebo zvolit více barev najednou.

Obtížnost *

Text a foto: Martina Pavlovská
http://www.fler.cz/flash-art

Z archivu časopisu Korálki 2014/03

Macramé III: plochý uzel

Alexandra Lysenko pokračuje v základech techniky, která se v tvořivém světě znovu vrací do módy - drhání neboli macramé. Tento článek ukazuje způsob vázání plochého uzlu. 

Předchozí článek o navazování nití najdete zde. Článek o žebrovém uzlu zde.

Na hlavní fotce vidíte náramek z nylonových šňůrek a 3cut Matubo korálků. Návod na něj jsme zveřejnili v časopise Korálki 5/2018

Náramek zamak + peyote

Náramky s kovodíly ze zamaku jsou krásné samy o sobě i jen tak s kůží.

Nicméně jsme přece korálkárna  a já duší tvořilka, a tak jsem si vzala podložku Zipolina s tímhle jednoduchým projektem s sebou do Thajska. Tedy i tenhle článek jsem tam chtěla napsat, ale plány jsou od toho, aby se měnily, takže články píšu doma. Tam jsem fotila, užívala si a nechala si běžet své další plány hlavou. Počítač jsem zapínala jen na přípravu jarního čísla našeho časopisu, tisk se prostě posunout nedá :) 

Oděvy a textil: Romantická čepička

Vlastnoručně háčkovaná čepice vás nejen zahřeje, ale může potěšit jak vás, tak případně obdarovanou. Tato čepička je jednoduchá, ale právě doplnění korálky různých velikostí, barev a tvarů, jí dodá originalitu i nádech elegance a jemnost. Fantazii se meze nekladou, ale nezapomeňte – v jednoduchosti je krása!

Text a foto: Iveta Solucevová

z archivu časopisu Korálki 2013/1

Čelenka a prsten: Vášnivé tango

Tento návod má sloužit spíše jako inspirace. Ukazujeme v něm, jak jednoduše vyrobit základní květ technikou opalování textilního materiálu. Použití takového květu je velmi široké, samozřejmě záleží nejvíce na vaší tvořivosti a fantazii.

Text a foto: Ivana Wiesnerová

Obtížnost 1

Z archivu časopisu Korálki 2013/1

Dekorace: Korálková šperkovnice

Blíží se čas Vánoc a tím i rozhodování, jak a čím obdarovat své blízké. Vytvořit jako dárek náhrdelník, náramek, náušnice, brož atd. je pro korálkářku asi samozřejmostí. Ale co takhle vytvořit vlastní šperkovnici? 

Z archivu časopisu Korálki 2012/1

Dekorace: Podzimní věnec

Miluji podzimní procházky, které jsou provoněné suchým listím, sluníčkem, ale už i mírným mrazem.

Všude kolem mě zrají šípky a jiné plody, na zemi leží suché větve a opadané žaludy. To vše je materiál vhodný na tvoření a nemusíte pro něj do žádného obchodu - stačí si udělat procházku přírodou.

Rozhodla jsem se, že si vytvořím věnec a přivítám tak podzim. Běžte se projít a tvořte se mnou!

 

Text a foto: Dominika Jiřičná

Brož: Srdeční záležitost

Pro romantický valentinský čas se srdíčko přímo nabízí, ale níže uvedený postup se dá využít na mnoho jiných projektů. Krásné jsou všechny barevné kombinace. Perleťové hmoty dodají vzoru hloubku.


 

text a foto: Saffron

 

http://www.fler.cz/saffron-addict

 

www.sperkove-kameny.cz


Náramek: Procházka po pláži

"Makramé" je slovo arabského původu a označuje třepení, třáseň nebo obrubu. Svůj původ má ve vázání třásní k okrajům tradičních koberců, k němuž se později přidalo i vytváření samostatných uzlových vzorů. Nakonec vznikaly celé drhané textilie, které sloužily pro okrasu ubrusů, oltářních rouch a církevních ornátů.

Existují důkazy, že už od 15. století bylo drhání rozšířeno ve Francii a Itálii. Postupně se dostávalo do celého světa. V 19. století bylo velice populární mezi námořníky, kteří touto technikou vytvářeli nejen dekorativní ale i funkční variace uzlů. S pronikáním techniky do námořní dopravy začal ústup makramé i z této oblasti, ale objevuje se jako umělecké řemeslo. V počátcích minulého století se začaly objevovat různé užitkové předměty, jako opasky, kabely, vodítka, stahovadla, či stínítka, drhané v tradičním provedení a stylu. Vázání uzlů přichází vždy čas od času do módy, protože to není technika zvlášť složitá, ale efektní a vděčná.

 

text, foto a schémata: Barbora Chovancová

Z archivu časopisu Korálki 4/2012


Dekorace: Kouzelný elixír

Hledáte inspiraci na tvoření s dětmi doma, ve škole či na táboře?

Vyrobte si kouzelný elixír jako přívěsek na krk, který budete mít vždy u sebe, když bude potřeba ;)
Jeho výroba je snadná a zábavná.

 

Text a foto: Dominika Jiřičná

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí