Návody - Přívěsek

Materiál Náročnost Technika

Přívěsek: Chobotničky

Návod na tuto roztomilou chobotničku vyšel v prázdninovém čísle našeho časopisu v roce 2011. To už se neprodává.

Když ji naše milá autorka a skvělá designérka Karla Mokrošová ušila, všichni chtěli samozřejmě návod. Proto ho pro vás přinášíme aspoň takto, na webu :) 

 

 

Text a foto: Bára Chovancová

Hl. foto: Jan Mudra

 

Omlouváme se za sníženou kvalitu fotek, je to trošku jako "film pro pamětníky", návod je připraven ze scanu původního článku.

Přívěsek: Čínská ozdůbka

Pro menší vánoční výzdobu, třeba jen větev ve váze, lze využít spojení dvou samostatných komponentů dozdobených střapcem nebo kovovým přívěskem.

Obtížnost: 2 

Text a foto: Mirka Křepelková

Hl. foto: Šárka Rooya

Přívěsek: Sweet Wheel

Už jste si určitě také všimli nevšedních korálků Triola. I barevné téma jarního čísla Korálki z roku 2015 přímo vybízí k použití právě těchto droboučkých tojúhelníčkových korálků. Tak jsem si s nimi hrála, až z nich vznikly slaďoučké mističky. A z mističek lentilky. Protože jsem ještě pořád neměla dost, vzniklo z lentilek kolečko, které úplně svádí k ochutnání.

Text a foto: Petra Koubová
archiv časopisu KORÁLKI 2/2015

Přívěsek: Cínový šperk

Pro případ, že jste se rozhodli vyrobit si jednoduchý cínový šperk sami doma, připravila jsem malý návod, jak na to. Návod jsem napsala co nejsrozumitelněji, ale i tak vám při výrobě mohou některé informace chybět a doporučuji, než se do výroby šperků z cínu pustíte, navštívit kvalitní kurz. Velmi důležitá je také bezpečnost práce, hrot pájky dosahuje velmi vysoké teploty a mohlo by se snadno stát, že se ošklivě popálíte. I kámen se při zpracování rychle nahřeje, pracujte tedy v látkových rukavicích, nebo kámen držte v hadříku. Pozor také na roztavený cín - mohl by vám kápnout na ruku, či oděv. Nedoporučuji pracovat v obytné místnosti, při cínování se uvolňují výpary z cínu i chemikálií, proto je při cínování vhodné pracovat v dobře větrané dílně!

Metodou cínování (někdy se též používá termín Tiffany technika - já tento termín nepoužívám, označuje spíše výrobu vitráží, než šperků), se můžou zpracovávat nejrůznější materiály od minerálů, přes sklo, fosílie, mušle a jiné přírodniny, dřevo, keramiku až k některým polymerovým hmotám. Některé minerály a sklo jsou však na vysoké teploty háklivé a nemusí je dobře snášet. Například křemenné hmoty, fluorit, nebo vinuté sklo, můžete touto metodou zpracování zcela znehodnotit. Doporučuji poradu s odborníkem, než se do zpracování kamenů pustíte.


text a foto: Veverka

www.potvor.cz – Veverka

www.fler.cz/veverkal


Přívěsek: Claire

Nové dvoudírkové korálky TRIOS jsou zábavné a hravé a stejný je i přívěsek Claire, který díky nim vznikl. Můžete si ušít buď blýskavou variantu s rivolí uprostřed a nebo jen jednoduchý donut s dírkou, který snadno využijete jako komponent pro další tvoření.

Hrajte si s barvami a kombinacemi a sami rozhodněte, jak hotový přívěsek využít.


www.qitko-hobby.cz

Zpracovala: Marta "Qítko" Nevrlá


Přívěsek: Granátové srdce

Tentokrát přinášíme návod na srdce drátované, přesněji vyrobené technikou wire-wrapping. Dá se to přeložit jako „omotávání drátu drátem“. Autorka poprvé šperky vyrobené touto technikou viděla na Fleru a od té chvíle se rozhodla sama se jí více věnovat.

Text a foto: Kateřina Balarinová
www.fler.cz/katerinela

archiv časopisu Korálki 2013/1

Dekorace: Kouzelný elixír

Hledáte inspiraci na tvoření s dětmi doma, ve škole či na táboře?

Vyrobte si kouzelný elixír jako přívěsek na krk, který budete mít vždy u sebe, když bude potřeba ;)
Jeho výroba je snadná a zábavná.

 

Text a foto: Dominika Jiřičná

Dekorace: Temari křídla

 

Úvod

Temari je pradávně japonské umění vyšívaných míčků. Pomocí ornamentů vyšitých na temari si tak kdysi lidé přáli štěstí, bohatství, dlouholetost a zdraví. Maminky a babičky vyšívaly míčky dcerám ke sňatku, temari bylo důležitým dárkem k narození dítěte, nosily se do chrámů jako dárek bohům. Dnes je umění temari dobře známo po celém světě a zůstává krásným tvořením pro radost.

 

Obtížnost - 2

Připravila: Julija Tormyševa

Náušnice: Na svatou Barboru...

Asi každá žena zná pověru, že které dívce vykvete na Vánoce třešňová větévka, utržená 4. prosince na svátek svaté Barbory, ta se do roka vdá. Ale radost může udělat větévka obsypaná bílými kvítky i těm nevdavekchtivým. Úplně nejjistější asi bude vzít jehlu a nit a zkusit si ty něžné kvítky ušít z korálků ...

Text, foto a schémata: Nela Gianelle Kábelová

Korálki č.6/2013

Náušnice: Sněhové vločky

Letos jsme se bílých Vánoc dočkali alespoň na horách. Ale dejme zimě ještě šanci. Pojďme jí trochu naproti a pokusme se zachytit křehkou krásu sněhových vloček v těchto snadných a velmi efektních korálkových náušnicích. 

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí