Návody

Materiál Náročnost Technika

Náhrdelník: Drátovaný Leviatan

Leviatan je bájná mořská příšera obývající hluboké vody. Stejně jako u draků je vděčným motivem pro umělce, protože jeho existence nebyla dokázána. Jestli bude mít ploutve nebo nohy a jak bude mít tvarované tělo, o tom rozhodnete vy.

Návod je pro zkušené dráteníky. Je potřeba ovládat techniku drátěné krajky, v návodu není detailně popsaná.

Text a foto: Monsterance
Časopis Korálki 2020/02 - nevydaný kvůli pandemii

www.monsterance.com

Korálková šperkovnice

Blíží se čas Vánoc a tím i rozhodování, jak a čím obdarovat své blízké. Vytvořit jako dárek náhrdelník, náramek, náušnice, brož atd. je pro korálkářku asi samozřejmostí. Ale co takhle vytvořit vlastní šperkovnici?

 

Archiv časopisu Korálki 2012/06

Láhev: Koštovačka

Nesmíme zapomínat, že pro mnohé z nás znamená pohled na zrající ovoce jediné. Vzbuzuje krásnou představu, jak se letní slunce promění v lahodnou tekutinu, která má tu moc zlepšit nám v pošmourných zimních dnech náladu. Jestlipak si takový dar nezaslouží krásnou odrátovanou lahvičku?

Text a foto: Marta Qítko Nevrlá


Archiv časopisu Korálki 2013/05

Ametické TO zapínání: V kruhu

V lednovém čísle 2019 našeho časopisu vyšel návod V kruhu na spojování nedělených čverečků pomocí peyotových čtverců. K náramku si můžete ze stejných korálků ušít zapínání ve stylu TO - americké zapínání.

 

Text a foto: Dominika Jiřičná

Dekorace: Korálková šperkovnice

Blíží se čas Vánoc a tím i rozhodování, jak a čím obdarovat své blízké. Vytvořit jako dárek náhrdelník, náramek, náušnice, brož atd. je pro korálkářku asi samozřejmostí. Ale co takhle vytvořit vlastní šperkovnici? 

Z archivu časopisu Korálki 2012/1

Náramek: Procházka po pláži

"Makramé" je slovo arabského původu a označuje třepení, třáseň nebo obrubu. Svůj původ má ve vázání třásní k okrajům tradičních koberců, k němuž se později přidalo i vytváření samostatných uzlových vzorů. Nakonec vznikaly celé drhané textilie, které sloužily pro okrasu ubrusů, oltářních rouch a církevních ornátů.

Existují důkazy, že už od 15. století bylo drhání rozšířeno ve Francii a Itálii. Postupně se dostávalo do celého světa. V 19. století bylo velice populární mezi námořníky, kteří touto technikou vytvářeli nejen dekorativní ale i funkční variace uzlů. S pronikáním techniky do námořní dopravy začal ústup makramé i z této oblasti, ale objevuje se jako umělecké řemeslo. V počátcích minulého století se začaly objevovat různé užitkové předměty, jako opasky, kabely, vodítka, stahovadla, či stínítka, drhané v tradičním provedení a stylu. Vázání uzlů přichází vždy čas od času do módy, protože to není technika zvlášť složitá, ale efektní a vděčná.

 

text, foto a schémata: Barbora Chovancová

Z archivu časopisu Korálki 4/2012


Dekorace: Kouzelný elixír

Hledáte inspiraci na tvoření s dětmi doma, ve škole či na táboře?

Vyrobte si kouzelný elixír jako přívěsek na krk, který budete mít vždy u sebe, když bude potřeba ;)
Jeho výroba je snadná a zábavná.

 

Text a foto: Dominika Jiřičná

Náušnice: Na svatou Barboru...

Asi každá žena zná pověru, že které dívce vykvete na Vánoce třešňová větévka, utržená 4. prosince na svátek svaté Barbory, ta se do roka vdá. Ale radost může udělat větévka obsypaná bílými kvítky i těm nevdavekchtivým. Úplně nejjistější asi bude vzít jehlu a nit a zkusit si ty něžné kvítky ušít z korálků ...

Text, foto a schémata: Nela Gianelle Kábelová

Korálki č.6/2013

Náušnice: Sněhové vločky

Letos jsme se bílých Vánoc dočkali alespoň na horách. Ale dejme zimě ještě šanci. Pojďme jí trochu naproti a pokusme se zachytit křehkou krásu sněhových vloček v těchto snadných a velmi efektních korálkových náušnicích. 

Dekorace: Ve zlaté síti

Nápad není z mé hlavy, přiznávám se, že jsem tenhle ozvláštněný svícínek našla na internetu. Vytvořila jsem ho na základě fotografie hotového výrobku a postup jsem si domyslela. Návod pak ještě vyšel v jednom anglickém časopise, ale to už jsem si jen ověřila, že jsem na to šla správně. Jedná se o síťování a není to tak složité, jak se na první pohled zdá.

obtížnost 2  

Text a foto: Katka „atti“ Kreidlová

http://koralky-atti.cz/

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí